Eliberarea ostaticilor din Fâșia Gaza și încetarea focului, în urma acordului dintre Israel și Hamas, se amână. Urmau să înceapă în această dimineață în jurul orei 10, dar nu se va întâmpla mai devreme de vineri, au anunțat oficialii israelieni. Potrivit înțelegerii, Hamas va începe să elibereze cel puțin 50 de femei și copii israelieni în grupuri de câte 12-13.
Ambele părți vor face o pauză de luptă de patru zile, iar Israelul va elibera la rândul său 150 de femei și copii palestinieni din închisorile sale. Însă implementarea acordului a fost amânată din cauza mai multor probleme tehnice.
Miercuri seara, planul operațional nu era încă finalizat și israelienii nu primiseră lista cu numele captivilor din primul grup. Hamas și Israel ar trebui să facă schimb de liste în fiecare seară cu ostaticii și cu prizonierii palestinieni care urmează să fie eliberați.
Apoi listele vor fi date Crucii Roșii, căreia îi vor fi încredințați ostaticii pentru a-i duce la graniță. Odată ce aceștia vor fi identificați de către israelieni, va fi eliberat și primul grup de teroriști palestinieni.
Ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, a avertizat miercuri cu privire la o extindere a războiului dintre Israel şi Hamas dacă un armistiţiu care ar trebui să intre în vigoare joi nu va dura.
“Dacă această încetare a focului începe mâine (joi), dacă nu durează, condiţiile din regiune nu vor rămâne aceleaşi ca înainte de încetarea focului şi războiul se va extinde”, a declarat el într-un interviu acordat canalului Al-Mayadeen, cu sediul în Beirut, potrivit agenţiei de ştiri iraniene Fars.
“Nu căutăm o extindere a războiului”, dar “dacă războiul creşte în intensitate, toate posibilităţile sunt deschise” pentru o extindere a sa, a spus ministrul a cărui ţară nu recunoaşte existenţa Israelului şi sprijină Hamas şi Hezbollah-ul libanez.
Amir-Abdollahian a mai declarat că premierul israelian Benjamin “Netanyahu nu-şi poate realiza visul de a distruge Hamas.”
Procesul de eliberare a ostaticilor este unul complex şi de durată (armata israeliană)
Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că procesul de returnare a ostaticilor din Fâşia Gaza în Israel este unul complex, care încă nu s-a concretizat, informează dpa, citată de Agerpres. Armata pregăteşte implementarea acestei prime faze a acordului dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas, a declarat Daniel Hagari miercuri seară.
Cu toate acestea, eliberarea persoanelor răpite ar putea dura şi ar putea avea loc în mai multe etape. Este de datoria armatei israeliene să facă tot posibilul pentru a aduce înapoi acasă ostaticii – femei, bărbaţi, bătrâni şi copii -, a spus Hagari.
Biden a discutat despre armistiţiu cu partenerii din Orientul Mijlociu
Casa Albă a anunţat că preşedintele american Joe Biden a vorbit miercuri cu liderii din Qatar, Egipt şi Israel despre acordul de eliberare a ostaticilor şi armistiţiu din Fâşia Gaza între Israel şi Hamas, aflaţi în război de mai bine de o lună.
Administraţia americană a negociat alături de partenerii săi din Qatari şi Egipt în favoarea acestui acord anunţat marţi seară, ce prevede eliberarea unor ostatici aflaţi în mâinile Hamas în schimbul unor palestinieni reţinuţi de Israel şi încetarea ostilităţilor timp de patru zile.
Preşedintele Biden a discutat separat cu emirul Qatarului, Tamim bin Hamad Al-Thani, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi. Cele trei conversaţii s-au concentrat pe “acordul de a asigura eliberarea ostaticilor răpiţi de Hamas în timpul asaltului său brutal asupra Israelului din 7 octombrie şi cele mai recente evoluţii din regiune”, a spus Casa Albă.
“Nimeni nu a spus că va fi o eliberare mâine, cu excepţia mass-media”
Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a făcut nicio menţiune despre o potenţială amânare a punerii în aplicare a acordului în timpul unei conferinţe de presă susţinute miercuri seara. Oficialul a declarat că este optimist că acordul va fi dus la îndeplinire atunci când va fi semnat.
“Nimeni nu a spus că va fi o eliberare mâine, cu excepţia mass-media … A trebuit să precizăm că nu este planificată nicio eliberare înainte de vineri, din cauza incertitudinii cu care se confruntă familiile ostaticilor”, a declarat o sursă de la biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu, citată de Kan.
Presa israeliană, citând oficiali anonimi, a relatat că nici pauza în luptele cu Hamas nu va începe înainte de vineri. De altfel, presa palestiniană a relatat că avioanele şi artileria israeliană au lovit în cel puţin două valuri, joi dimineaţa devreme, oraşul Khan Younis din sudul Gaza.
Națiunile Unite salută acordul dintre Israel și grupul Hamas
Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a salutat, miercuri, acordul dintre Israel și grupul islamist Hamas, cerând însă acțiuni suplimentare pentru îmbunătățirea situației umanitare în Fâșia Gaza, în timp ce în Cisiordania au fost raportate incidente militare soldate cu cel puțin șase morți.
Antonio Guterres ”salută acordul dintre Israel și grupul Hamas, obținut prin medierea Qatarului și susținut de Egipt și Statele Unite.
„Națiunile Unite vor mobiliza toate capacitățile pentru a susține implementarea acordului și pentru maximizarea impactului pozitiv asupra situației umanitare din Fâșia Gaza. Rămân multe de făcut”, a declarat un purtător de cuvânt al sediului ONU din Geneva, citat de cotidianul Le Monde.
Administrația de la Ankara a exprimat speranța că acordul dintre Israel și Hamas, care prevede eliberarea a cel puțin 50 de ostatici israelieni în schimbul a 150 de militanți palestinieni aflați în detenție în Israel, va contribui la ”încheierea totală a confruntărilor militare.”
Premierul Benjamin Netanyahu a avertizat că Israelul va relua operațiunile militare cu toată forța după armistițiul temporar
”Decizia este dificilă, este dureroasă, dar este corectă. Dar nu ne vom opri după armistițiu. Suntem în război, iar războiul va continua până la atingerea obiectivelor: eliminarea grupului Hamas, eliberarea tuturor ostaticilor și garantarea că nu va mai exista nicio amenințare din Fâșia Gaza”, a afirmat premierul israelian.
Ce prevede ACORDUL care va fi implementat vineri, ostaticii fiind eliberați în mai multe etape
- intensificarea intrării camioanelor care transportă ajutoare umanitare, ajutoare de urgență, asistență medicală și combustibil în toate regiunile din Fâșia Gaza;
- eliberarea a 50 de femei și copii israelieni ostatici cu vârsta sub 19 ani, în schimbul eliberării a 150 de femei și copii palestinieni din închisorile israeliene;
- niciun fel de trafic aerian (avioane și drone) israelian în sudul Fâșiei Gaza timp de patru zile;
- niciun trafic aerian israelian (avioane și drone) în nordul Fâșiei Gaza timp de șase ore pe zi, de la ora 10.00 la 16.00;
- libertate de circulație pentru civili, în special de-a lungul drumului Salah al Din;
„forțele de ocupație” israeliene nu vor ataca sau aresta pe nimeni în nicio zonă din Fâșia Gaza. - Acordul prevede și un armistițiu de cel puțin patru zile, precum și accesul Crucii Roșii la ostaticii care rămân în Fâșia Gaza.
Atacul Hamas, din 7 octombrie, constituie un ”genocid”, scriu 100 de experţi
Aproximativ 100 de experţi în drept internaţional au difuzat în presă o declaraţie în care afirmă că atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas de la 7 octombrie în Israel, soldat cu 1.300 de morţi, ar putea constitui „o crimă de genocid”, potrivit dreptului penal internaţional.
”Teroriştii au masacrat 1.300 de persoane, la 7 octombrie, inclusiv femei şi copii, bătrâni şi aduşi tineri care petreceau în aer liber”, comentează semnatarii.
”Aceste acte contituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi în particular a dreptului internaţional penal”, apreciază ei, pentru că ”par să fi fost comise cu internţia de distruge, în întregime sau în parte, un grup naţional – israelienii – un obiectiv declarat în mod explicit de către Hamas.”
CITIȚI ȘI: