Ești o persoană de seară sau de dimineață? Oricât de poetic ar suna întrebarea, aflați că se bazează pe un studiu real, ale cărui rezultate dovedesc cum poate influența „banala” oră de culcare fluxul vieții noastre.
Oamenii care preferă să meargă târziu la culcare riscă să moară timpuriu, mai ales din cauza obiceiurilor proaste asociate, a constatat un nou studiu publicat în revista Chronobiology International (Cronobiologie Internațional), după cum remarcă CNN.
Toată lumea are un ceas intern de 24 de ore sau ritm circadian, care reglează eliberarea hormonului melatonină. Cronotipul de somn al fiecărei persoane, despre care se crede că este moștenit, poate determina când are loc acest proces. În cazul unui om care preferă diminețile, ritmul circadian eliberează melatonină mult mai devreme decât în mod normal, iar astfel persoana este mai activă în prima parte a zilei.
Experții spun că astfel de oameni tind să aibă performanțe mai bune la școală și sunt mai activi pe tot parcursul zilei, ceea ce poate explica parțial de ce studiile au descoperit că au un risc mai scăzut de boli cardiovasculare. La „păsările de noapte”, ceasul corporal intern secretă melatonină mult mai târziu, făcând dimineața devreme lentă și împingând activitatea de vârf și vigilență mai târziu în după-amiază și seară.
Efort de a dezvălui cauzele comportamentelor și bolilor
Studiul de acum a fost de fapt o continuare a cercetării finlandeze Twin Cohort din 2002. Atunci s-au urmărit aproape 24.000 de gemeni din 1981 până în 2018, într-un efort de a dezvălui cauzele comportamentelor și bolilor.
Când studiul a început inițial, au fost aleși gemeni și rugați să aleagă un răspuns din următoarele variante: Sunt clar o persoană matinală; Sunt într-o oarecare măsură o persoană matinală; Sunt clar o persoană de seară; Sunt într-o oarecare măsură o persoană de seară. Doar aproximativ 10% dintre gemeni s-au descris ca fiind oameni clar de seară, în timp ce 33% au spus că preferă oarecum să stea treji până târziu. Peste 29% erau în mod clar oameni matinali, în timp ce alți 27,7% s-au descris ca fiind oarecum înclinați să prefere dimineața.
Cercetătorii au analizat înregistrări de deces!
Pentru noul studiu, cercetătorii au analizat înregistrările de deces ale unui subset (8.728 de participanți) din cercetarea originală. După ajustarea datelor pentru a lua în considerare nivelul de educație, consumul de alcool, fumatul, nivelul de masă corporală și durata somnului, studiul a constatat că a fi o „pasăre de noapte” crește riscul de deces prematur cu aproximativ 9%, în comparație cu matinalii.
„Știm de mult timp că cei care au o preferință pentru tipul de seară sunt mai predispuși să fie băutori mari, să aibă tulburări legate de consumul de alcool și, de asemenea, sunt mai predispuși să consume alte substanțe, inclusiv tutun”, a spus Bhanu Prakash Kolla, specialist în medicină la Centrul pentru Medicina Somnului de la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota, care nu a fost implicat în studiu. Specialistul a adăugat: „Alte cauze posibile care îmi vin în minte includ faptul că cei care sunt de seară vor trebui probabil să se trezească devreme pentru muncă/școală, prin urmare vor ajunge să doarmă mai puțin, iar privarea de somn poate crește riscul de deces timpuriu”.
„Păsările de noapte” își pot asuma mai multe riscuri
Oamenii care sunt mai activi seara prezintă un risc mai mare de boli cronice, au arătat cercetările anterioare. Un studiu din 2022 a constatat că „păsările de noapte” erau mai sedentare, ardeau mai puține grăsimi în repaus și în timp ce erau active, în comparație cu matinalii. De asemenea, oamenii care preferă seara s-au dovedit mai rezistenți la insulină, ceea ce înseamnă că mușchii lor au nevoie de mai multă insulină pentru a putea obține energia de care au nevoie.
Studiile au arătat că „păsările de noapte” își pot asuma mai multe riscuri și sunt mai predispuse să sară peste micul dejun și să mănânce mult mai târziu în cursul zilei. În plus, au niveluri mai mari de grăsime corporală viscerală în regiunea abdominală, un factor de risc cheie pentru diabetul de tip 2 și bolile de inimă.