Fostul director al SRI, Eduard Hellvig, ironizează conceptul „România ordonată”, lansat de președintele PSD, Marcel Ciolacu, luni seara, într-o emisiune televizată. Hellvig spune că „România ordonată, fără să fie și coordonată, riscă să se transforme într-un proiect cu nume frumos, dar cu un conținut… dezordonat. Precum niște covrigi fără o sârmă unificatoare.”
Fostul șef al SRI a postat pe pagina sa de pe platforma X, fosta Twitter, un mesaj pentru liderul PSD, căruia îi transmite că „România are nevoie de axe puternice care să îi definească un loc solid în spațiu.”
Am auzit ieri pe cineva vorbind despre “România ordonată”. Încântat de preocupările carteziene ale vorbitorului, o imagine mi-a apărut brusc în fața ochilor: România ordonată, înălțându-se ca o rachetă la căpătâiul unei abscise plate și cuminți, uitate probabil din prea mult… pic.twitter.com/DtKrNC6qUO
— Eduard Hellvig (@Eduard_Hellvig) November 2, 2023
“România ordonată nu poate produce puncte în spațiu fără o Românie coordonată”
”Am auzit ieri pe cineva vorbind despre “România ordonată”. Încântat de preocupările carteziene ale vorbitorului, o imagine mi-a apărut brusc în fața ochilor: România ordonată, înălțându-se ca o rachetă la căpătâiul unei abscise plate și cuminți, uitate probabil din prea mult avânt.
Problema politică este că fără abscisă (zisă și coordonată), nu se prea poate. România ordonată nu poate produce puncte în spațiu fără o Românie coordonată. Sau, dacă le produce, vor tâșni doar din arbitrariul cuiva. România are nevoie de echilibru, de axe puternice care să îi definească un loc solid în spațiu.
România ordonată, fără să fie și coordonată, riscă să se transforme într-un proiect cu nume frumos, dar cu un conținut… dezordonat. Precum niște covrigi fără o sârmă unificatoare”, a scris fostul șef al SRI.
Marcel Ciolacu: „Vreau o Românie ordonată”
Premierul României a anunțat, în emisiunea lui Victor Ciutacu, la RTV, organizări atât la nivel național, cât și la nivel central, în toate ministere. „Vreau o Românie ordonată”, afirmă șeful Executivului.
„După şedinţa de guvern, le-am zis miniştrilor foarte clar: aştept din acest moment şi eu, şi preşedintele Nicolae Ciucă, şi cei doi vicepremieri, propunerile de reorganizare a ministerelor. Vom începe în fiecare lună, veţi vedea, vor fi reorganizări.
A ieşit şi Sorin Grindeanu. Imediat, «Sorin Grindeanu dă oameni afară». Păi, dacă sunt 53 de entităţi în subordinea Ministerului Transportului, 53 de ordonatori de credite, 53 de sfătuitori, 53 de avizatori. Le-am pus condiţie clară la reorganizare, ca să ştie: va exista serviciul unic de avizare într-un minister. E subordonat Ministerului Transporturilor, în subordinea ministrului este serviciul de avizare.
Nu mai merge nici omul, nici primarul, nici autoritate locală, nici autoritate centrală, nici om de afaceri să stau eu la uşi să-mi obţin avizele ca să-mi fac investiţiile sau eu, cetăţean, să pot accesa fonduri europene. S-a terminat! Va fi un soft unic la nivel naţional, în toate structurile centrale. Încep de luna aceasta.
Marcel Ciolacu spune că are bani pentru salarii
În aceeași emisiune, premierul Marcel Ciolacu a declarat, marți seară, că economia României este „sustenabilă” și că are bani pentru a plăti salariile. Întrebat de Victor Ciutacu dacă are bani și pentru profesori, Ciolacu a răspuns „categoric.”
Guvernul a adoptat marți un act normativ, prin care alocă din Fondul de rezervă bugetară 1.151.193 mii lei, pentru finanțarea cheltuielilor de personal.
Am rezolvat. La profesori, am terminat și astăzi, de asta am făcut ședință extraordinară, am rezolvat cu profesorii până pe data de 3. Nu sunt probleme. Deci, România este economic sustenabilă. Nu avem probleme, dar avem priorități pe care trebuie să le înțelegem.
Prioritățile Guvernului sunt fondurile europene și absorbția acestora, a spus Ciolacu. Vrea să ajungă la un procent de 95% absorbție
Prioritatea mea în acest moment este absorbția de fonduri europene, cât mai mult din exercițiul financiar trecut. Vreau să am cu 95 în față. Știți ce înseamnă? Până sunt vreo 22 de miliarde de euro. Ce am făcut cu Sorin Grindeanu, i-am dat pentru o finanțare 0,7. O să dăm, mai mult ca sigur, joi la MIPE. Ei își doresc un 1,5. Asta înseamnă că o finanțare de 15%, deci mai vin încă aproape 1,7 miliarde. Nu ne permitem să pierdem din banii ăștia, că se fandosesc unii pe la televizor că nu pot să facă nu știu ce cheltuieli.
Reamintim că Executivul a luat decizia de a nu mai face rectificări bugetare, întrucât „nu deține controlul asupra cheltuirii banilor”, conform declarațiilor ministrului de Finanțe, Marcel Boloș.
CITEȘTE ȘI: