Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut în luna octombrie cu 5,6 puncte, la valoarea de 53,0 puncte.
Probabil că pentru cei mai puțini familiarizați cu termenii economici, acest lucru poate scăpa neobservat. Însă nu trebuie să fie așa. Pentru că acel indicator are efecte importante asupra situației financiare a fiecăruia dintre noi.
O spune și CFA România. Care precizează că peste 76% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în faţa euro, în următoarele 12 luni. Valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0097 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0541 lei pentru un euro.
„Anticipaţiile de reluare a creşterii economice în 2024 pe fondul majorărilor de cheltuieli publice probabil au condus la sporirea încrederii în economie. De asemenea, procesul dezinflaţionist va continua, însă într-un ritm mult mai lent, rata inflaţiei fiind anticipată să rămână peste 6% la finalul anului viitor, principalul risc asupra procesului dezinflaţionist rămânând politica fiscală”, a declarat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedintele Asociaţiei CFA România.
Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 47% dintre participanţi anticipează o scădere a acestora, în timp ce tot 47% dintre participanţi anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea, 58% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, iar 29% că sunt corect evaluate.
Valoarea medie a anticipaţiilor pentru deficitul bugetului de stat din acest an este de 5,6%. Pentru anul 2023, valoarea anticipată de creştere a PIB real a înregistrat valoarea de 2,0%.
Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 53% în următoarele 12 luni.