Elevii au revenit la școală, marţi, după mai bine de trei săptămâni de grevă generală în Educație.
Excepție fac cei din clasele terminale, care se pregătesc de examene. Pentru elevii de clasa a XII-a cursurile s-au încheiat oficial în ziua de 2 iunie, iar pentru cei din clasa a VIII-a în 9 iunie.
În ciuda stingerii conflictului de muncă, mulţi dintre sindicalişti sunt nemulţumiţi de rezultatele negocierilor şi ar fi vrut ca protestul să continue. Sindicatele din Educație declanșaseră pe 22 mai o grevă generală în sistemul de învățământ, prima care a avut loc în România în ultimii 18 ani.
Unii sindicaliști nu sunt de acord cu suspendarea grevei
Elevii revin în bănci pentru trei zile, atâtea câte au mai rămas din anul şcolar 2022-2023. De aceea, cadrele didactice trebuie să finalizeze cât mai repede procedurile de încheiere a situaţiilor şcolare.
Profesorii au suspendat protestul după mai bine de trei săptămâni de grevă. Salariul brut al unui cadru didactic debutant va fi majorat cu peste 30%, adică 1.300 de lei brut în plus la salariu.
Profesorii cu definitivat vor fi plătiţi cu peste 6.500 de lei brut, cei cu gradul didactic doi şi experienţă medie, 7.000, iar cei cu vechime de peste 25 de ani vor avea aproape 8.500 de lei. Începând cu 1 iunie, aceștia vor avea salarii mărite cu 25%, iar de la 1 ianuarie 2024, cu încă 25%. În plus, vor încasa o primă anuală de 1.500 de lei până în 2027.
Luni, liderii de sindicat din Educație au ameninţat că vor relua greva în cazul în care Guvernul nu îşi va ţine promisiunea. Cu toate acestea, mulţi dintre sindicaliştii din sistem ar fi vrut ca protestul să continue, ei fiind nemulţumiţi de rezultatul negocierilor, scrie News.ro. S-a vorbit chiar despre trădare, iar unii dintre sindicalişti au reclamat că nu au fost consultaţi.
La Iaşi, spre exemplu, sindicaliştii au mai fost consultaţi încă o dată luni seară, după ce federaţiile din Educaţie anunţaseră încetarea protestului. După voturile exprimate, s-a constatat că doar 35% dintre membrii de sindicat mai susţin greva generală. În aceste condiții, Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi a anunţat stingerea conflictului.
——————————————————————————————————
Sindicaliștii au suspendat greva
UPDATE: Sindicaliştii au decis în urmă cu puțin timp să suspende greva generală în Educație, care fusese declanşată pe 22 mai. Profesorii aşteaptă acum adoptarea ordonanţei de urgenţă cu noile măsuri promise de Guvern.
Sindicaliştii au precizat, însă, că dacă în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanţa de urgenţă privind salariile din învăţământ, greva va fi reluată.
UPDATE: Cadrele didactice, didactice auxiliare din învăţământul preuniversitar de stat, aflate în activitate în anul şcolar 2022-2023, cadrele didactice din sistemul de învăţământ universitar de stat care deţin gradul didactic de conferenţiar, şef de lucrări/lector şi asistent universitar precum şi personalul didactic auxiliar, din sistemul de învăţământ universitar, aflat în activitate în anul universitar 2022-2023 vor beneficia de o primă de carieră didactică de 1.500 de lei. Aceasta va fi acordată în luna octombrie şi va putea fi utilizată în anul şcolar 2023-2024.
Banii vor fi acordaţi pe card și vor putea fi utilizaţi pentru cursuri de pregătire profesională, echipamente IT şi alte echipamente didactice de tehnologia informaţiei asimilate, cărţi de specialitate precum şi pentru „alte categorii de cheltuieli necesare inclusiv acoperirea unor nevoi personale”, se arată în proiectul de OUG publicat, duminică, de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), în urma consultărilor dintre Guvern şi sindicatele din Educaţie.
Ordonanța este condiţionată de un anunţ imediat privind încetarea grevei generale declanşate la 22 mai. În cazul în care sindicaliştii nu vor înceta greva, ordonanţa nu va fi adoptată.
Înscrierile pentru BAC şi Evaluarea Naţională se prelungesc până pe 16 iunie
UPDATE: Guvernul a acceptat, duminică, noile revendicări ale sindicaliștilor din Educație pentru profesori și pentru ceilalți angajați din învățământ. Asta înseamnă că salariile dascălilor vor creşte cu 25%.
Personalul didactic şi cel auxilar vor primi vouchere sau prime de 1.500 lei anual, iar cel nedidactic de 500 de lei până în 2027. O altă cerere acceptată ar fi creșterea la 50% a primei tranșe din diferența între salariul actual și noua grilă din noua lege a salarizării, de la 1 ianuarie 2024. Noile prevederi vor fi cuprinse într-o ordonanţă de urgenţă.
UPDATE: Înscrierile pentru examenele de Bacalaureat şi Evaluarea Naţională se vor prelungi până pe 16 iunie. La această dată, toţi elevii vor trebui să aibă situaţia şcolară încheiată, a anunţat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, la finalul şedinţei de Guvern care a avut loc duminică.
„Aşa cum ştiţi, conform calendarului actual, pe 13 iunie ar fi trebuit să se termine perioada de încheiere a situaţiilor şcolare pentru clasa a VIII-a şi pentru clasa a XII-a sau clasa a XIII-a la seral şi frecvenţă redusă. Această dată se va prelungi până pe 16 iunie. În cazul celorlalte clase nu se impun în acest moment modificări, ele având cursuri până pe 16 iunie. Practic, în acest moment, toate clasele, toţi elevii, până pe 16 iunie, trebuie să aibă situaţia şcolară încheiată. La fel, înscrierile pentru bacalaureat şi pentru Evaluarea Naţională se vor prelungi până pe 16 iunie”, a spus ministrul Deca.
——————————————————————————————————
UPDATE: Ministerul Educaţiei a propus, vineri, într-un act normativ supus dezbaterii publice, echivalarea probelor orale ale examenului de Bacalaureat cu notele din liceu. De asemenea, evaluarea de clasa a VI-a ar urma să nu se mai țină.
Potrivit site-ului oficial al Ministerului Educaţiei, în ceea ce priveşte echivalarea competenţelor într-o limbă străină, există mai multe tranşe.
Astfel, elevii cu mediile cuprinse între 5 şi 5,99 vor primi nivelul A 1, iar cei cu mediile cuprinse între 8,50 şi 10 vor avea nivelul B2.
Pentru echivalarea competenţelor digitale, un elev cu media cuprinsă între 5 şi 5,99 va fi desemnat „utilizator începător”, iar cei cu medii cuprinse între 8,50 şi 10 vor fi desemnaţi „utilizatori experimentaţi”.
Pentru comunicarea în limba română/limba maternă, elevii cu medii cuprinse între 5 şi 6,99 vor primi calificativul „nivel mediu”, cei cu medii cuprinse între 7 şi 8,49 vor fi de „utilizator avansat”, iar cei cu medii peste 8,50 vor primi calificativul „nivel experimentat”.
Noi proteste în Capitală ale profesorilor
UPDATE: Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că reprezentanții Guvernului au propus, în cadrul discuţiilor de vineri după-amiază, o majorare salarială cu 45% din creşterile stipulate în grilele de salarizare. Această majorare va fi acordată începând de anul viitor, în timp ce un bonus anual de 1.500 de lei va fi acordat din fonduri europene până în 2027.
„În urma discuţiilor purtate, Guvernul a avansat o nouă variantă, în sensul în care creşterea de la 1 ianuarie 2024 ar trebui să fie de 45% din creşterile stipulate în grilele de salarizare şi 1.500 de lei acordaţi în 5 octombrie, bani din fonduri europene, bani care vor fi acordaţi anual până în 2027”, a declarat Marius Nistor, vineri, pentru News.ro.
UPDATE: Protestatarii din învățământ au pornit în marş pe străzile Capitalei și scandează diverse lozinci prin care îşi revendică drepturile. „Au ajuns profesorii la mâna corigenţilor”, „Deca, nu uita, noi îţi vrem demisia”, sunt doar două dintre pancartele afișate de protestatari.
UPDATE: Mii de protestatari s-au adunat în fața clădirii Guvernului din Piața Victoriei din Capitală.
UPDATE: Autocare pline cu profesori din mai multe orașe ale țării au pornit dis-de-dimineață către București pentru a participa la protestul de astăzi din Piața Victoriei.
UPDATE: Sindicaliştii din Educaţie protestează din nou, vineri, la Bucureşti, urmând să se strângă în Piaţa Victoriei, în jurul orei 11:00. Aceștia vor porni apoi în marş pe străzile Capitalei. La protest sunt aşteptate peste 20.000 de persoane.
Potrivit autorizaţiei obţinute de sindicalişti din partea Primăriei Capitalei, evenimentul este programat în intervalul 11:00-16:00.
Manifestarea are scopul de a „atrage atenţia asupra obligativităţii soluţionării problemelor salariale cu care se confruntă persinalul din învăţământul preuniversitar şi superior”, anunță organizatorii.
Protestul de astăzi se va derula după următorul program:
- Între orele 11:00 și 12:00, adunarea participanţilor în Piaţa Victoriei;
- Între orele 12:30 și 15:00, deplasare pe traseul Piaţa Victoriei-Bd. Nicolae Titulescu-Pod Basarab-str. Grozăveşti-Bd. Geniului-Statuia Leu;
- Între orele 15:00 și 16:00, adunare publică în zona Statuii Leu şi defluirea participanţilor.
—————————————————————————————————–
UPDATE: Probele de competenţă la examenul de Bacalaureat, care ar fi trebuit să înceapă luni, 12 iunie, se amână cu două zile. Anunțul a fost făcut, vineri, Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, după şedinţa de Guvern în care s-a adoptat memorandumul promis profesorilor.
„În acest context, probele de competenţe din cadrul examenului de bacalaureat se vor susţine în perioada 14-23 iunie. În ceea ce pribeşte probele scrise nu se impune în acest moment modificarea calendarului”, a mai anunţat ministrul Educaţiei.
Ministrul Deca a luat, astfel, măsuri de ultim moment în așa fel încât anul şcolar să poată fi încheiat cu bine. „Având în vedere contextul actual am semnat ordinul de ministru prin care, pentru clasele a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a pentru seral şi frecvenţă redusă, perioada de încheiere a situaţiei şcolare se prelungeşte până pe 13 iunie”, a anunţat Ligia Deca.
În același timp, Ligia Deca a mai precizat că, referitor la celelalte clase, nu se impun modificări. Înscrierea la examene se va prelungi până pe 13 iunie.
UPDATE: Sindicaliștii din Educație anunță că vineri vor organiza în Capitală un marș de protest.
„Nu renunţăm la proteste! Peste 20.000 de oameni sunt aşteptaţi mâine, 9 iunie 2023, începând cu ora 11:00, în Piaţa Victoriei! Împreună vom pleca spre Palatul Cotroceni!”, se arată pe pagina de Facebook a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.
Anunțul vine după ce Guvernul a anunțat că va adopta în ședința de astăzi Memorandumul pentru Adoptarea unor principii generale în vederea îmbunătățirii statutului personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic din sistemul național de învățământ și valorizarea carierei didactice.
——————————————————————————————————
UPDATE: Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret, Marius Nistor, a anunţat un nou protest în Capitală pentru joi sau vineri, la care sunt așteptați circa 20.000 de persoane.
Despre numărul celor din învăţământ care au renunţat la grevă, acesta a spus că s-au retras 15.000 de oameni, iar majoritatea nu sunt membri de sindicat. „Procentul este nesemnificativ şi nu influenţează legalitatea acestei acţiuni de protest”, a mai precizat Nistor.
UPDATE: Potrivit datelor celor două sindicate din Educație, 86,93% din totalul membrilor care au semnat referendumul pentru declararea grevei sunt încă în grevă.
Profesorii din județul Iași vor protesta astăzi, 7 iunie, în fața Prefecturii, după ce și marți au fost în stradă, conform unui anunț al Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi, scrie site-ul EduPedu.
UPDATE: Sindicaliştii din Educație se vor întruni din nou în cursul zilei de miercuri la sediul Ministerului Educaţiei pentru o nouă încercare de a negocia încheierea grevei.
În cazul în care până vineri, 9 iunie, profesorii nu vor reveni sălile de cursuri, examenul de Bacalaureat ar putea fi amânat. De asemenea, probele de competenţe ar putea fi echivalate cu notele primite în timpul liceului.
Peste 320.000 de elevi urmează să susţină examenul de Bacalaureat și Evaluarea Naţională. În ceea ce privește încheierea situației școlare anuale, Ministerul Educaţiei a transmis că mediile se pot încheia cu minimum două note la o materie.
Totodată, situaţia anuală va putea fi validată şi fără consilul profesoral, care trebuia să se întrunească acum pentru validarea mediilor.
——————————————————————————————————
UPDATE: Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, marţi, că, de la adoptarea ordonanţei care prevede majoriri salariale pentru angajaţii din învăţământ, peste 15.000 de salariaţi au renunţat la grevă. Procentul celor care sunt încă în grevă depăşeşte 52%, în timp ce în o mie de unităţi de învățământ nici un angajat nu se mai află în grevă.
Ministerul Educaţiei anunţă, totodată, că, în urma întâlnirii cu elevii, părinţii şi sindicaliştii, s-a stabilit că, pentru moment, nu se impune modificarea datelor de desfăşurare a probelor examenelor naţionale.
Datele centralizare referitoare la grevă arată că cei mai mulţi angajaţi care au renunţat la protest sunt în judeţul Vâlcea. De asemenea, 9% dintre salariaţii din Bucureşti au renunţat la protest, din 1 iunie.
Ministrul Educaţiei a mai anunţat că în cursul zilei de vineri s-ar putea lua o decizie cu privire la examenele naţionale.
„Dacă ajungem la concluzia că nu există suficientă resursă umană pentru a organiza aceste examene vom anunţa care sunt măsurile pe care ministerul le ia în calcul. Avem deja nişte scenarii, dar nu aş dori să speculez. Dorinţa noastră, a tuturor, şi rugămintea noastră ar fi să putem să ţinem probele la datele anunţate pentru ca toţi elevii să poată să meargă mai departe pe parcursul pe care şi l-au ales”, a mai declarat Ligia Deca.
UPDATE: Federaţiile sindicale din Educaţie anunţă că greva va continua deoarece consideră „nemulţumitor” textul ordonanţei de urgenţă privind majorarea salariilor din sistemul de învăţământ. Sindicaliştii au solicitat Guvernului să-şi asume printr-un act normativ modificările cuprinse acum doar în Nota de fundamentare a ordonanţei.
„Şi majorările salariale prevăzute în OUG nr. 53/2023 au fost respinse de federaţiile sindicale, după consultarea membrilor de sindicat aflaţi în grevă, aceştia considerând sumele prea mici”, au precizat sindicaliştii.
„Ordonanţa respectivă a fost mai mult impusă. Deci nu am fost noi de acord cu ea. Am fi dorit o creştere mai substanţială. Cel puţin două mii de lei. Mâine (n.n. – azi) greva continuă. Deci copiii pot să rămână acasă”, a declarat, luni, Ion Zoican, secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).
Aceștia susţin că greva nu este doar despre salarii, ci „şi despre viitorul Educaţiei”. „Nu ne-aţi convins că, după încheierea grevei, veţi investi cu adevărat în acest domeniu”, se precizează într-un comunicat transmis de reprezentanţii celor două sindicate din Educație.
Sindicaliştii spun că salariaţii din învăţământ aflaţi în grevă „sunt nemulţumiţi şi de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grilă de salarizare pentru învăţământ în maximum trei ani”. De aceea, ei solicită scurtarea acestei perioade.
——————————————————————————————————
UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Dan Cărbunaru, a oferit, vineri dimineață, explicații suplimentare privind aplicarea majorărilor salariale din sistemul de învățământ, de la 1 iunie.
Aceasta este data adoptării și publicării în Monitorul Oficial a Ordonanței de Urgență nr. 53/1 iunie 2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat.
Dan Cărbunaru a precizat că Executivul a îndeplinit solicitările sindicaliştilor. Astfel, au fost acordate majorări salariale de 1.000 lei brut/lună personalului didactic şi didactic auxiliar, respectiv de 400 de lei brut/lună pentru personalul nedidactic.
——————————————————————————————————
UPDATE: Ministrul Muncii Marius Budăi a anunţat, joi, că ordonanţa de urgenţă adoptată de către Guvern prevede majorarea salariului brut al tuturor cadrelor didactice şi cadrelor didactice auxiliare cu 1.000 de lei şi o creştere cu 400 de lei pentru cele nedidactice.
La rândul său, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a spus că impactul bugetar al măsurilor este de aproximativ 2,16 miliarde de lei. Întrebată dacă aceasta este ultima ofertă venită din partea Executivului, ministrul Deca a răspuns: „Ceea ce am adoptat astăzi este răspunsul Guvernului la solicitările federaţiilor sindicale”.
Ordonanța de Urgență poate fi accesată AICI.
Cu cât vor crește salariile profesorilor?
Imediat după aceea, a urmat o nouă rundă de negocieri cu sindicatele, care însă nu au avut rezultatul scontat. Sindicaliștii au respins OUG, astfel că, după 9 zile de grevă şi două mitinguri uriaşe, profesorii nu se vor întoarce la catedre. Greva va continua de marți, 6 iunie, după cum au declarat sindicaliștii.
UPDATE: Guvernul va adopta prin OUG, în cursul zilei de joi creşterea salariilor personalul didactic cu 1.000 de lei brut.
Ciucă le-a prezentat sindicaliștilor măsurile pe care le va lua Guvernul și face apel la responsabilitate. Profesorii resping propunerea Guvernului. Greva continuă.
Premierul Nicolae Ciucă, are joi, la ora 12:30, noi consultări cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie, informează Biroul de presă al Executivului.
——————————————————————————————————
UPDATE: Guvernul va adopta, joi, 1 iunie, prin Ordonanţă de Urgenţă, creşterea salariilor prevăzute în Legea nr. 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar. Această sumă reprezintă pentru personalul didactic un avans din creşterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi in viitoarea lege de salarizar. Aceasta va fi aplicabilă de la 1 ianuarie 2024.
Pentru personalul nedidactic din învăţământ, creşterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar. Măsurile incluse în ordonanţa de urgenţă vor fi aplicate de la 1 iunie.
Decizia vine în urma discuţiilor pe care le-au avut premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu şi ministrul Educaţiei Ligia Deca, miercuri, la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din Educaţie.
„Eu consider în momentul de faţă că este o variantă îmbunătăţiţă. Ea va fi adusă la cunoştinţă colegilor noştri. Guvernul îşi doreşte să promoveze actul normativ în cursul zilei de mâine, astfel încât să poată intra în vigoare de la 1 iunie. (…) Nu contează ce credem noi, contează ce cred oamenii şi veţi afla foarte curând ce se va întâmpla. Urmează să discutăm cu colegii noştri, le vom prezenta acest set de măsuri pe care îl propune Guvernul. Este vorba de prima tranşă care se va acorda pe viitoarea lege a salarizării care va fi de 40% din ceea ce ar trebui să rezulte din viitoarea grilă”, a afirmat liderul sindical Marius Nistor, după întâlnirea cu liderii coaliţiei de guvernare.
UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis i-a convocat în cursul zilei de miercuri la Palatul Cotroceni pe liderii coaliţiei de guvernare. Vor avea loc discuţii pentru soluţionarea grevei din Educaţie, potrivit unor surse politice, citate de News.ro.
Este posibil ca la finalul întrunirii să fie semnat un acord politic privind revendicările salariale ale sindicaliștilor din Educaţie, care a fost anunţat, marţi, de către șeful statului.
Potrivit sursei citate, pe agenda întâlnirii ar urma să se afle şi rotaţia la guvernare, mai ales că Nicolae Ciucă nu şi-a depus mandatul de prim-ministru, conform protocolului coaliţiei, tocmai pentru a soluţiona criza din Educaţie.
——————————————————————————————————
UPDATE: Ministerul Educaţiei a decis prelungirea perioadei în care se pot încheia mediile elevilor din clasele a XII-a, XIII-a şi de la seral. Situaţia şcolară va trebui încheiată până pe data de 9 iunie, nu până pe 2 iunie așa cum era până acum.
„A fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului educaţiei nr. 4.339/2023 pentru completarea ordinului de ministru nr. 3.505/2022 privind structura anului şcolar 2022 – 2023, cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, situaţia şcolară a elevilor se poate încheia până la data de 9 iunie 2023”, anunţă, marţi seară, Ministerul Educaţiei.
De asemenea, tot până pe 9 iunie, se prelungeşte și perioada de înscriere pentru examenul de Bacalaureat. Calendarul BAC-ului rămâne, însă, neschimbat.
Examenul de bacalaureat este programat să înceapă în 12 iunie, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În același timp, Evaluarea Naţională pentru elevii din clasele a VIII-a va avea loc în 19 şi 21 iunie.
„Greva continuă!”
UPDATE: Marți după-amiază au avut loc discuţii între preşedintele Klaus Iohannis şi reprezentanţii angajaţilor din sistemul de învăţământ. Liderii de sindicat au anunţat că șeful statului le-a promis protestatarilor că se oferă să gireze şi să garanteze un acord între guvernanţi şi sindicalişti, acord privind revendicările acestora.
„Oamenii sunt cei care decid astăzi şi mâine. Îi consultăm şi ei vor lua o decizie”, a anunţat liderul FSLI, Simion Hancescu. Miercuri, 31 mai, greva va continua.
UPDATE: „Greva continuă”, au declarat, marţi, sindicaliştii din Educaţie, după o nouă rundă de negocieri cu Guvernul eșuată.
Mii de cadre didactice protestează în Capitală. Aceștia îi cer preşedintelui Iohannis să intervină în regim de urgenţă.
„Astăzi, primul ministru ne-a promis că vor da memorandum publicat în Monitorul Oficial legat de acea grilă (n.n. – de salarizare). Am cerut răspicat, oamenii vor alt act normativ, ordonanţă de urgenţă, pentru că altfel nu au încredere. Iar legat de cererea noastră, şi anume de a se majora salariile aşa cum am cerut ieri (n.n. – luni), aplicarea art. 12 din 153, nu se acceptă. E vorba de o creştere de 20% a salariilor”, a declarat Simion Hăncescu, liderul FSLI. „Greva continuă”, a mai spus Hăncescu.
Sindicaliştii au declarat că la discuţii s-au oferit prime de 4.000 de lei la personalul didactic şi de 1.500 de lei la cel nedidactic. Ideea privind emiterea unei OUG nu a fost acceptată.
Liderul Federaţiei „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că acţiunile de protest continuă. „Preşedintele are un rol major. Dacă vrea să detensioneze situaţia din sistem va trebui să intervină în regim de urgenţă. Este rolul domniei sale de mediator”, a declarat Nistor.â
Sindicaliștii își prezintă revendicările prin manifestări stradale
UPDATE: Protestatarii adunați în Piaţa Victoriei din Bucureşti afișează bannere, pancarte şi chiar o cruce din lemn, pe care au scris „Proiectul România Educată”, „născut” în august 2021.
Protestatarii au trecut pe cruce, drept dată a „decesului” proiectului iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, data de 22 mai 2023, adică prima zi de grevă generală în Educaţie.
UPDATE: Cele trei mari federaţii din Educaţie organizează, marţi, între orele 11.00 și 16.00, un nou protest în Bucureşti.
În ciuda promisiunilor pe care le-au primit din partea Guvernului şi a ministerelor de linie, sindicaliştii au decis să continue greva şi să-şi prezinte revendicările în cadrul unei manifestări stradale.
——————————————————————————————————
Evaluarea Națională a fost amânată din nou
UPDATE: Evaluarea Naţională 2023 a fost amânată din nou pentru elevii de clasa a şasea, prin ordinul ministrului Educaţiei. Astfel, examenele care erau programate iniţial pe 24 și 25 mai vor avea loc pe 12 şi 13 iunie.
În același timp, Ministrul Educaţiei, Ligia Deca a declarat luni pentru Antena 1, preluată de News.ro, că nici un elev nu va rămâne fără situaţia școlară încheiată. În acest fel toți elevii din clasele a VIII-a sau a XII-a vor avea posibilitatea să-și dea examenele.
„În cazul în care această perioadă se prelungeşte, vom prelungi şi noi anul şcolar. Nu există varianta să nu finalizăm anul şcolar, să nu se încheie mediile, să nu se desfăşoare examenele naţionale”, a declarat ministrul Deca. Aceasta s-a referit şi la elevii care dau examene la universităţi din străinătate, arătând că se va lua legătura inclusiv cu omologii din alte state pentru a explica situaţia de fapt.
UPDATE: Consiliul Naţional al Elevilor solicită stabilirea unei proceduri de urgenţă pentru înscrierea elevilor la examenul de Bacalaureat. Asta, în contextul în care înscrierile ar fi trebuit să înceapă luni, 29 mai.
„Incertitudinea din rândul elevilor din anii terminali creşte cu fiecare zi în care această situaţie persistă. Singura modalitate prin care am putea reveni la normalitate şi la calendarul iniţial al examenelor naţionale este implicarea reală a Guvernului României în a readuce echilibrul în sectorul de educaţie”, arată reprezentanţii elevilor, citați de News.ro.
UPDATE: Liderii sindicatelor din Educaţie vor avea în cursul acestei zile (n.n. – luni, 29 mai) o întâlnire cu ministrul muncii, Marius Budăi. Discuţiile se vor axa pe viitoarea grilă de salarizare din sistem.
„Vom discuta astăzi cu domnul Budăi despre promovarea unei Ordonanţe de Urgenţă, a unui singur articol în care să stipuleze foarte clar că pe viitoarea grilă de salarizare reperul care se ia în considerare este salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată, echivalentul salariului mediu brut pe economie. Şi de acolo plecăm şi creionăm orice tip de grilă salarizare”, a declarat pentru Agerpres preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor
UPDATE: Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a comentat imediat după anunţul Guvernului.
Acesta a declarat pentru News.ro că angajaţii din sistemul de învăţământ vor continua greva. De asemenea, nu renunţă nici la protestul anunţat pentru marţi, la Bucureşti. La această acţiune se anunţă participarea a 20.000 de oameni.
Cei mai afectaţi sunt elevii din clasa a 12-a. Aceștia ar trebui să înceapă luni, 29 mai, înscrierea la bacalaureat, însă nu au nici mediile încheiate.
Greva din Educaţie a dus, până acum, la amânarea cu o săptămână a Evaluării Naţionale pentru clasa a VI-a. De asemenea, au fost decalate și înscrierile în clasa pregătitoare.
UPDATE: Guvernul a prezentat public, duminică, aceleaşi promisiuni salariale pentru profesori. Reprezentanții Executivului au anunţat că lucrează la o ordonanţă de urgenţă, care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic.
Concret, Guvenrul ar urma să acorde două prime celor aproape 274.000 de angajaţi din învăţământ. Acestea vor fi în valoare de 2.500 de lei pentru cadrele didactice şi 2.000 de lei pentru cele nedidactice.
Profesorii vor putea să-şi cumpere cu o parte din acești bani doar materiale didactice şi vor trebui să aducă documente justificative. Propunerea a fost deja respinsă de sindicaliști, care doresc o majorare salarială de 25%.
„Oamenii au fost chiar jigniți de această ofertă. Oamenii vor creșteri salariale care să le permită să-și cumpere mâncare şi să-şi plătească facturile, nu au nevoie de creioane şi de gumă de şters”, a declarat Simion Hăncescu, lider sindical.
„Nu ne dorim prime, nu ne dorim vouchere, nu ne dorim zile libere. Ne dorim ca salariile noastre să fie indexate imediat cu un procent care să satisfacă nemultumirea colegilor noștri”, a spus și Laviniu Lacustă, presedinte USLIP Iași.
——————————————————————————————————
UPDATE: Mii de angajaţi din învăţământ protestează la această oră în mai multe oraşe din ţară. Dascălii au ieşit din nou în stradă după ce cele cinci runde de negocieri cu reprezentanții Guvernului au eşuat.
Câteva sute de profesori protestează în faţa Prefecturii Timiş unde îşi strigă nemulţumirile. Aceștia cer respect şi demisia premierului Nicolae Ciucă, precum şi o salarizare corespunzătoare, potrivit News.ro.
Cadrele didactice strigă „Demisia Ciucă şi Bode”, „Respect!”, „Salarizare corespunzătoare” sau ”Demnitate”.
Ei poartă pancarte cu mesaje precum: „Nu vă bateţi joc de educaţie şi de viitorul României!”, „Vrem salarii decente”, „Impozitaţi profiturile!”, „Majoraţi salariile!”, „Iohannis, România Needucată”, „Nu 6% din PIB Educaţiei, mă-Ciuca învăţământului!”.
Angajaţii din Educaţie au ieşit să protesteze astăzi şi în Craiova. Profesorii au cântat în cor melodia „O lume minunată”, cu care Klaus Iohannis a fost primit, ieri, la Sibiu de către un grup de elevi.
În jur de o mie de dascăli şi personal auxiliar din sistemul de învăţământ au ieşit astăzi în stradă şi la Sibiu. De asemenea, la Buzău, circa 1.500 de cadre didactice au pichetat sediul Instituției Prefectului, pentru a doua zi la rând.
Sindicaliștii susțin că nu vor renunța la protest decât atunci când revendicările lor vor fi soluționate.
UPDATE: Guvernul a decis să nu ofere creșteri salariale pentru profesori în acest an, ci doar un bonus de 2.500 de lei, în două tranșe.
Executivul a hotărât mărirea veniturilor personalului nedidactic în medie cu 9%, precum şi acordarea a două prime de câte 500 de lei, în lunile iunie şi octombrie. Măsura vizează 55.000 de angajaţi, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru.
Sindicatele din educație ceruseră majorarea veniturilor tuturor angajaţilor cu 25% şi salariul la nivelul celui mediu brut pe ţară pentru debutanţi.
Cărbunaru a prezentat noi drepturi pe care Legile Educaţiei, care vor intra în vigoare la 1 septembrie, le vor aduce atât pentru cei care lucrează în învăţământul preuniversitar, cât şi pentru cei care lucrează în învăţământul universitar.
Mai jos, briefing-ul susținut de Dan Cărbunaru la Palatul Victoria:
UPDATE: Guvernul României a invitat reprezentanții sindicatelor din Educație la o nouă rundă de negocieri. Întâlnirea, la care participă echipa de negociere formată din secretarul general al Guvernului, miniștrii Educației, Finanțelor, Muncii și Investițiilor și Proiectelor Europene, a început la ora 16:00, la Palatul Victoria.
UPDATE: Un lider al sindicaliștilor adunați în Piața Victoriei, reprezentant al Federației „Spiru Haret”, a declarat că aceștia s-au hotărât să respingă ultima ofertă a Guvernului înaintată aseară (n.n. – miercuri seară) pe care o consideră jignitoare. În aceste condiții, greva va continua.
„Chiar astăzi, miile de colegi veniţi din Bucureşti şi din ţară spun un NU hotărât acestei oferte. Greva nu mai este legată în acest moment doar de revendicări salariale. Este o grevă pentru demnitate, pentru statutul social al celor care lucrează în sistemul de învăţămâmt, este o grevă pentru respect”, a mai precizat liderul sindical de la Federația „Spiru Haret”.
Reprezentanții Guvernului au oferit, miercuri seară, în cadrul discuțiilor cu sindicaliștii din Educație, carduri în valoare de 2.500 de lei, sumă ce ar fi trebuit acordată în două tranșe. „Am avut o discuție lungă și fructuoasă. (…) Este foarte clar în momentul acesta că nu poate să fie vorba despre nici un fel de creștere salarială”, a declarat secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, după negocierile cu sindicatele din Educaţie.
UPDATE: Guvernul doreşte să crească salariile profesorilor şi le va creşte, a declarat, joi, într-uin briefing de presă purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
„Guvernul României doreşte să crească salariile profesorilor (…). Până la 15 iulie va fi gata proiectul de lege privind salarizarea în care se regăsesc şi creşterile salariale solicitate în Educaţie (…). Până atunci, până pe 15 iulie, reprezentanţii Guvernului au transmis că pentru toţi cei care lucrează în sistemul de învăţământ urmează să fie acordate prime pentru cariera didactică, pentru sprijinul acordat în activitate celor care lucrează în sistemul de învăţământ, aproape 300.000 de oameni”, a mai precizat Cărbunaru la Palatul Victoria.
UPDATE: Mii de profesori protestează la această oră în faţa Guvernului, nemulţumiţi şi de ultimele negocieri cu reprezentanții Guvernului. Angajații din Educație solicită salarii mai mari, nu ajutoare sau bonusuri care să le fie oferite în tranşe.
UPDATE: Sindicaliştii au început să se strângă în Piaţa Victioriei, de la ora 11:00. Protestul este organizat pentru a susţine greva generală care s-a derulat de la începutul săptămânii.
La ora 12:00, liderii sindicali au anunţat că urmează să facă anunţul cu privire la ce se va întâmpla în continuare cu greva generală.
UPDATE: Liderii sindicatelor din educaţie au anunţat, după negocierile cu reprezentanţii Guvernului, că greva generală va continua şi azi, 25 mai, când „va exista un răspuns foarte clar pentru Executiv” cu privire la oferta făcută.
„Vreau să fie un mesaj foarte clar. Nu s-a luat aici vreo decizie privind încetarea vreunei acţiuni de protest. Decizia revine strict membrilor de sindicat din toate unităţile de învăţământ şi ne-membrilor de sindicat. Aceasta este o acţiune de protest mai presus decât o creştere salarială. Vorbim de statutul celor care lucrează în sistem, numai colegii noştri se pot pronunţa”, a declarat preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, Marius Nistor.
Astăzi, 25 mai, sunt anunţate proteste în mai multe oraşe din ţară. În București sunt aşteptaţi să iasă în stradă peste 15.000 de angajaţi din învăţământ.
Acţiunile de protest ale angajaților din Educație (cronologic)
În mai multe rânduri, sindicaliştii au făcut un rezumat al acţiunilor de protest care au avut loc din 2021 şi până luni, 22 mai, când s-a declanşat greva generală. Iată un rezumat al acestor acțiuni:
- 6 decembrie 2021 – am depus la Registratura Guvernului 163.000 de petiţii ale angajaţilor din învăţământ prin care aceştia au solicitat majorarea în regim de urgenţă a salariilor;
- 20-22 decembrie 2021 – am pichetat sediul Guvernului României;
- 13 ianuarie 2022 – am pichetat sediul Guvernului României;
- 19 ianuarie 2022 – am organizat o grevă de avertisment de două ore;
- 25 mai 2022 – am organizat un miting de protest în Piaţa Victoriei;
- 1 februarie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
- 21 februarie 2023 – am anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă, că vom declanşa greva generală;
- 29 martie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
- 25-26 aprilie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
- 10 mai 2023 – am organizat un marş de protest la care au participat peste 15.000 de angajaţi din învăţământ;
- 17 mai 2023 – am organizat o grevă de avertisment de două ore.
„După cum se poate observa, am făcut tot posibilul ca să nu ajungem la acest protest extrem. În continuare suntem deschişi la negocieri, indiferent de ziua şi ora la care suntem invitaţi”, au mai transmis sindicaliştii.
——————————————————————————————————
În ce condiții ar putea înceta greva din Educație?
UPDATE: În urma discuţiilor purtate cu sindicatele din Educaţie, Ministerul Muncii a pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care salariile pentru funcţiile comune din administraţie să fie aduse la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022.
„Ca urmare a discuţiilor purtate cu sindicatele din Educaţie, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului prin care salariile pentru funcţiile comune din administraţie, prevăzute în Anexa VIII a Legii Salarizării 153/2017, se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022”, a transmis ministrul Muncii Marius Budăi într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.
Acesta a mai precizat: „Aşa cum am mai spus, suntem deschişi la dialog, suntem dispuşi să luăm măsuri, acolo unde se poate, pe termen scurt, urmând a acorda Educaţiei statut prioritar, atunci când vom întocmi proiectul de modificare a legii salarizării unitare”.
UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că au fost găsite soluţii pentru mai multe revendicări ale sindicatelor din Educaţie. „S-au găsit soluţii pentru o serie de puncte revendicate de sindicate. Aceste promisiuni vor fi onorate”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său german, Frank-Walter Steinmeier.
Potrivit lui Iohannis, „legea salarizării unice va veni cu soluţii şi pentru angajaţii din Educaţie”. Președintele țării a declarat că greva din învăţământ „este o temă foarte serioasă”, iar solicitările profesorilor „sunt în bună parte legitime, uşor de înţeles”.
Șeful statului a precizat că negocierile cu sindicatele „se poartă real în format de coaliţie”. „Speranţa mea este să se termine amiabil. Cred că toată lumea a văzut disponibilitatea Guvernului, a premierului, a ministrului Educaţiei, doamna Deca, de a sprijini aceste solicitări”, a arătat Iohannis. Acesta a susţinut că, „indiferent cum se duc negocierile, ce a promis Guvernul că va fi posibil, va face”.
UPDATE: Reprezentanţii Guvernului au fost invitați la sediul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) la o şedinţă a liderilor sindicali. Întâlnirea va începe la ora 17:00.
Pe de altă parte, reprezentanţii federaţiilor sindicale din Educaţie au anunţat că joi, 25 mai, ar putea fi organizat chiar un marş de protest.
UPDATE: Anton Hadăr, lider al Federației Naționale Sindicale Alma Mater, a declarat: „Vă garantez că săptămâna aceasta va fi grevă. Şi va fi o grevă de durată. Nu văd sfârşitul grevei. Şi cred că vom avea săptămâni de grevă”.
Pentru a reveni copiii la ore, premierul Nicolae Ciucă i-ar fi rugat pe reprezentanţii elevilor şi părinţilor să facă presiuni asupra profesorilor. Potrivit ObservatorNews.ro, Ciucă le-a propus protestatarilor să le fie mărite lefurile prin noua lege a salarizării, care va fi aprobată pe 15 iulie. Până atunci ar urma să primească bonusuri doar profesorii debutanți şi cei care predau în medii defavorizate.
Sindicaliştii au anunțat că sunt dispuşi să renunţe la grevă doar dacă toţi profesorii vor încasa 4.000 de lei în două tranşe sau dacă guvernul le va majora salariile cu 16% pentru a fi acoperită inflaţia.
—————————————————————————————————–
Evaluarea Națională, amânată cu o săptămână
UPDATE: Premierul Nicolae Ciucă a transmis, marţi, după discuţiile cu reprezentanţii părinţilor şi ai elevilor, că revendicările salariale ale profesorilor vor fi rezolvate în legea salarizării unitare. Aceasta va fi finalizată de către Ministerul Muncii până la data de 15 iulie. „Reiterez disponibilitatea mea şi a întregului aparat guvernamental la dialog, oricât va fi nevoie”, a declarat premierul referitor la conflictul din Educaţie.
UPDATE: Asociaţii ale elevilor din cinci judeţe acuză guvernul că minte când susţine că reprezentanţii acestora au fost invitaţi marţi la consultări în legătură cu greva profesorilor, elevii solicitând totodată oprirea „manipulării” exercitate de guvernanţi.
Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților, declarații de presă la guvern, alături de liderul Consiliului Național al Elevilor, Miruna Croitoru, la finalul discuțiilor cu premierul.
UPDATE: Ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru profesori va intra în ședința de guvern de vineri, 26 mai. Aceasta prevede acordarea de bonusuri pentru profesorii debutanți și pentru cei din zonele defavorizate. „Toate problemele acumulate în peste treizeci de ani nu pot fi rezolvate dintr-o dată. Să nu uităm că elevul trebuie să fie prioritatea tuturor”, a declarat premierul Nicolae Ciucă la întâlnirile de la Guvern, potrivit unor surse participante, citate de Hotnews.
Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a, care urma să înceapă miercuri, 24 mai, a fost amântă cu o săptămână, în contextul grevei declanșate de profesorii din toată țara.
UPDATE: Sorin Ion, Secretar de stat în Ministerul Educației, spune că nu a fost luat în calcul scenariul în care greva ar putea dura mai mult de câteva zile.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marți dimineață, în a doua zi de grevă generală în Educație, că nu poate satisface revendicările sindicatelor. Asta din cauză că „sunt foarte greu de împlinit” la ora actuală. Prim-ministrul a invocat pierderea de fonduri europene odată cu creșterea salariilor care ar adânci deficitul bugetar.
——————————————————————————————————
UPDATE: Cele două legi ale educației, din proiectul prezidențial „România Educată” au fost votate de Senat, luni, în prima zi de grevă generală a angajaților din învățământ. Acestea vor fi trimise la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Principalele modificări constau în posibilitatea ca liceele să organizeze propriul examen de admitere, după Evaluarea Națională, pentru 50% dintre locuri. De asemenea, Religia va fi introdusă ca disciplină opțională la Bacalaureat pentru elevii de la profilul uman.
Legea învăţământului preuniversitar a fost adoptată că 81 de voturi „pentru” şi 28 de voturi „împotrivă”, scrie News.ro. Legea învăţământului superior a fost votată cu 79 de voturi „pentru” şi 28 „împotrivă”.
Senatorii AUR şi cei de la USR au votat împotriva celor două proiecte de lege ale educaţiei.
UPDATE: Sindicatele din Educație au anunțat că greva generală declanșată astăzi, 22 mai, va continua și marți. Sindicaliștii spun că nu au fost contactați de Guvern pentru noi negocieri.
În aceste condiții, în lipsa unor negocieri și a unui acord, sindicaliștii spun că greva va continua pe termen nedefinit.
Elevii sunt de acord cu solicitările profesorilor
UPDATE: Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Ariana Dudună, spune că elevii sunt de acord cu solicitările profesorilor care au declanşat greva generală. Ea se bucură că aceştia au decis să pună piciorul în prag şi să nu se mai lase călcaţi în picioare de către guvernanţi.
Aceasta spune că este strigător la cer faptul că profesorii au uneori salarii mai mici decât categorii profesionale fără studii superioare.
„Susţinem în mod necondiţionat greva profesorilor noştri. Suntem de acord cu solicitările lor. Ne bucurăm că în final aceştia au ajuns să pună piciorul în prag şi să nu se mai lase călcaţi în picioare de către guvernanţi. E strigător la cer să vedem că în România profesorii au uneori salarii mai mici decât categorii profesionale care nu au studii superioare.
Susţinem în mod necondiţionat greva şi mai mult ne deranjează această smiorcăială a Guvernului care încearcă să se folosească de noi, de copii, pentru a antagoniza greviştii. Încearcă să pună profesorii în această categorie în care ei sunt cei răi şi vor să le facă rău copiilor. Complet fals. Singurii răi din povestea asta sunt guvernanţii, care au cauzat această grevă. Nu profesorii au cauzat-o, ci guvernanţii”, a declarat Ariana Dudună, luni, la Prima News, transmite News.ro.
Sindicaliștii fac apel la solidaritate
UPDATE: Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” și Federaţia Naţională Sindicală „ALMA MATER” anunţă că au respins, luni, „aşa-zisa ofertă a Guvernului României”, anunță News.ro.
„NU avem nevoie de ajutoare sociale! NU suntem asistaţi social! AVEM nevoie de salarii decente! NU am decis să facem grevă peste noapte! NU facem jocuri politice! ESTE greva oamenilor şcolii, este greva celor peste 200.000 de angajaţi din învăţământ, care s-au săturat de nepăsarea guvernanţilor. Este greva celor care spun răspicat: AŞA NU SE MAI POATE”, au transmis sindicaliştii.
Aceştia fac apel la solidaritate în rândul membrilor pentru continuarea demersului.
„Atenţionăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluţionarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învăţământ şi nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariaţii din educaţie sunt hotărâţi ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă”, au mai transmis sindicaliştii.
Între orele 11:00 și 13:00 va fi grevă de avertisment în învățământul superior
UPDATE: Ministerul Educaţiei Naționale anunţă că se lucrează la actele normative care să permită salarizarea personalului nedidactic conform cu grilele din legislaţie. Asta ar însemna o creştere de 9%. De asemenea, se vor acorda stimulente pentru profesorii debutanţi şi pentru cei din zone defavorizate.
Sindicatele au anunţat declanşarea grevei încă de săptămâna trecută. Conform sindicatelor, va fi grevă în toate școlile în care există membri de sindicat. În total, vor protesta peste 150.000 de cadre didactice din toată țara.
Acestora li se va alătura și personalul nedidactic din şcoli. De la ora 11:00 și până la ora 13:00 va fi organizată o grevă de avertisment şi în învăţământul superior.
Vor protesta și educatorii din grădinițe
Aceasta este cea de-a treia grevă de mare amploare declanșată în învăţământul românesc de după 1989. Ultima grevă generală a avut loc în 2005 și a ținut trei săptămâni, potrivit sindicatelor din Educaţie.
De această dată, sindicaliștii vor ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei. De asemenea, un profesor la final de carieră ar trebui să primească 7.000 de lei în mână.
Afectaţi de greva generală a profesorilor sunt şi părinţii. Asta deoarece şi educatorii protestează, iar mulţi dintre părinţi nu au cu cine să-și lase copiii. Unii educatori au venit la grădinițe, însă nu pentru a-i supraveghea pe cei mici, ci pentru a protesta, precizează ObservatorNews.ro.
Părinţii au fost anunţaţi la sfârșitul săptămânii trecute că cei mici vor sta luni acasă. Astfel, au fost nevoiţi să caute soluţii alternative. Aceștia au fost nevoiți să îi lase pe cei mici cu bunicii ori cu vecinii sau chiar să-şi ia liber de la serviciu.
Zilele de grevă se consideră zile lucrate în sistemul de învățământ, a transmis în teritoriu Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), potrivit unui document consultat de Edupedu.ro: „Prin urmare, nu afectează nici drepturile care se acordă prin raportare la vechimea în muncă și în învăţământ cum ar fi, spre exemplu, drepturile de natură salarială sau depunerea dosarului pentru obținerea gradației de merit”.
Durata grevei depinde de răspunsul Guvernului
Reprezentanţii sindicatelor au anunţat, duminică, după negocierile de la Palatul Victoria cu premierul Nicolae Ciucă, cu liderul PSD Marcel Ciolacu şi mai mulţi miniştri, că greva din învăţământ va continua şi va avea loc luni. Durata acesteia va depinde strict de răspunsul pe care îl va da Guvernul şi, bineînţeles de dorinţa colegilor.
„Oferta Guvernului este cea pe care am mai avut-o în urmă cu câteva zile, altceva în plus, nimic”, a declarat Simion Hăncescu, liderul FSLI, citat de News.ro. „Greva durează până când cei care au semnat pentru declanşarea ei, tot în scris, vor renunţa la această formă de protest”, a arătat şi Marius Nistor, la Palatul Victoria.
Premierul Nicolae Ciucă a transmis, după negocierile cu sindicatele din educaţie, că reiterează disponibilitatea sa şi a miniştrilor de resort de a sta faţă în faţă cu sindicatele oricând, oriunde, oricât.
Anton Hadăr, lider al Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater” din România, a anunţat duminică, după negocierile de la Palatul Victoria că învăţământul superior românesc de stat intră şi el în grevă, de luni: „De la ora 11:00 la 13:00 va fi organizată grevă de avertisment. Vor fi aproape 10.000 de salariaţi în grevă”, a spus sindicalistul.
Premierul a afirmat că în opinia sa, o grevă generală se declanşează în lipsa dialogului şi a rezolvării problemelor. Singurii care au de pierdut dacă greva va avea loc sunt părinţii şi elevii, care de luni se vor afla într-o situaţie extrem de dificilă.
Cum se desfășoară greva în școli?
Într-un document trimis în teritoriu de către sindicatele din educație și consultat de Edupedu.ro, regulile pentru perioada în care are loc greva sunt următoarele:
- „În unitatea de învăţământ trebuie să fie prezenţi pe durata grevei toţi membrii de sindicat participanti la aceasta; în condică se va scrie „GREVĂ”; reamintim că, potrivit art. 234 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările si completările ulterioare, „greva reprezintă încetarea voluntară şi colectivă a lucrului de către salariaţi”, iar conform art. 153 alin. (5) din Legea nr. 367/2022, greviştii sunt prezenți în incinta unitatii;
- în situația în care, în perioada grevei, sunt prezenți în unitate copii/elevi, aceștia vor fi supravegheați de angajații care nu participă la grevă;
- cadrele didactice care nu au ore (după ce greva a fost declanșată și care participă la grevă) sunt prezente în incinta unității, o parte dintre ele asigurând supravegherea patrimoniului, conform celor stabilite de către comitetul de grevă din unitate împreună cu angajatorul;
- toate persoanele care intră în unitate vor fi legitimate pentru a nu pătrunde persoane străine, care ar putea deturna acţiunea;
- personalul didactic auxiliar şi nedidactic participant la grevă va rămâne la locul de muncă, fără a-şi desfăşura activitatea, asigurând securitatea patrimoniului”.
Care sunt revendicările sindicatelor din învățământ
Potrivit Hotnews.ro, sindicatele din Educație au o serie de revendicări, după cum urmează:
- „Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;
- Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;
- Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
- Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;
- Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei”.
Ce le-a propus Guvernul sindicatelor
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Guvern, reprezentanţii Executivului au propus la întâlnirea cu liderii sindicatelor de duminică, 21 mai, o serie de stimulente financiare. Acestea ar fi destinate debutanţilor şi cadrelor didactice titulare din unităţile de învăţământ aflate în zone defavorizate.
„Totodată, Guvernul si-a menţinut angajamentul de a majora salariile pana la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, în completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Aceasta măsura, care vizează cresterea veniturilor, va fi extinsă si pentru celelalte categorii de salariaţi din Anexa 8”, se arată în comunicatul oficial.
„Guvernul îşi asumă ca Educaţia să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare şi în eliminarea inechităţilor din legea salarizării.
În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât, până la data de 15 iulie, la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie a.c., să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare”, se mai precizează în comunicatul Executivului.
Reprezentanții Guvernului mai anunţă că se „va continua dialogul cu reprezentantii sindicatelor din educatie, pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanţiile ca Educatia rămâne prioritate pentru actuala coaliţie de guvernare”.