Potrivit datelor publicate vineri de Eurostat, unul din zece europeni (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi putea permite în 2023 să consume carne, peşte sau echivalentul vegetal o dată la două zile. Această cifră a crescut cu 1,2 puncte procentuale faţă de situaţia din 2022.
Sărăcia alimentară în UE: România în topul țărilor cu cel mai mare procent de persoane vulnerabile
Printre țările membre, procentul cel mai ridicat de persoane care nu-și permit o masă adecvată este înregistrat în România (23,3% din populația totală, în creștere de la nivelul de 22,1% în anul 2022), urmată de Bulgaria (19,9%), Slovacia (17,8%) și Ungaria (14,7%). În schimb, Cipru și Portugalia se află la coada listei cu doar 1,3%, respectiv 2,3% din populația totală care nu-și poate permite o masă adecvată.

În 2023, 22,3% dintre persoanele aflate în risc de sărăcie în UE nu îşi permiteau o masă adecvată, în creştere cu 2,6 puncte procentuale faţă de 2022. Acest lucru subliniază importanţa de a sprijini aceste persoane vulnerabile şi de a reduce sărăcia şi foametea în comunitate.
În Uniunea Europeană, există o diferenţă semnificativă între numărul total de persoane şi cel al celor care trăiesc în sărăcie şi nu îşi pot permite o masă adecvată. Această problemă este prezentă în unele state membre, cum ar fi Slovacia, Ungaria, Bulgaria şi România. Deși în România procentajul a scăzut de la 43% în 2022 la 40% în 2023, rămâne una dintre cele mai mari din UE.
Capacitatea de a-ți permite o masă adecvată este unul dintre Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă (ODS). ODS-ul numărul 2 se concentrează pe eliminarea foametei și a tuturor formelor de malnutriție până în 2030.