Un eveniment de mare amploare are loc la Paris, între 27 martie și 1 iulie, și îi este dedicat lui Brâncuși. Sculptorul român nu a mai făcut niciodată subiectul unei asemnea expoziții și tocmai de aceea vorbim despre un mare eveniment. Expoziția este organizată de Centrul Pompidou, unde se află și atelierul artistului.
Realizată cu ocazia mutării complete a atelierului Brâncuși în contextul lucrărilor de renovare a Centrului Pompidou, această expoziție oferă ocazia unică de a reciti arta imensului artist din secolul XX într-o nouă lumină, după cum se spune pe site-ul centrului Pompidou.
Pe larg, Muzeul de artă modernă Centre Pompidou din Paris, în colaborare cu Institutul Cultural Român și Ambasada României în Franța, organizează cea mai importantă retrospectivă dedicată operei lui Constantin Brâncuși în Franța. Evenimentul va aduna aproape 200 de sculpturi, fotografii, desene, filme, documente de arhivă. Și elemente de mobilier din atelierul parizian al artistului, potrivit Institutului Cultural Român.
Totul poate fi văzut între 11:00 – 21:00, în fiecare luni, miercuri, vineri, sâmbătă, duminică. Iar joi aveți o nocturnă până la ora 23. Organizatorii ne recomandă să facem rezervarea în avans pe site-ul muzeului.
Brâncuși- experiență imersivă
Viziunea curatorială îi aparţine Arianei Coulondre, care propune şi o experienţă imersivă în atelierul lui Brâncuşi. E realizată cu ajutorul scenografului Pascal Rodriguez, completată de un spaţiu destinat informării.
Proiectul expoziţional amplu este posibil cu sprijinul mai multor muzee internaţionale care deţin lucrări brâncuşiene, precum Tate Modern, MoMA, Guggenheim Museum, Philadelphia Museum of Art, The Art Institute of Chicago, Dallas Museum of Art, Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), Muzeul de Artă din Craiova etc.
„Fragmentarea pe care o aduce Brâncuşi în istoria sculpturii este triplă: o revoluţie a gestului, o revoluţie a formei şi o revoluţie a spaţiului“, a declarat curatoarea Ariane Coulondre într-un interviu publicat în revista Centre Pompidou.
Eveniment: Brâncuşi a extins conceptul de artă
În opinia ei, Brâncuşi a extins conceptul de artă aducând în discuţie soclul, piedestalul, în mod tradiţional utilizat pentru a demarca opera de mediul înconjurător.
Artistul român transformând soclurile în lucrări de artă autonome, fără a mai stabili o ierarhie a pieselor. “Coloana Infinitului”, spune curatoarea, a fost creată pornind de la un soclu a cărui formă este repetată pe verticală, acesta putând fi considerat un moment decisiv în istoria sculpturii. Totodată, este amintit celebrul moment din 1926, când lucrarea brâncuşiană din metal “Pasăre în văzduh”, aparţinând fotografului Edward Steichen, a fost subiectul unei dispute la Vama Statelor Unite ale Americii. Ceea ce a condus, într-un fel, la redefinirea noţiunii de artă.
Alături de lucrările expuse, curatoarea a ales să dezvăluie şi unele detalii despre afinităţile muzicale ale sculptorului român, dansul şi muzica fiind parte importantă a vieţii sale. Un meloman desăvârşit, Brâncuşi a fost impresionat de muzica unor compozitori precum Erik Satie, Darius Milhaud sau Marcel Mihalovici.
Ultima retrospectivă Brâncuşi din Franţa a fost în 1995
Ariane Coulondre este specializată în istoria avangardei în Franţa. Printre expoziţiile curatoriate se numără “Fernand Léger, le beau est partout” (Centre Pompidou-Metz, 2017), “Le Cubisme” (Centre Pompidou, 2018), “Germaine Richier” (Centre Pompidou, 2023), în ultimii ani devenind interesată în mod deosebit de sculptură.
Ultima retrospectivă Brâncuşi din Franţa a avut loc la Centre Pompidou în 1995, fiind curatoriată de Margit Rowell. Sculptorul a marcat istoria artei cu sculpturile sale originale care au spart tiparele. Constantin Brâncuși continuă să fascineze lumea chiar și într-un oraș care nu duce lipsă de artiști, ca Parisul.
Constantin Brâncuşi s-a născut la 19 februarie 1876 în satul Hobiţa din judeţul Gorj. După studii de specialitate la Craiova (Şcoala de Arte şi Meserii) şi Bucureşti (Şcoala de Bellearte), ajunge la Paris în 1905, unde interacţionează cu avangarda artistică; activitatea sa creatoare va atinge apogeul între 1914 şi 1940. După ce obţine cetăţenia franceză, în 1952, Constantin Brâncuşi lasă statului francez, în 1956, atelierul şi lucrările sale pariziene. Moare la 16 martie 1957, fiind înmormântat la cimitirul Montparnasse din Paris.
Citiți și: