Euro 2024 este mai aproape. Naționala României și-a început campania de pregătire contra Irlandei de Nord, pe Arena Națională. Aceasta după ce ”tricolorii” au aflat aseară duelul care va decide ultima necunoscută în grupa din Germania.
UPDATE: Doar remiză, 1-1, pentru ”tricolori”, după un meci mai degrabă șters
Cu o echipă ”experimentală”, naționala României mai degrabă a dezamăgit în partida cu Irlanda de Nord. În fapt, dacă excludem reușita lui Man, din minutul 24, cu care am restabilit egalitatea după ce Reid deschisese scorul (min.7), n-am văzut prea multe.
Am dominat, dar steril, fără să amenințăm poarta adversă. Cu atât mai mult cu cât Pușcaș a fost o verigă slabă. Defensiva, în benzi (dar mai ales în stânga, unde am avut o improvizație), n-a convins, iar mijlocașii au fost lipsiți de creativitate.
Prestația ”tricolorilor” a fost criticată de foștii internaționali, în timp ce Mircea Lucescu, și el dezamăgit, le-a dat totuși credit jucătorilor. ”Să sperăm că până la EURO fotbaliștii noștri vor face eforturi pentru a deveni titulari. Așa o să aibă un ritm, care în seara asta a lipsit. Dar un joc de antrenament bun, împotriva unei echipe ambițioase, agresive, rapide, și foarte periculoase pe contraatac”, a declarat Mircea Lucescu, la finalul meciului.
Entuziasmul calificării la un turneu final n-a trecut de tot. În special în rândul fanilor, care au epuizat biletele alocate pentru turneul din Germania. Dar pentru jucători este timpul să treacă la treabă.
Primul test este astăzi, de la 21:45, pe Arena Națională, contra Irlandei de Nord. O formație care nu a ajuns la turneul final, dar care, cu jucători din Championship, poate reprezenta un rival excelent pentru această primă verificare. Cu atât mai mult cu cât selecționerul Iordănescu trebuie să rezolve destule necunoscute în privința lotului final. Lucru pe care, de altfel, l-a și recunoscut.
„E o acţiune importantă, vedem aceste jocuri ca pe nişte examene. Nu luăm acum deciziile finale pentru Euro 2024. Acolo ne aşteaptă un alt nivel, vom vedea cine va fi cu noi în Germania. Toată lumea are uşile deschise. Trenul e în mers, trebuie eforturi mari ca cineva să sară în tren din mers!”, a declarat selecţionerul „tricolorilor”, Edward Iordănescu.
După confruntarea cu Irlanda de Nord, România va mai disputa ale trei partide amicale, cu Columbia (26 martie, de la ora 21:30, pe Metropolitano din Madrid, cu Bulgaria (4 iunie) şi cu Liechenstein (8 iunie) – ultimele două pe Stadionul Steaua, la ore ce urmează să fie anunţate de FRF.
8 dueluri cu nord-irlandezii, o amintire amară și doar două victorii
”Tricolorii” s-au duelat de opt ori cu Irlanda de Nord, reușind doar două victorii. Dubla inaugurală, în preliminariile Mondialului 1986, e o amintire tare grea pentru noi…
Din cele opt confruntări, avem trei remize și trei înfrângeri. Iar primele două eșecuri par a fi și cele mai grele. În campania pentru CM 1986, am pierdut 2-3 la Belfast și 0-1 la București, cu Mircea Lucescu selecționer și o generație de excepție în care se regăseau Costică Ștefănescu, Lung, Iovan, Țicleanu, Andone, Klein, Hagi, Boloni, Pițurcă…
Meciul de la București, în care portarul Jennings a făcut minuni, a însemnat practic ratarea turneului final pentru noi, la care nord-irlandezii s-au calificat finalmente.
După șocurile din 1984 și 1985 am pierdut iar, în 1994, de data aceasta o partidă amicală disputată la Belfast, 0-2. Ceea ce părea să se transforme într-o “obsesie” nord-irlandeză a revenit la normal după 2-0 pentru tricolori, tot amical, disputat la Chicago (SUA) în 2006. Golurile noastre, marcate de Buga și Daniel Niculae.
În preliminariile EURO 2016, campanie de care ne aducem aminte cu plăcere, am învins 2-0 la București și am remizat, 0-0, la Belfast. Cu Anghel Iordănescu selecționer, România mergea la ultimul turneu final de până la EURO 2024.
Cele mai recente dueluri, încheiate 1-1 tur-retur, vin din Liga Națiunilor 2020. Atunci, la București, nord-irlandezii ne-au egalat pe final în inferioritate numerică! Meciul de la Belfast nu a mai avut miză în calculele acelei grupe.
România – Irlanda de Nord, formații probabile
România: Moldovan – Rațiu, Burcă, Drăgușin, Opruț – R. Marin, Olaru, Stanciu – Man, Alibec, Fl. Coman
Rezerve: Fl. Niță, Târnovanu, Aioani, Manea, Mogoș, Ad. Rus, Racovițan, Sorescu, M. Marin, Cicâldău, Moruțan, Șut, Mihăilă, Ianis Hagi, Drăguș, Pușcaș, Fl. Tănase
Selecționer: Edward Iordănescu
Absent: Nedelcearu (nerefăcut)
Irlanda de Nord: Peacock Farrell – Bradley, Toal, McNair, Brown – Isaac Price, Shea Charles, Saville, Jordan Thompson – Dion Charles, Josh Magennis
Selecționer: Michael O’Neill
Arbitru: Kristoffer Karlsson (Suedia) / Asistenți: Mehmet Culum, Fredrik Klyvere (ambii din Suedia)
Ucraina – Islanda va decide ultima echipă din grupa României la EURO 2024
Joi s-au disputat meciurile din primul tur al barajului pentru Euro 2024. În joc au rămas încă trei locuri, între care și unul din Grupa E, cea a României.
Și dacă toată lumea aștepta o confruntare între Israel și Ucraina, ei bine, lucrurile nu stau așa. Islanda a dat lovitura în Ungaria, izbutind să-și asigure locul în meciul decisiv contra ucrainenilor, care au avut nevoie de un final furibund pentru a trece de Bosnia.
La Budapesta, Israel a deschis scorul, în minutul 31, prin Eran Zahavi, care a transformat un penalty. Nordicii au replicat însă rapid și au întors scorul până la pauză prin reușitele lui Gudmundsson și Traustason.
Apoi, în minutul 73, Revivo a primit direct cartonașul roșu, dar Israel a avut totuși șansa de a egala, tot de la punctul cu var. Eran Zahavi a ratat însă șansa, în minutul 80, trimițând pe lângă poartă, iar Islanda a rezolvat rapid situația, Gudmundsson ajungând la hat-trick cu două reușite (83 și 87) și ducând scorul la 4-1.
În Bosnia, selecționata lui Savo Milosevic a deschis scorul în minutul 57, profitând de autogolul lui Matviienko. Ucraina a atacat fără periculozitate și se părea că gazdele se vor impune și vor juca acasă meciul decisv cu Islanda.
Numai că Sergiy Rebrov a mutat inspirat și l-a introdus pe teren pe Roman Yaremchuk. Atacantul de la Valencia a restabilit egalitatea în minutul 85 și a pasat decisiv la al doilea gol al Ucrainei marcat de Dovbyk în minutul 88. Astfel că ucrainenii sunt în ”finala” barajului, meciul decisiv urmând să se joace, marți, în Germania.
Rezultate meciurile de baraj de joi
- Georgia- Luxemburg 2-0 (Zivzivadze 41, 63)
- Bosnia-Herțegovina – Ucraina 1-2 (aut. Matviienko 57 / Yaremchuk 85, Dovbyk 88)
- Grecia- Kazahstan 5-0 (pen. Bakasetas 9, Pelkas 15, Ioannidis 37, Kourbelis 40, aut. Tapalov 87)
- Israel – Islanda 1-4 (pen. Zahavi 30 / Gudmundsson 39, 83, 87, Traustason 42)
- Polonia – Estonia 5-1 (Frankowski 22, Zielinski 51, Piotrowski 70, aut. Mets 74, Szymanski 77 / Hussar 78)
- Țara Galilor- Finlanda 4-1 (D. Brooks 3, N. Williams 38, B. Johnson 47, D. James 86 / Pukki 45)
Finalele din barajul pentru EURO 2024 au loc marți, 26 martie. Iată cum arată tabloul complet:
- Țara Galilor – Polonia (câștigătoarea merge în Grupa D la EURO 2024 alături de Austria, Franța și Olanda)
- Ucraina – Islanda (câștigătoarea merge în Grupa E la EURO 2024 alături de Belgia, Slovacia și România)
- Georgia – Grecia (câștigătoarea merge în Grupa F la EURO 2024 alături de Cehia, Turcia și Portugalia)