Potrivit datelor publicate joi de către Eurostat, lucrările de construcţii au avut o scădere de 1% în Uniunea Europeană (UE) şi de 0,9% în zona euro în luna mai, faţă de luna anterioară când s-a înregistrat o stare stabilă în UE şi un declin de 0.4% în zona euro. Acest trend indică o uşoară încetinire a activităţii din sectorul construcţiilor.
Printre statele membre ale UE pentru care există date disponibile, cel mai mare progres în lucrările de construcţii în luna mai a fost în Finlanda (1,9%), Bulgaria (1,1%), Belgia şi Spania (ambii cu 0,3%), dar au fost şi scăderi semnificative în Cehia (minus 5,1%), România (minus 4,1%) şi Ungaria (minus 3,8%).
Datele arată o scădere de 2,5% în UE și 2,4% în zona euro în ceea ce privește lucrările de construcții pentru Mai 2024 față de aceeași perioadă din 2023.
În rândul statelor membre UE pentru care există date disponibile, cea mai semnificativă reducere a lucrărilor de construcții în luna mai față de perioada similară din 2023 a fost înregistrată în Suedia (cu 7,5% mai puțin), Slovenia (cu 7,4%) și Germania (cu 7%). În același timp, Ungaria (cu o creștere de 7,3%), Bulgaria (4,4%) și Danemarca (1,1%) au înregistrat creșteri.
Potrivit datelor de la Eurostat, România a înregistrat o scădere anuală de 1,6%, după un avans de 12,3% în luna aprilie
Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în mai 2024, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut față de luna mai a anului 2023 (-2,9%), dar a crescut dacă luăm în considerare ajustările (+1,7%). Aceasta este o veste bună pentru economia României și indică o revenire semnificativă pe piața construcțiilor.
Potrivit datelor INS, în aprilie 2024, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 0,5% față de luna precedentă. Aceasta a fost determinată de o creștere de 2,9% la lucrările de construcție noi și de 2,1% la cele de reparații capitale.
În ceea ce privește seria ajustată, lucrările de construcții au înregistrat o scădere de 4,2%, datorită diminuărilor înregistrate la: lucrările de întreținere și reparații curente (-16%), lucrări de reparații capitale (-9,8%) și lucrări de construcții noi (-1,4%).
CITIȚI ȘI: CNSP estimează o creștere de 0,1% a resurselor energetice