Examenul de Evaluare Națională 2023 a continuat, miercuri, cu proba de matematică. Conform situației centralizate de Ministerul Educației, 161.500 de absolvenți ai clasei a VIII-a au fost înscriși pentru susținerea examenului.
Prezenţa la proba de matematică a fost de 95,4%, ceea ce înseamnă că la examen s-au prezentat 154.240 de absolvenți. 7.411 de absolvenți nu s-au prezentat, iar un candidat a fost eliminat pentru tentativă de fraudă.
UPDATE: Pe site-ul Edu.ro au fost publicate subiectele la proba de Matematică al examenului de Evaluare Națională 2023:
ENVIII_Matematica_2023_bar_01_LRO ENVIII_Matematica_2023_var_01_LGE ENVIII_Matematica_2023_var_01_LIT ENVIII_Matematica_2023_var_01_LMA ENVIII_Matematica_2023_var_01_LRO ENVIII_Matematica_2023_var_01_LSK ENVIII_Matematica_2023_var_01_LSR ENVIII_Matematica_2023_var_01_LUA
UPDATE: Examenul la matematică la Evaluarea Națională 2023 a început la ora 9:00. Timpul de redactare a subiectelor este de 120 de minute şi se calculează după completarea casetei de identificare a broșurii cu subiecte la matematică la Evaluarea Națională 2023. Subiectele și baremul urmează să fie publicate la ora 15.
Ministerul Educației a publicat o serie de modele de subiecte la matematică și barem în perspectiva examenului de Evaluare Națională 2023.
Un alt reper îl pot reprezintă subiectele primite la simularea evaluării. Ele pot să fie relevante în condițiile în care la Evaluare Națională 2022 ele au fost asemănătoare cu cele primite de elevi la simulare.
——————————————————————————————————
ȘTIREA INIȚIALĂ
Peste 7.000 dintre aceștia au absentat, luni, la prima probă, cea de Limba și literatura română.
Elevii susțin azi proba la Matematică
Conform calendarului, în cursul zilei de joi, 22 iunie, se va desfășura proba la Limba şi literatura maternă. Primele rezultate ale examenului de Evaluare Națională 2023 vor fi afişate miercuri, 28 iunie, până la ora 14:00. Rezultatele finale vor fi afişate marţi, 4 iulie.
Contestaţiile pot fi depuse la centrele de examen sau pot fi transmise prin mijloace electronice, în zilele de 28 iunie (în intervalul orar 16:00-19:00) şi 29 iunie (în intervalul orar 8:00-12:00), precizează Ministerul Educaţiei într-un comunicat de presă.
Candidaţii care depun sau transmit contestaţiile completează, semnează şi depun/transmit şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai candidaţilor minori.
Accesul candidaţilor în unităţile de învăţământ/centre de examen este permis în intervalul orar 8:00-8:30. Candidaţii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi şi creion negru.
Probele încep la ora 9:00, când candidaţii vor primi broşura cu subiectele şi hârtie ştampilată pentru ciorne (acolo unde este cazul, pot fi solicitate şi pagini suplimentare).
Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore), calculate după completarea casetei de identificare. Asistenţii vor verifica datele înscrise de candidaţi şi vor secretiza caseta, conform procedurilor.
Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidaţii pentru care a fost aprobată această solicitare de către Comisia Judeţeană/a Municipiului Bucureşti de Organizare a Evaluării Naţionale, în baza prevederilor procedurilor specifice cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare care susţin examenele naţionale în anul 2023.