Un robot complet autonom dezvoltat de un start-up din Estonia ar putea revoluționa serviciile de asistență medicală în toată Europa, în afara orelor de program, relatează Euronews.
Compania Grab2Go folosește o tehnologie lansată în martie anul acesta, care permite pacienților să-și procure rețete și medicamente fără prescripție medicală foarte simplu, prin intermediul unui ecran tactil.
Robotul autonom ar urma să furnizeze serviciile medicale în Estonia
De asemenea, pacienții pot avea consultații video cu un farmacist. Robotul autonom poate funcționa 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână. Odată ce comanda a fost plasată, analiza cu ajutorul inteligenței artificiale se asigură că aprovizionarea este suficientă.
Un alt beneficiu îl reprezintă combaterea lipsei forței de muncă, atât în Estonia, cât și în toată Europa, potrivit CEO-ului și co-fondatorului companiei, Mart Viilipus. Multe țări din Europa se confruntă cu o penurie de farmaciști. Spre exemplu, două treimi dintre farmaciile din Franța nu au suficient personal, potrivit Federației Sindicatelor Farmaceutice din Franța (FSPF).
Estonia s-a confruntat cu o penurie de medicamente în ultimele luni, iar oamenii au fost nevoiți să parcurgă sute de kilometri pentru a obține medicamentele. „Nu avem un număr suficient de farmaciști. Deoarece soluția noastră este complet autonomă putem avea un farmacist care să se ocupe de șase până la opt magazine. Este mult mai eficient”, a precizat Viilipus. În acest fel, farmaciștii existenți „ar putea să se concentreze pe consultarea profesională”.
Pe de altă parte, se pune întrebarea dacă acest nou serviciu ar putea duce la pierderea unor locuri de muncă. Mart Viilipus spune că tehnologia va reduce doar costurile, iar comercianții cu amănuntul ar putea face economii de până la 75%.
Implementarea ar costa între 100.000 și 200.000 de euro
Potrivit reprezentanților Grab2Go, roboții autonomi ar putea fi instalați în farmaciile existente, dar și în alte locuri. Prețurile variază între 100.000 și 200.000 de euro, iar aceste costuri se amortizează într-un singur an.
În același timp, tehnologia care stă la baza acestor roboți a fost deja testată și aprobată de autoritățile estoniene, inclusiv în ceea ce privește siguranța, obținând toate aprobările și reglementările. Există, însă, voci care se întreabă dacă nu cumva eliberarea medicamentelor este supusă unor riscuri, cu consecințe potențial fatale, dacă se comit anumite greșeli.
„Ne puteam asigura că medicamentele sunt corecte deoarece farmaciștii pot vedea ceea ce se întâmplă prin intermediul unei camere video. Produsele pe care sistemul robotizat le ridică de pe rafturi sunt afișate pe tabloul de bord, astfel încât ei să poată decide dacă acestea pot fi distribuite sau nu”, a precizat Ago Mõlder, dezvoltator tehnologic la Grab2Go.
Unii observatori și-au exprimat îngrijorarea că digitalizarea în creștere a serviciilor vitale, inclusiv cele medicale, ar putea exclude persoanele care nu sunt la fel de instruite din punct de vedere tehnologic, așa cum este cazul vârstnicilor. După lansarea robotului farmaceutic autonom în Estonia, Viilipus spune că feedback-ul a fost pozitiv.
„Odată ce clientul reușește să folosească soluția noastră pentru prima dată el va vedea că nu există probleme, că nu trebuie să le fie frică și că nu există posibilitatea ca ceva să funcționeze greșit”, a mai spus Viilipus.