Televiziunea publică spaniolă RTVE a solicitat vineri o „dezbatere” referitoare la participarea Israelului la Eurovision 2025, având în vedere „îngrijorările” legate de „situația din Gaza”, în contextul în care finala concursului este programată pe 17 mai în Elveția.
Eurovision 2025: Televiziunea publică spaniolă propune dezbaterea participării Israelului
„RTVE a trimis o scrisoare Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU), care organizează concursul, „solicitând deschiderea unei dezbateri privind participarea televiziunii publice israeliene (KAN)” la concurs, a precizat postul public spaniol într-un comunicat.
În scrisoarea sa, „RTVE îşi reiterează sprijinul” pentru Eurovision „dar recunoaşte, de asemenea, preocupările pe care situaţia din Gaza şi participarea televiziunii publice KAN le ridică în cadrul societăţii civile spaniole”, se mai specifică în mesaj.
„RTVE consideră că ar fi oportun ca UER să recunoască existenţa acestei dezbateri şi să faciliteze un spaţiu de reflecţie între radiodifuzorii membri ai UER cu privire la participarea televiziunii publice israeliene KAN”, se completează în comunicat.
Eurovision – concurs organizat de televiziunile publice din diverse țări, fiecare selectând un reprezentant
Eurovision este, în esență, un concurs organizat de televiziunile publice din diverse țări, fiecare selectând un reprezentant. Astfel, lipsa televiziunii publice israeliene ar însemna absența unui candidat din Israel la competiție.
Alături de Franța, Marea Britanie, Italia și Germania, Spania face parte din „Big Five”, cei cinci contribuitori principali la Eurovision.
Anul trecut, Spania s-a clasat pe locul 7 cu piesa „Zorra”.
Eurovision 2025 Basel, Elveția
În ediția din 2025 a Eurovisionului, care va avea loc la Basel, în Elveția, 37 de țări sunt așteptate să participe, fiecare cu reprezentantul său ales de televiziunea națională.
Televiziunea publică israeliană KAN a ales-o pe Yuval Raphael, supraviețuitoare a atacului Hamas din 7 octombrie, pentru a reprezenta Israelul anul acesta.

Este „dificil” să se compare conflictele și războaiele
În 2023, participarea Israelului a generat controverse, mai multe țări cerând chiar excluderea acestuia, asemenea Rusiei după invadarea Ucrainei.
Cu toate acestea, EBU a refuzat să acționeze în acest sens, argumentând că este „dificil” să compare conflictele și războaiele, iar decizia de participare nu este în responsabilitatea organizației. Totuși, EBU a respins piesa propusă de Israel, considerând-o prea politică. În final, Israelul a îndeplinit condițiile și a participat.
Concursul din 2024, desfășurat în Malmö, Suedia, a fost marcat și el de tensiuni, iar numeroase proteste au avut loc împotriva participării Israelului. Securitatea a fost întărită pentru a proteja candidatul israelian.
În ceea ce privește contextul actual, Israelul a reluat bombardamentele în Fâșia Gaza pe 18 martie, după un armistițiu de două luni cu Hamas. Potrivit Ministerului Sănătății al Hamas, peste 50.000 de palestinieni au murit de la începutul conflictului. Atacul din 7 octombrie, care a fost inițiat de Hamas, a dus la moartea a 1.218 israelieni și răpirea a 251 de persoane, dintre care 58 sunt încă reținute.