Epopeea legii Iohannis-senator. Legea care i-ar fi permis lui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare fără să demisioneze a deschis un lung șir de bâlbâieli din partea liderului PNL. Chiar dacă inclusiv președintele Iohannis a spus că era o lege cu dedicație, Nicolae Ciucă insistă că nu e doar pentru Klaus Iohannis.
”Nici n-a fost o lege pentru candidatura domniei sale. (..) Este vorba de un gest reparatoriu astfel încât să se îndeplinească o prevedere constituțională (…) prin care orice persoană are dreptul să aleagă și să fie ales”, a declarat Nicolae Ciucă la gândul.ro, în condițiile în care președintele Klaus Iohannis declarase că ”nu doresc o lege pentru mine și voi avea grijă ca această lege să nu existe”.
Legea pentru Iohannis s-ar fi mai fi aplicat peste 20 de ani
Ceea ce pare că nu știe Nicolae Ciucă este că nimeni nu îi interzice lui Klaus Iohannis să candideze, situație în care se află și alte categorii precum magistrați, militari sau polițiști care trebuie să renunțe la funcția pe care o dețin pentru a intra în cursa electorală. Nicolae Ciucă ori nu știe legea ori încearcă să îi ofere lui Klaus Iohannis un statut special: președinte și candidat în același timp.
Pe de altă parte, legea, așa cum a fost ea redactată de către cei din PNL s-ar aplica o singură dată și pentru o singură persoană întrucât în amendament este prevăzut termenul de ”dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului” ori alegerile parlamentare se suprapun cu cele prezidențiale doar anul acesta. Având în vedere că mandatul de șef al statului este de 5 ani, iar cel al parlamentarilor de 4, următoarea dată când am putea avea alegeri suprapuse, dacă nu se modifică Constituția sau nu are loc vreo situația excepțională, va fi peste 20 de ani, în 2044.
Iohannis îl contrazice pe Ciucă
După toată această bâlbâială liberală, Klaus Iohannis nu doar că îi contrazice pe liderii PNL ci spune explicit că legea l-ar fi vizat doar pe el.
”Despre această lege pot să vă spun și acum, fiindcă, pentru mine, este foarte clar: nu am dorit o lege pentru mine, nu doresc o lege pentru mine, și pot să vă spun cu certitudine că voi avea grijă ca această lege să nu existe. Nu este posibil să se facă lege pentru o persoană, și atunci cred că m-am exprimat foarte clar”, a spus Klaus Iohannis.
Această lege clar nu va exista pentru că nu s-a format o majoritate parlamentară care să o susțină, după ce PSD a decis că nu va susține proiectul de lege argumentând că nu ar trebui să existe legi pentru o singură persoană.
Ciucă, de neoprit în declarații
De fapt, această declarație a lui Ciucă o regăsim încă de la începutul scandalului, din ziua în care PNL a depus acest amendament.
Nicolae Ciucă, Digi24, 18 septembrie: „Nu e vorba de președintele Klaus Iohannis, nu e vorba de o persoană anume. Am făcut acest demers să redăm un drept al oricărui cetățean din România de a fi ales și de a candida. Într-o democrație este normal ca fiecărui cetățan să i se asigure drepturile democratice”.
Nicolae Ciucă, Știrile Protv, 18 septembrie: „Decizia aceasta vine să restabilească un drept democratic, și anume dreptul fiecărui cetățean de a alege și de a fi ales. Nu este vorba doar de președintele Iohannis, nu vorbim de persoană, vorbim de dreptul absolut democratic al unui cetățean să aleagă și să fie ales ca atare. În momentul de față restabilim această acest drept, această libertate”.
Nicolae Ciucă, declarație de presă, 26 septembrie: ”Eu cred că este normal să discutăm despre acest demers (despre candidatura preşedintelui Klaus Iohannis la alegerile parlamentare – nr) ca fiind o nevoie de clarificare legislativă, pentru că demersul a existat până la un moment dat în cuprinsul legii. Astăzi nu mai există şi ne referim la situaţiile specifice când se suprapun alegerile”
CITIȚI ȘI: Pentru Klaus Iohannis a venit începutul sfârșitului (oficiuldestiri.ro)