Suntem în mijlocul unei crize climatice, iar Europa este continentul care se încălzește cel mai rapid, conform datelor furnizate de serviciul European Copernicus și Organizația Meteorologică Mondiale. Temperaturile pe bătrânul continent cresc de două ori mai rapid decât media globală. Experții avertizează că ne așteaptă o vară extremă, marcată de caniculă, furtuni cu grindină și chiar tornade.
Europa se încălzește cel mai rapid. Ce ne așteaptă în perioada următoare
Chiar dacă ne aflăm doar în luna aprilie, meteorologii români atrag atenția că ar trebui să ne pregătim pentru o vară plină de extremele climatice.
„Vom avea episoade de grindină din ce în ce mai severe și ne putem aștepta chiar la fenomene meteorologice extreme precum tornadele și trombele. Încălzirea rapidă a Europei este influențată de mai mulți factori, printre care se numără și încălzirea zonei arctice, care se petrece de patru ori mai rapid decât media globală. Pe de altă parte, avem și regiunea mediteraneană, unde factorii locali determină un răspuns diferit față de nordul Europei”, explică climatologul Roxana Bojariu, citată de Pro TV.
Copernicus: ”Vom avea temperaturi mai ridicate decât cele extreme”
Rapoarte recente care se realizează pe cinci ani arată că temperaturile din Europa sunt acum cu 2,3 grade Celsius peste nivelurile înregistrate în perioada preindustrială.
„Toate oceanele de pe glob sunt în prezent mai calde, ca urmare a creșterii concentrației de gaze cu efect de seră în atmosferă. Dacă luăm măsuri urgente, mai există șansa să revină la temperaturile considerate “reci” acum, înainte de finalul secolului. Totuși, este practic cert că de acum înainte vom avea temperaturi mai ridicate decât cele extreme pe care le-am simțit în ultimele luni”, avertizează directorul Copernicus, Carlo Buontempo.
Riscuri pentru sănătatea oamenilor
Temperaturile extreme prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea populației, în special pentru cei care lucrează în aer liber, vârstnici și persoanele cu afecțiuni cardiovasculare sau diabet.
A crescut mortalitatea cauzată de căldură
Mortalitatea cauzată de căldură a crescut cu aproximativ 30% în ultimii 20 de ani.
În 2023, valurile de căldură au afectat aproape jumătate din sudul Europei, determinând un stres termic puternic sau extrem de puternic. Totodată, temperatura medie a suprafeței oceanelor a atins niveluri record. Au fost înregistrate și creșteri de până la 5 grade Celsius peste media obișnuită în oceanul Atlantic. În același an, aproximativ o treime din rețeaua hidrografică europeană a fost afectată de inundații de gradul “înalt”, iar 16% au fost inundate grav.
Agenția de Mediu a Uniunii Europene a cerut deja pregătirea sistemelor de asistență medicală pentru adaptarea la schimbările climatice și a propus norme UE pentru protejarea lucrătorilor în aer liber de efectele extreme ale căldurii.