Epoca mea de aur este o poveste care începe în anul 1984, atunci când…Nu începem să rememorăm ceea ce credeți. Este vorba despre un proiect inedit, care se derulează în Capitală.
Enkidu cu cărți și filme este un program de promovare a lecturii și filmului derulat în școli din Sectorul 3. Proiectul își propune să urmărească drumul pe care îl face un personaj de la momentul în care este o idee în mintea unui autor, cum ajunge să devină personaj, cum este pus în relație cu alte personaje pentru a putea crea o poveste. Se spune povestea cărții, un actor va citi câteva fragmente din carte, autorul și/ sau traducătorii vor povesti cum s-a creat povestea și/sau cum a fost ea tradusă.
Fiecare atelier de lectură este urmat de o proiecție de film – fie o ecranizare a cărții respective, fie o altă poveste cinematografică construită cu o tematică similară celei citite.
În ce an începe povestea din Epoca mea de aur
Epoca mea de aur este o poveste care începe în anul 1984 când Daniel – autorul și personajul principal al cărții – are 3 ani. Băiețelul își petrece timpul jucându-se și desenând (pasiunea lui), e lipsit de orice griji și e înconjurat de dragostea și protecția familiei – o copilărie fericită, liniștită, plină de muzica simfonică a concertelor de la Ateneu, de poveștile citite de bunici, de vizitele prin muzee alături de bunic, o lume care e percepută ca fiind din ce în ce mai gri în contextul comunismului anilor 80 – fără mâncare, cu lumina întreruptă, cu spitale nesigure și medici oportuniști, cu un dezastru de la Cernobîl care afectează întreaga Românie.
Primul roman grafic al artistului Daniel Horia este bazat pe o serie de amintiri din copilărie, copilăria anilor ’80, perioadă cunoscută de mulți dintre noi drept „Epoca de aur”. După ce a absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism din București, a plecat în Franța, unde a locuit trei ani, ca mai apoi să se stabilească în Spania, la Barcelona. Daniel Horia lucrează la următorul volum al trilogiei în care va continua să rememoreze în cuvinte și desene amintirile – confesiuni pentru generațiile actuale de copii. Va citi, în premieră participanților la cluburile de lectură, fragmente din următoarele desene și va prezenta schițele benzilor desenate lucrate până acum. Autorul a participa online la întâlnirile și discuțiile cu copiii.
„Pe la vreo 5 ani am găsit în dulapul tatei un Pif. L-am citit si recitit (adică uitat pe poze) până l-am învățat pe de rost. Nu mai știu dacă am încercat să imit desenele văzute acolo, dar cert e că era cea mai grozavă chestie pe care pusesem ochii în viața mea scurtă de copil al Epocii de aur. La 9 ani, când am petrecut prima vacanță în afara României, în Franța, la un an după Revoluția Română, am avut parte de un șoc cultural serios.
Ce m-a marcat cel mai mult? Benzile desenate și manga. Am început să desenez la greu, imitând stilul japonez. Am continuat să o fac ani buni de-a rândul. Într-o Românie postdecembristă gri și prăfuită, desenele și visele erau oaza mea de fericire. Multe pagini de benzi desenate, până mai târziu, când eram deja la sfârşitul facultăţii. M-am angajat ca grafician și viața m-a prins în vârtejul ei”, spune autorul.
Cadoul de Crăciun – altă poveste
Prezentarea cărții va fi însoțită de filmul de ficțiune de scurt metraj Cadoul de Crăciun, regia Bogdan Mureșanu, film care a fost punctul de pornire pentru Anul Nou care n-a fost, producție ce a obținut la începutul lunii septembrie patru premii la Festivalul de Film de la Veneția, aflată în cinematografe în această perioadă.
Scrisoarea unui copil pentru Moș Crăciun transformă seara într-o poveste de groază – cu umor, suspans, foarte bine scris și foarte bine regizat (peste 160 de premii internaționale, aflat pe lista de 10 scurt-metraje ale premiilor Oscar) filmul completează atmosfera comunismului trăită prin ochii și faptele unui copil.
Enkidu cu cărți și filme are programate 35 de evenimente în următoarea perioadă în școlile din sectorul 3 și își propune să ajungă la minimum 1000 de copii. Proiectul este organizat de Asociația Enkidu în parteneriat cu Radio România Cultural, LiterNet.ro, aarc.ro, cinemagia, cinemaframe, CineGhid, movienews.ro. și este finanțat de Primaria Sectorului 3 din fonduri nerambursabile de la bugetul local.
Citiți și: Amintiri din comunism. Unde le poți asculta la telefon