Românii nu acordă o prioritate educației, rezultă dintr-un raport al Institutului Național de Statistică. Datele arată că, în anul precedent, doar 0,6% din veniturile lor lunare au fost direcționate către educație. În schimb, sumele cheltuite pentru consumul de tutun și alcool sunt semnificativ mai mari.
Educație vs. băutură și țigări. Cât alocă românii
Conform datelor furnizate de INS, se constată că românii nu alocă nici măcar 1% din veniturile lunare în educație. Statisticile indică că doar 0,6% din totalul veniturilor sunt destinate acestei categorii. Cheltuielile pentru țigări și băuturi alcoolice sunt de 7 ori mai mari.
Pe ce se duc cei mai mulți bani
Cu toate acestea, cea mai mare parte a bugetului lunar se duce către produsele alimentare, care au devenit tot mai costisitoare, și băuturile non-alcoolice, reprezentând peste 34% din totalul veniturilor. De asemenea, aproximativ 15% din venituri sunt alocate pentru cheltuielile legate de locuință, cum ar fi facturile la utilități.
Câți bani cheltuim pe haine
În contextul creșterii generale a prețurilor, românii sunt nevoiți să aloce 8% din venituri pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, iar alte 7% pentru transport. Este evident că, în ciuda nevoilor educaționale, această categorie rămâne subfinanțată, atunci când se face bugetul lunar al celor mai mulți români.