Mai mulți elevi care au participat la Olimpiada Națională de Istorie, care s-a desfășurat în acest an la Brașov, au ajuns la spital din cauza stărilor de rău. După ce au fost duși la prânz într-un restaurant din Codlea, șapte dintre copii au fost luați de ambulanțe și duși la Spitalul Județean Brașov.
Elevi de la Olimpiada Națională de Istorie, internați în spital
Elevii au vârste cuprinse între 14 și 18 ani. Deși situația era una gravă, șeful Inspectoratului Județean Brașov spune că nu a demarat nicio anchetă pentru că nu s-a înregistrat nicio plângere.
Organizatorii au vrut să ascundă problemele, acuză elevii
Potrivit informațiilor, există suspiciuni că organizatorii și unii profesori ar fi încercat să minimizeze gravitatea situației. Elevii spun că nu au fost informați corect despre ceea ce se întâmplă. Iar informațiile trunchiate și contradictorii le-au indus o stare de panică, mai ales după ce au aflat că unii dintre ei sunt internați.
Cazul a fost semnalat de Edupedu, iar până la apariția articolului în presă, niciun oficial nu a făcut publică situația îngrijorătoare de la Olimpiada Națională de Istorie. Nici organizatorii competiției, nici vreo autoritate locală.
Organizatorul nu face anchetă pentru că n-a primit nicio plângere
Inspectorul General al Școlilor din Brașov, Florin Tripșa, a declarat că, deși este conștient de situația elevilor internați în spital, nu s-a inițiat nicio anchetă din lipsă de plângeri oficiale. Acesta a subliniat că din punct de vedere organizatoric nu există reproșuri și că a fost menținut contactul cu părinții și profesorii.
“Profesorii au ținut legătura cu părinții și cu noi pe toată desfășurarea situației. Nu există o anchetă a Inspectoratului Școlar Județean Brașov (n. red. organizatorul Olimpiadei) pentru că nu a fost înregistrată vreo plângere oficială. Organizatoric nu avem ce să ne reproșăm”, a răspuns Florin Tripșa, șeful Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Brașov.
Elevii au fost cazați în spații improprii
La Olimpiada Națională de Istorie au participat aproape 400 de copii din toată țara. Aceștia au fost cazați în trei hoteluri, iar într-unul dintre spațiile de cazare, elevii spun că era igrasie în băi, iar mâncarea avea și fire de păr. Deși profesorilor și s-au adus la cunoștință aceste aspecte, șeful Inspectoratului Școlar Județean Brașov susține că nu a existat nicio sesizare.
DSP a prelevat probe din restaurant, dar nu sunt gata rezultatele
Direcția de Sănătate Publică Brașov a deschis o anchetă în acest caz. “Au fost prelevate probe de la un restaurant de unde au mâncat elevii, deocamdată nu avem rezultatele gata”, a spus purtătoarea de cuvânt de la DSP Brașov, Diana Pop Goșman.