Când lumea spune că aveți nevoie de bani, putere și faimă pentru a avea o viață plină de sens, nu e adevărat. Este uimitor de ce au nevoie oamenii cu adevărat, ce își doresc de fapt. E ceva atât de simplu, dar uneori greu de obținut.
Bani, faimă, putere. Le căutăm pentru că lumea ne-a spus că avem nevoie de toate acestea pentru a fi fericiți. „Dar un lucru pe care l-am învățat ca profesionist creativ este că fiecare dintre aceste activități ne poate abate de la ceva mai bun”, este de părere Mike LaValley. „Și, în cele din urmă, oricum nu ne dorim acele lucrur”. Cum așa? Iată cum explică LaValley.
Nu vrem bani – Ne dorim capacitatea de a alege ce facem cu viața noastră.
Nu vrem faimă – Vrem ca ceea ce facem să însemne ceva.
Nu vrem putere – Vrem ca viețile noastre să se desfășoare în propriile noastre condiții, nu în ale altcuiva.
„Deci, la ce se adaugă toate acestea? Ce ne dorim cu adevărat? Libertate”, conchide arhitectul și scriitorul Mike LaValley. „Concentrarea mea la începutul carierei a fost pe faptul să devin cineva care lumea își dorea să fiu. Am crezut că modul corect de a trăi este să mă afund complet în munca mea, pentru că așa făcuseră „măreții” înaintea mea. Mi-am concentrat atenția asupra a ceea ce alții considerau „de succes”. Asta nu m-a făcut decât să merg mai adânc pe calea greșită”, explică el.
A mers pe acea cale ani în șir iar, după cum povestește în continuare, efectele nu au fost fericite. „Sănătatea mea a avut de suferit. Relațiile mele au avut de suferit. Viața mea a avut de suferit”.
S-a epuizat încercând să se concentreze doar la munca sa. La acea vreme, munca era singura cale către succes pe care o vedea, după cum subliniază. „Munciți din greu. Fă mai bine. Fii remarcat. Totul va fi grozav… iar în cele din urmă…”. Totul s-a transformat în „asta nu funcționează”, în „am o problemă serioasă aici” și a pierdut din vedere aproape orice altceva din viața sa.
„Am făcut în viața mea orice aș putea seta pe pilot automat. Și orice mi-a cauzat epuizarea”. Și, la un moment dat, s-a oprit. „Am redus totul la cel mai simplu și mai minimalist mod de a trăi posibil. Apoi m-am uitat în interiorul meu. Am reflectat la ceea ce îmi doream cu adevărat de la viața mea. M-am gândit la persoana care îmi doream să fiu. Mi-am imaginat cum va trăi acea persoană în fiecare zi”.
Este uimitor să faci un pas într-o viață nouă
Și așa Mike LaValley a făcut primul pas într-o viață nouă. Ceea ce ne sfătuiește și pe noi: „Fă un pas într-o viață nouă. Calea a fost grea, dar plină de satisfacții. În ultimii cinci ani am învățat să mă accept pentru ceea ce sunt aici și acum. Am fost plăcut surprins că succesul pe care l-am căutat nu a fost doar din muncă. De fapt, am devenit mai de succes pur și simplu aplecându-mă asupra celorlalte părți ale vieții mele care îmi aduc și bucurie”.
„O maree în creștere ridică toate bărcile”, ar putea spune cineva. LaValley mai specifică, punctual, cum „a reglat” balanța vieții.
„Eram pierdut – Am început să învăț mai multe despre lume și călătoriile altora.
Eram supraponderal – Am început să mă antrenez și să mănânc mai sănătos.
Eram absorbit de sine – Am început să petrec timp cu cei dragi și să ascult mai mult.
Am fost deconectat – Am început să ies cu prietenii și m-am alăturat unui club local”.
Este uimitor – Cele 3 niveluri ale libertății personale
După cum mai explică Mike LaValley, acest proces nu este doar atât – un proces. Nu va exista niciodată un mod perfect de a trăi, „dar pot să-ți spun că, de îndată ce investești în tine și arunci o privire atentă la cine vrei să fii, libertatea este la îndemâna ta”.
El consideră că, din experiența lui, există trei niveluri diferite de libertate personală.
Nivelul 1 – Conștientizare. Când știm că libertatea poate fi obținută, putem căuta cunoștințele necesare pentru a o obține. Nivelul 2 – Acțiune. Când știm să obținem libertatea, trebuie să luăm măsuri pentru a face acest lucru. Fiecare pas contează și se bazează pe ultimul.
Nivelul 3 – Autonomie. Odată ce am început să construim libertatea pentru noi înșine în timp, trebuie să avem grijă de ea. Luptând în fiecare zi pentru noi înșine, onorăm efortul de a avansa și pentru potențialul de mâine.
Cum să începeți
Dacă vreți, potrivit scriitorului, în cele ce urmează, puteți vedea un fel de rețetă de a vă simți liberi.
Notează zece lucruri pe care le dorești în viața ta chiar acum – câte unul pentru fiecare categorie majoră a vieții tale (câteva sugestii pentru a începe: sănătate, dragoste, hobby-uri, carieră, credință, familie, servicii, finanțe, joacă, viață socială, moștenire, creștere personală)
Încercuiește pe primele 3, cele cu care rezonezi cel mai mult. Scrie din nou lista doar cu cele trei pe care le-ai selectat.
„Care este un lucru pe care l-ai putea face AZI pentru fiecare dintre acestea și pentru a te duce cu un pas mai aproape de a le realiza? Fă acest lucru azi. Fă-l din nou mâine.
Odată ce faci primul pas, fă altul. Apoi încă unul. Pași mici de-a lungul timpului vor duce la libertatea către care tânjiți.
Mi-ar plăcea să știu că acționați azi pentru propria voastră libertate!”, conchide La Valley.
Citiți și: Fericirea poate depinde de ceva neașteptat