Ce nu facem noi românii știm, dar ce facem aflăm din când în când. Și uite așa am aflat ca superbul oraș rupt de lume, Sulina, va primi pentru modernizarea cimitirului său multietnic suma de 10 milioane de euro bani europeni prin intermediul programului Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării.
Sau la bal, sau la… Sulina
În România, există un cimitir celebru și chiar promovat internațional, denumit Cimitirul Vesel din Săpânța. Acolo, un artist local a avut o idee unică cel puțin în Europa, de a înscrie pe crucea de lemn în versuri vesele și niscaiva elemente sculptate și pictate, câteva elemente importante și definitorii din viața celui decedat.
În exact colțul opus al României, la Sulina, există un cimitir multietnic unde se găsesc de toate: pirați, aviatori, marinari, catolici, protestanți, etc. Ideea monumentală de a transforma cimitirul multietnic din Sulina în loc de peregrinare turistică în afara celei de loc de reculegere în memoriam a fost evident inspirată de omonimul vesel de la Săpânța.
Localnicii spun ca sunt gata să facă locuri de veci pentru Iliescu, Băsescu și Iohannis, motivând ca acolo fiecare se va simți în elementul său caracteristic: Iliescu cu apele, Basescu cu șprițul și marinarii, iar KWJ cu turismul exotic.
Drum si spital n-avem, dar uite ce cimitir este!
Superba Sulina, ca oraș, este ruptă complet de restul României, accesul făcându-se doar cu barca, vaporul și elicopterul pentru că nește unii nu vor să facă odată drumul pe uscat care să lege orașul de Tulcea. Chestia asta minunată face ca totul să fie adus cu barca de la Tulcea și prețurile să fie cu 30% mai mari.
Dintre multele idei năstrușnice și investiții proaste din Sulina am putea enumera Centrul de turism local, o clădire construita cu o arhitectură modernă, dar inutilă total și pe care soarele a ars-o îndeajuns de tare încât să aibă nevoie la anul de niscaiva remedieri.
Centrul de preluare și prelucrare a peștelui, o clădire părăginită și părăsită, este o altă expresie vie a cum sunt gândite și plătite din banii statului și/sau ai UE, aceste idei atât de “valoroase”!
Spital în Sulina nu poate fi din lipsă de fonduri, așa că, până la Tulcea, dacă bolnavul nu moare cu zile… Pentru că, dacă vremea nu este bună și elicopterul nu poate ateriza, iar bărcile nu pot ajunge, atunci a avut clar, noroc!
Așa ca dacă bolnavul a murit cu zile, merită înmormântat după religia și datinile neamului lui, ceea ce se poate face doar pentru 10 milioane de euro, nu-i așa?
Citește și: Administrația Zonei Libere Sulina începe modernizarea Portului Sulina pe fonduri europene