Datele Eurostat arată că economia Uniunii Europene a crescut cu 0,5% şi a zonei euro cu 0,6% în trimestrul al doilea din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022.
Datele preliminare publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) arată că România și Irlanda au raportat cel mai semnificativ avans.
Eurostat: economia Uniunii Europene a fost stabilă
De asemenea, economia UE şi a zonei euro au înregistrat o creştere de 1,1% în primul trimestru din anul curent, comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent, scrie Agerpres.ro.
În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele cel mai semnificativ avans anual în perioada aprilie-iunie 2023 s-a înregistrat în Irlanda (2,8%) și România (2,7%), care sunt urmate de Cipru şi de Portugalia (ambele cu 2,3%). Cel mai semnificativ declin s-a înregistrat în Estonia (-3%), Suedia (-2,4%), Ungaria (-2,3%) şi Polonia (-1,3%).
De asemenea, PIB-ul SUA a crescut cu 0,6% în trimestrul al doilea din anul curent comparativ cu precedentele trei luni şi cu 2,6% în ritm anual.
Totodată, datele Eurostat arată că economia UE a fost stabilă, iar a zonei euro a crescut în trimestrul al doilea din 2023 cu 0,3% față de perioada ianuarie-martie 2023, când economia UE a înregistrat un avans de 0,2%, iar a zonei euro a rămas stabilă.
În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cel mai semnificativ avans în trimestrul al doilea din acest an, comparativ cu perioada ianuarie-martie 2023, s-a înregistrat în Irlanda (3,3%), Lituania (2,8%), Slovenia (1,4%) şi România (0,9%). Cel mai semnificativ declin s-a consemnat în Polonia (-3,7%) şi Suedia (-1,5%).