Primarul Emil Boc a declarat marţi, că Viktor Orban a fost copilul răsfăţat al Uniunii Europene, până la un punct şi este convins că în condiţiile în care Ungaria se apropie de preşedinţia Consilului UE, discursul domnului Orban va trebui să fie în consonanţă cu valorile UE.
El a mai arătat că i se pare normal faptul că premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Viktor Orban, dar că, evident, nu poate fi de acord ca pe teritoriul unui stat prieten şi partener să faci declaraţii care să aducă atingere dimensiunii europene şi recunoaşterii aspectelor naţionale ale statului respectiv.
”Viktor Orban a fost copilul răsfăţat al Uniunii Europene, până la un punct. Este în continuare copilul răsfăţat al Europei prin tot felul de declaraţii pe care le face, care depăşesc, din nefericire, cadrul de convieţuire într-o Europă pe care ne-o dorim cu toţii echilibrată şi fără excese”, a spus primarul din Cluj-Napoca, potrivit news.ro.
“Discursul domnului Orban va trebui să fie în consonanţă cu valorile UE”
”Sunt convins că, în condiţiile în care Ungaria se apropie încet, dar sigur de preşedinţia Consilului UE, discursul domnului Orban va trebui să fie în consonanţă cu valorile UE, nu există alternativă”, a mai punctat Emil Boc.
”Nu poţi să fii în Uniunea Europeană şi să promovezi idei şi soluţii care ţin de lcururi care nu aparţin Uniunii Europene”
”A fost, repet, un copil răsfăţat al UE, ok, cred că acum trebuie să intre totul în normal, în condiţiile în care avem război la graniţele Europei şi toţi cei care suntem în graniţele aceluiaşi spaţiu de democraţie şi prosperitate trebuie să vorbim aceeaşi limbă, respectându-ne, evident, diversitatea.
Dar valorile mari, europene, nu pot fi puse în discuţie. De aceea cred că încet dar sigur, dacă domnul Orban şi Ungaria doreşte să poată să îşi exercite preşedinţia rotativă a UE, care urmează anul viitor, chiar nu poate vorbi altă limbă decât limba clubului din care face parte. Altfel, te autoexcluzi de la sine”, a mai spus Emil Boc.
Despre întâlnirea premierului Marcel Ciolacu cu Viktor Orban, Boc a spus că nu i se pare nefiresc ca doi premieri din două ţări prietene să se întâlnească şi nu i se pare anormal acest lucru, pentru că ar trebui să facă parte din logica firească a lucrurilor.
”Evident că nu pot fi de acord ca pe teritoriul unui stat prieten şi partener să faci declaraţii care să aducă atingere dimensiunii europene şi recunoaşterii aspectelor naţionale ale statului respectiv, cu acest lucru nu sunt de acord. A te întâlni este un lucru firesc, a introduce elemente care nu ţin de colaborarea paşnică între ţări, acele lucruri nu sunt normale, trebuie corectate”, a completat Emil Boc.
Raportorii Parlamentului European pentru Ungaria au cerut Consiliului European să nu fie de acord cu președinția Ungariei
Conform rotației programate cu ani înainte, Ungaria urmează să preia președinția Consiliului Uniunii Europene în a doua jumătate a anului 2024.
Perspectiva îi îngrijorează pe criticii Budapestei, care acuză guvernul Viktor Orban de regres democratic, nerespectarea statului de drept și apropiere de Moscova în contextul războiului din Ucraina.
Președinția Consiliului revine unei țări UE diferite, la fiecare șase luni, după o planificare făcută cu ani înainte
Țara în funcție are puterea de a influența agenda și prioritățile Uniunii Europene, coordonează activitățile politice ale Uniunii în perioada mandatului, reprezintă guvernele UE în relațiile cu alte instituții europene și cu organizații internaționale.
Guvernul prim-ministrului Viktor Orban a fost într-un conflict aproape permanent cu instituțiile UE în ultimul deceniu.
Temele de dispută au fost statul de drept, corupția la nivel înalt, lipsa independenței judiciare, încălcarea libertății academice și de exprimare, drepturile comunității LGBTQ, potrivit informațiilor romania.europalibera.org.
Comisia Europeana a blocat miliarde de euro din PNRR destinate Ungariei din cauza problemelor pe care le are mai ales cu statul de drept. Chiar și așa, Ungaria este unul dintre cei mai mari beneficiari ai fondurilor UE.