Elena Udrea a primit o sentință definitivă de la Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul „Gala Bute”. Utima sa cale de atac a fost respinsă, deși doi dintre judecători au făcut opinie separată.
Elena Udrea rămâne în închisoare după o decizie definitivă luată de Înalta Curte. Totuși, doi judecători au avut altă opinie în dosarul „Gala Bute”. Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins cererea de revizuire a pedepsei de 6 ani de închisoare pentru Elena Udrea.
Elena Udrea decizie definitivă la Înalta Curte
Elena Udrea, fostul ministru al turismului rămâne în penitenciar, după ce magistrații de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-au respins cererea de revizuire a pedepsei de 6 ani de închisoare, în dosarul Gala Bute. Este a opta oară când instanța îi respinge o astfel de solicitare. Elena Udrea este încarcerată din luna iunie 2022, după ce a fost extrădată din Bulgaria, unde fugise cu puţin timp înainte de condamnare.
Doi judecători de la Înalta Curte nu au fost de acord
La Înalta Curte, un complet de cinci judecători a respins, joi, 12 noiembrie, ca nefondat apelul înaintat de Elena Udrea. Însă, doi magistrați au făcut opinie separată, în sensul admiterii cererii înaintate de Elena Udrea pentru revizuire a sentinței. Din completul de judecată a făcut parte şi judecătoarea Lia Savonea, care a anulat recent condamnarea lui Mario Iorgulescu la 13 ani şi 8 luni, l-a achitat pe fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu şi care a restituit la Parchet „Dosarul Revoluţiei” în care este inculpat Ion Iliescu. De asemenea, un alt judecător din complet a fost Mihail Udroiu, fost consilier al Alinei Bica la DIICOT. Elena Udrea şi Alina Bica au fugit în anul 2018 în Costa Rica pentru a scăpa de condamnări.
Elena Udrea decizie definitivă la Înalta Curte
Oficiul de stiri vă prezintă Minuta deciziei penale nr. 33 luată astăzi, 12 decembrie, la Înalta Curte:
„În majoritate, Respinge, ca nefondat, apelul declarat de revizuenta Udrea Elena Gabriela împotriva sentinţei penale nr. 691 din data de 12 decembrie 2023 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 2669/1/2023. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă apelanta revizuentă la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 12 decembrie 2024.
Cu opinie separată, în sensul admiterii apelului declarat de revizuenta Udrea Elena Gabriela împotriva sentinţei penale nr. 691 din data de 12 decembrie 2023, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 2669/1/2023, al desfiinţării, în parte, a sentinţei penale atacate, al admiterii în principiu a cererii de revizuire formulate de Udrea Elena Gabriela împotriva sentinţei penale nr. 181 din 28 martie 2017 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 1532/1/2015, definitivă prin decizia penală nr. 93 din 05 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2303/1/2017, precum şi împotriva sentinţei penale nr. 45 din 02 martie 2021 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I penală, în dosarul nr. 5230/2/2017, definitivă prin decizia penală nr. 232/A din 11 iulie 2023, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 5230/2/2017 şi al trimiterii cauzei la Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea rejudecării după admiterea în principiu a cererii de revizuire prin raportare doar la temeiul prevăzut art. 453 alin. (1) lit. e) din Codul de procedură penală. Cu opinie separată, în sensul admiterii apelului declarat de revizuenta Udrea Elena Gabriela împotriva sentinţei penale nr. 691 din data de 12 decembrie 2023, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 2669/1/2023, a desfiinţării, în parte, a sentin?ei penale atacate, a admiterii în principiu a cererii de revizuire formulate de Udrea Elena Gabriela împotriva sentinţei penale nr. 181 din 28 martie 2017 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 1532/1/2015, definitivă prin decizia penală nr. 93 din 05 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2303/1/2017 şi a trimiterii cauzei la Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea rejudecării după admiterea în principiu a cererii de revizuire prin raportare doar la temeiul prevăzut art. 453 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură penală.”.
Trimisă în judecată în dosarul Gala Bute
Elena Udrea a fost trimisă în judecată în annul 2015 şi a fost condamnată definitiv în luna iunie 2018. Ea a fugit înainte de pronunţarea sentinţei, fiind depistată şi încarcerată în Costa Rica. Ulterior, în decembrie 2018, Curtea Constituţională a decis că nu a fost respectată legea atunci când au fost constituite completurile de 5 judecători de la această instanţă. În consecinţă, condamnările din dosarul „Gala Bute” au fost suspendate, Udrea a fost eliberată din arestul din Costa Rica şi s-a întors în România.
Acuzațiile DNA în dosarul Gala Bute
În aprilie 2022, în baza unei decizii a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, Instanţa supremă respinge o contestaţie în anulare depusă de Elena Udrea şi confirmă condamnarea la şase ani închisoare. Elena Udrea a fugit în Bulgaria, de unde urma să ajungă în Grecia. A fost prinsă şi trimisă în ţară, fiind încarcerată în iunie 2022. Dosarul Gala Bute a fost trimis în instanță de DNA, în aprilie 2015. Procurorii DNA au stabilit un prejudiciu de aproximativ trei milioane de euro, bani care fie ar fi fost direcționați către Elena Udrea, fie ar fi ajuns la organizația PDL București sau la alte persoane implicate.
Elena Udrea decizie definitivă la Înalta Curte
În dosarul Gala Bute au fost condamnați definitiv: Elena Udrea – şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu; Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea – trei ani de închisoare cu executare; Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea – un an şi şase luni cu suspendare; Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului – patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere; Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii – trei ani de închisoare cu suspendare; Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme – doi ani şi şase luni cu suspendare. Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.
CITIȚI ȘI: Elena Udrea decizie la Înalta Curte. Ce au hotărât judecătorii