Asociaţia Psihologilor Americani consideră că dependenţa de cumpărături e, de fapt, o formă de „autotratament împotriva depresiei, sau o formă de manifestare a bucuriei”.

În cartea „Cum să cumperi sănătos”de A.Lane Benson- creatoare a unui cunoscut program pentru combaterea dependenţei de shopping, se menţionează 5 mari motive pentru care se fac cumpărături în exces: 1. pentru siguranţa de sine sau pentru a te simţi mai bine în propria piele; 2. pentru a evita să te ocupi de ceva important (inclusiv vizita la doctor); 3. cumpărăturile pot fi o armă, modalităţi de exprimare a furiei sau răzbunare; 4. ca să nu pierzi dragostea; 5. ca să-ţi găseşti alinarea sau să-ţi îmbunătăţeşti starea de spirit.

Câteva ponturi financiare și de…vindecare

„Magazinele au devenit locuri unde poţi fi cine doreşti, unde nu mai ai probleme cu şeful, cu familia, cu copiii. Este un fel de boală a secolului!”. Nu vorbim despre „cumpărăturile de necesitate”, ci despre cele în exces. Cum te poţi vindeca? Greu. Site-ul MSN Money propunea câteva ponturi financiare, cum ar fi: plata cash, nu cu cardul (asa veţi avea o evidenţă mai clară la cât aţi cheltuit, iar vederea portofelului gol ar mai putea să taie din apetit!); o listă de cumpărături şi încercarea respectării ei cu stricteţe; evitarea magazinelor cu reduceri; de pe cardul de fidelitate nu vei face o economie, ci dimpotrivă; evitarea „uitatului la vitrine”.

Thomas Hine, unul dintre istoricii americani ai materialismului cultural, concluzionează în cartea „I Want That! How We All Become Shoppers”: „Dacă cheltuieşti pe cumpărături şi nu îţi plăteşti facturile, ai o problemă. Dacă nu îţi depăşeşti bugetul, eşti doar un bun consumator!”.