Alertă la Marea Neagră din cauza poluării. Astfel, concentrația de substanțe nocive din apa mării a depășit de 60 de ori valoarea normală.
Specialiștii efectuează acum măsurători. Ei iau probe de apă, chiar înainte de începerea sezonului estival.
La doar 400 de kilometri distanţă de Constanţa, conținutul de substanțe nocive din apa de la Marea Neagră a depășit nivelul minim admis
Alarma a fost dată de vice-guvernatorul interimar al Sevastopolului, Evgeniy Gorlov, la o ședință a guvernului orașului. Acesta a declarat că nivelul de substanțe nocive din apa de mare în zona Uhsakova Balka este de 60 de ori mai mare decât ar fi în mod normal. Până la începerea sezonului estival, experții care prelevează probe din Marea Neagră așteaptă stabilizarea temperaturilor. Ulterior ei vor lua din nou probe de pe fundul mării pentru a identifica substanțele pentru care s-a depășit concentrația.
De asemenea, ar urma să se stabilească nivelul pentru intrarea în siguranță în apa de la Marea Neagră.
Din cauza creșterii acestor indicatori, care deja se observă, autoritățile vor să analizeze și deversările de deșeuri menajere lichide. Pentru vara anului 2024, prognoza meteo pentru litoralul românesc arată un sezon cald. Vremea va fi influențată de tranziția de la fenomenul El Niño la La Niña. Conform AccuWeather, vara aceasta se anticipează temperaturi considerabil sub pragul canicular de 35 de grade. Vremea va fi neobișnuita în contextul încălzirii globale. Conform hărților meteo, la începutul lunii iunie vor fi temperaturi cuprinse între 25-27 grade Celsius. Perioadele de caniculă vor alterna cu ploi scurte și furtuni, mai ales la începutul verii. Deși precipitațiile vor fi reduse, nu sunt excluse ploile de vară scurte și intense, caracteristice acestei perioade.
Citiți și
Energia produsă în Marea Neagră va transforma România în principalul jucător din regiune