Există o epidemie de mpox în curs în Republica Democrată Congo şi ţările vecine, dar există posibilitatea de a o controla şi opri. Pentru aceasta, este nevoie de finanţare în valoare de 121 milioane de euro pentru a asigura o reacţie internaţională eficientă în următoarele şase luni, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Potrivit unui comunicat, Organizația Mondială a Sănătății a lansat un plan strategic global pentru pregătire și ripostă la mpox care va fi implementat de septembrie 2024 până în februarie 2025. Acest plan se concentrează pe prevenirea și gestionarea pandemiei, protejarea populației și promovarea bunelor practici de sănătate publică.
OMS solicită 135 de milioane de dolari pentru a combate epidemiile de variolă
Se estimează că aproximativ 135 de milioane de dolari (121 milioane de euro) vor fi necesare pentru a finanța răspunsul internațional la pandemie, în care sunt implicați Organizația Mondială a Sănătății, statele membre și diferiți parteneri, precum Centrul African pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (Africa CDC).
Ca răspuns la aceste nevoi financiare, Organizaţia Mondială a Sănătăţii va lansa în curând un apel de fonduri. Între timp, au fost deblocate 1,5 milioane de dolari din fondul de rezervă pentru situaţii de urgenţă al organizaţiei.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat într-un comunicat că epidemiile de variolă din Republica Democrată Congo (RDC) și țările învecinate pot fi controlate și oprite.
O creştere a cazurilor de mături în lume şi apariţia unei noi variante virale a acestei boli (clada 1b), descoperită iniţial în Republica Democrată Congo, au dus la declararea cel mai mare nivel de alertă sanitară la nivel mondial pe 14 august de către OMS.
Creșterea alarmantă a cazurilor de mpox în Africa
Într-o situaţie similară, în 2022, OMS a decis să declare o alertă globală din cauza unei epidemii de mpox produse de tulpina 2b. Alerta a fost ridicată în mai 2023.
“Începând cu anul 2022, peste 100.000 de cazuri confirmate de mpox au fost raportate la OMS ca parte a epidemiei mondiale. Conform directorului organizației, virusul continuă să circule la niveluri scăzute în întreaga lume.” Aceste informații au fost prezentate vineri în cadrul planului strategic față de reprezentanți ai statelor membre ale organizației.
Deşi numărul cazurilor de boală a scăzut în general, regiunile din Africa sub-sahariana au văzut o creştere alarmantă a incidenţei şi o expansiune geografică fără precedent. Doar în Republica Democrată Congo, au fost raportate 16.000 de cazuri suspecte şi 575 de decese numai din luna ianuarie a anului 2024. Este necesar să se ia măsuri urgente pentru a aborda această problemă crescută şi a proteja sănătatea publicului.
“Două epidemii separate, cauzate de două tulpini sau clade diferite ale virusului mpox, au dus la această recrudescenţă în ţară”, a explicat el. Deși există două cauze distincte, se pare că răspândirea rapide a cladei 1b este factorul principal care a determinat declanșarea unei urgențe de sănătate publice la nivel mondial.
Mpox, cunoscută anterior sub numele de variola maimuţei, este o boală virală care se transmite între animale şi oameni prin contact fizic direct. Aceasta cauzează febră, dureri musculare şi leziuni cutanate şi poate fi foarte contagioasă dacă nu este tratată la timp.
CITIȚI ȘI: Mpox ajunge și în Thailanda: primul caz de tulpină africană înregistrat în Asia