Programele de formare pentru profesorii care predau educație financiară în învățământul preuniversitar ar putea include și informații despre cum să se protejeze utilizatorii de servicii bancare de fraude.
Programul acreditat de Ministerul Educației, destinat pregătirii profesorilor care predau educație financiară la clasele a opta, ar putea include informații despre fraudele bancare și despre cum se pot proteja elevii de acestea.
Gabriela Folcuț, președinta Asociației Române a Băncilor (ARB), a declarat că se ia în considerare integrarea acestui subiect, având în vedere că tot mai mulți elevi dețin carduri bancare și pot deveni ținte ale infractorilor cibernetici.
„Copiii învaţă despre bugete, învaţă despre credite, învaţă despre economisire, învaţă despre producător, consumator, rolul fiecăruia în societate, puţină istorie a banilor, despre carduri şi partea bună este că, având în vedere tentativele din ce în ce mai numeroase de fraude, ne-am propus ca, de data aceasta, în modulele pregătite pentru a fi predate elevilor, să introducem şi aspecte care să-i ajute pe copiii, dar şi pe profesori, să se protejeze împotriva fraudelor. Acum ei deţin carduri de debit de la vârste fragede, poate şi de la 11 ani şi atunci e bine ca noi să-i pregătim înainte de a utiliza aceste produse şi servicii, de data asta bancare, dar pot fi din orice zonă financiară, avem şi zona de asigurări, destul de bine aspectată în acest curs obligatoriu”, a declarat vineri, 21 martie, la Prima News, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Gabriela Folcuţ.

Elevii ar putea învăța despre fraudele bancare în cadrul lecțiilor școlare
Cursul pentru profesori a fost inițial acreditat în 2021, iar în prezent se află într-un nou proces de acreditare.
În cadrul primului program desfășurat, au fost formate 37 de serii de profesori care predau educație socială elevilor din clasa a 8-a, totalizând peste 1100 de profesori la nivel național.
Cursurile destinate cadrelor didactice din învățământul preuniversitar sunt susținute de profesori de economie din București.
Un al doilea curs, opțional pentru profesori
Pentru cadrele didactice există și un al doilea curs, opțional, organizat în colaborare cu Institutul Bancar Român.
Acest curs este destinat profesorilor care predau educație financiară, o materie opțională ce include, printre altele, teme precum economisirea, creditarea, riscurile asociate unui credit și protecția împotriva fraudelor.