Emigranți în grădină este numele cu care o familie de tineri se prezintă pe rețelele de socializare, acolo unde au strâns o comunitate impresionantă. Au peste 200 de mii de urmăritori pe Facebook și aproape 60 de mii pe Instagram, în timp ce pe YouTube sunt urmăriți de aproape 40 de mii de oameni. Alexandra și Florin și cei patru copii ai lor și încă unul pe drum au părăsit Anglia pentru a se muta la țară, în Mureș și sunt foarte fericiți cu decizia lor.
Emigranți în grădină reprezintă visul a doi tineri care au încercat să-și croiască un drum în viață în Anglia, dar ulterior au simțit chemarea pământului natal și fără să aibă cea mai mică idee despre viața la sat, au avut curajul să se mute într-un sat la 40 de kilometri de Târgu-Mureș.
Cine sunt tinerii care își spun Emigranți în grădină
De mai bine de trei ani, Alexandra Stamate și Florin Gubariciu, cunoscuți în mediul online ca Emigranți în grădină. Au patru copii și unul pe drum, vreo 30 de capre și trei vaci, multe găini și o fermă de invidiat, care a prins contur încet, încet. Au filmat tot parcursul lor de adaptare la țară și sunt bucuroși că oamenii sunt curioși de viața pe care o duc ei la țară.
Alexandra și Florin, cei doi Emigranți în grădină care au pus bazele fermei lor celebre în online, încearcă pe cât posibil să le ofere o viață sănătoasă copiilor lor. Gătesc doar cu alimente din curtea lor, mănâncă sănătos, iar copiii nu merg la școala clasică, ci sunt învățați acasă, de mama lor.
În urmă cu un an, cei doi Emigranți în grădină povesteau cum le-a venit ideea să lase Anglia pentru viața rurală din România:
“Eram în Anglia, în mijlocul Bristolului, și aveam niște prieteni care au venit la noi și ne tot spuneau „Ne-am cumpărat o casă la țară”. Ne tot arătau poze cu peisaje, ne povesteau despre cum e acolo, iar din discuție în discuție ne-am dat seama că ar merita să investim și noi într-o casă. Așa că am început să ne uităm după o casă, am găsit-o, iar Florin a mers și a cumpărat-o, cam cu un an înainte să ne mutăm.
Casa am găsit-o pe Internet, se încadra în bugetul nostru, așa că am cumpărat-o. Plus că avea teren în câmp, ceea ce ne-a încântat, și nu era la strada principală, lucru pe care l-am exclus din prima, pentru că aveam copii mici și îmi era frică”.
Citește și: Munții Apuseni, în topul european al celor mai bune destinații pentru drumeții montane
Nu știau pe nimeni în sat, dar s-au adaptat fantastic de repede.
“Eu sunt din Galați, iar Florin e din Sibiu. Dar eu făcusem patru ani de facultate la Târgu-Mureș, aveam niște prieteni în zonă. La munte nu voiam, nici la mare, așa că zona aceasta era perfectă din punctul meu de vedere. Apoi ne-am spus că dacă ne-am descurcat singuri în Anglia, e imposibil să nu ne descurcăm singuri și în România, chiar dacă e alt județ. Ne-am obișnuit destul de repede la sat. Mie nu mi-a fost greu să las Anglia în urmă, dar lui Florin da. Eu niciodată nu mă adaptasem acolo. Cât despre copii, ei erau micuți; dacă eram noi în preajma lor, ei erau bine – noi eram tot universul lor. Știam la ce mă întorc, aveam mai multe preconcepții despre România, dar treptat mi-au fost spulberate, pentru că am întâlnit tot felul de oameni faini”, povestea Alexandra pentru delasat.ro.
Copiii tinerilor Emigranți în grădină fac homeschooling
Fără a asculta gura lumii, tineri Emigranți în grădină au decis să nu-și trimită copiii la școală, ci să-i lase să învețe acasăă.
“Niciodată nu mi-am pus problema asta pentru că eu eram, încă din Anglia, adepta homeschoolingului. Am văzut pe grupuri de facebook discuții și temeri legate despre educația și serviciile medicale din mediul rural, dar pentru mine nu au reprezentat o piedică aceste lucruri. Știam încă de dinainte să ne mutăm că voi face cu copiii homeschooling. Noi abia am început anul acesta, când fetele au făcut 7 ani. La început este ciudat până capeți încredere în tine ca părinte că poți să faci și asta, că poți trasa și drumul acesta al copilului tău în viață. Dar după ce îți câștigi încrederea în tine, devine ca o consolidare a prieteniei dintre părinte și copil.
Am avut mai multe piedici, iar una dintre acestea a fost reprezentată de părerile neavizate ale celor din jurul nostru. Ei nu vor să-ți facă rău, ei chiar vor să te aducă pe drumul cel bun, pentru că sunt de părere că ai nevoie de asta. Au fost mai mulți oameni din jurul nostru, atât membri din familie, cât și cunoștințe, care nu ne-au susținut în ceea ce privește homeschoolingul. E un subiect mai delicat, căci în România încă nu se înțelege că se poate face școală bună și acasă”, mai povestea Alexandra, jumătatea echipei Emigranți în grădină.
Cum s-a schimbat viața pentru cei șase Emigranți în grădină de când s-au întors în România
“În primul rând, sănătatea fizică și cea psihică, pentru că amândouă sunt la fel de importante. Fizică — pentru că mănânci mult mai curat, faci mult mai mult exercițiu fizic la țară având de lucru în curte, iar mentală pentru că statul între patru pereți clar ne dăunează. În al doilea rând, socializarea. E foarte ciudat, dar noi socializăm mult mai mult acum, avem mult mai mulți prieteni și cunoștințe decât aveam când eram în Anglia. Și, desigur, această mutare ne-a unit familia mult mai mult.
Suntem producători locali, vindem excesul pe care îl avem în gospodărie oamenilor din jurul nostru. Iar recent am început să aducem pe piață șorțuri și rochițe – acesta fiind momentan un alt venit”, spune Alexandra.