Eurovision, cel mai mare eveniment de muzică live din lume, care se va desfășura între 5 și 11 mai, a intrat în starea de alertă. Aceasta deoarece contextul în acest moment este dificil, la nivel mondial, implicit în Europa. Și enumeră ce anume e „dificil” însuși șeful securității orașului Malmo – locul în care are loc concursul muzical din acest an.
„Avem conflictul dintre Israel și Hamas, războiul din Ucraina, care a afectat Suedia, un risc mai mare de război hibrid, există atacuri cibernetice”, a enumerat, potrivit France 24, șeful securității orașului Malmo, Ulf Nilsson. “Trăim vremuri tulburi”.
„Nu este neobișnuit pentru noi să vedem cum conflictele din întreaga lume afectează munca și viața de zi cu zi a locuitorilor din Malmo”, a declarat și purtătorul de cuvânt al poliției, Niels Norling. Malmo găzduiește evenimentul după ce cântăreața suedeză Loreen a câștigat concursul din 2023, urmărit de aproximativ 162 de milioane de telespectatori.
Eurovision 2024 va coincide cu a 50-a aniversare a celei mai cunoscute victorii suedeze la Eurovision, obţinută de trupa ABBA, cu hitul „Waterloo”.
Eurovision, pregătit pentru boicot
Poliția a promis că va avea la dispoziție un număr mare de forțe, dar a refuzat să spună dacă va apela la ofițeri suplimentari, potrivit presei.
Deși Karin Karlsson, oficialul consiliului municipal din Malmo care supraveghează evenimentul, a declarat că “Suntem în Suedia și ne aflăm în Malmo.Vrem să arătăm că poți avea opinii diferite, dar să le exprimi în mod pașnic”, lucrurile nu sunt prea liniștite.
O petiție suedeză intitulată “Fără Eurovision la Malmo dacă participă Israelul” a adunat peste 800 de semnături și urmează să fie discutată la o ședință a consiliului municipal din aprilie. Aceasta chiar dacă EBU („oficialitatea supremă” a concursului) a decis deja că Israelul poate participa, respingând apelurile lansate de mai multe țări europene pentru excluderea acestuia din cauza războiului din Gaza.
Eurovision – „Istoria” se repetă
Cu toate acestea, EBU a „forțat-o” pe cântăreață să schimbe versurile cântecului său „October Rain”, considerându-l „prea politic”. Se consideră că face referire la victimele atacului Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului.
Când Malmo a găzduit ultima dată Eurovision, în 2013, locuitorii au protestat, de asemenea, față de participarea Israelului.
“Este pentru prima dată de la războiul din Gaza când Israelul participă la un eveniment internațional”, a declarat politologul Anders Persson de la Universitatea Linnaeus. „Așadar, este, de asemenea, prima dată când mișcarea BDS (Boicot, Dezinvestiții, Sancțiuni) are șansa de a protesta împotriva Israelului la scară globală”, a mai spus el.
Potrivit cifrelor oficiale, aproximativ 100.000 de vizitatori din 80 de țări sunt așteptați la acest eveniment, care are o putere de atracție din ce în ce mai mare. Dar și posibilitatea, luată în calcul, de a atrage lucruri neplăcute, având în vedere rulajul mare de oameni din perioada desfășurării concursului.
Citiți și
Eurovision a dat verdictul final: Ce se întâmplă cu Israelul