Numărul cazurilor de infecții contractate de oameni de la unele păsări cresc în Europa, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Austria, Danemarca, Germania, Suedia și Olanda au raportat anul trecut și în primele luni ale anului 2024 cazuri de îmbolnăvire de psitacoză.
În fiecare dintre aceste țări au fost înregistrate câteva zeci de îmbolnăviri de la păsări în ultimele luni.
Acest lucru este “o creștere neobișnuită și neașteptată”. Psitacoza, numită și ornitoză sau boala papagalului, este o infecție pe care oamenii o contractează de obicei de la păsări, din cauza unei bacterii numită Chlamydia psittaci. Păsările care pot transmite această boală infecțioasă sunt papagali, canari, vrăbii, porumbei. Îmbolnăvirea apare după contactul direct cu urina, fecalele, ouăle sau penele animalelor infectate.
Omul se poate infecta prin inhalarea aerosolilor proveniţi din secreţii și excremente, muşcătura de la păsări sau contactul direct cu animalul infectat
După o perioadă de incubaţie de 1-2 săptămâni boala poate debuta brusc cu febră înaltă şi frisoane sau progresiv cu creşterea treptată a febrei şi disconfort general. Tusea este persistentă uscată sau productivă cu spută mucoidă cu striuri de sânge. Frecvent, ritmul cardiac este scăzut iar cefaleea este difuză.
Fabrizio Pregliasco, virusolog la Universitatea din Milano,a comentat raportul OMS privind o tendință de creștere a infecției umane cu Chlamydophila psittaci în Uniunea Europeană.
„Trebuie să primim aceste alerte cu simț de responsabilitate și atenție, fără a exagera în panică, dar nici subestimându-le”, precizează expertul. Psitacoza, o boală respiratorie cauzată de o bacterie care infectează în principal păsările, la om “poate provoca și forme grave care duc la deces. “Comunicarea la timp a acestor riscuri ne poate ajută să structurăm intervenții cât mai anticipative ale unei posibile noi situații de urgență infecțioasă”., spune alergologul.
Citiți și:
Problema Tezaurului României: BNR nu renunță. Eurodeputaţii vor vota o rezoluţie