Economia globală va avea parte de încă un an de creștere. Aceasta va fi lentă, dar constantă, potrivit oficialilor Fondului Monetar Internațional, care cred că SUA va contribui decisiv la acest trend crescător.
Vestea nu este deloc rea ținând cont de context. Mai exact, o inflație ridicată persistentă, cererea slabă din China și Europa, și impactul celor două războaie regionale.
SUA va ajuta economia globală
FMI a estimat o creștere globală a PIB-ului real de 3,2% pentru 2024 și 2025 – aceeași rată ca în 2023. Prognoza pentru 2024 a fost revizuită în sus cu 0,1 puncte procentuale față de estimarea anterioară a World Economic Outlook din ianuarie, în mare parte datorită unei revizuiri semnificative în sus în perspectiva SUA.
„Considerăm că economia globală rămâne destul de rezistentă”, a declarat Pierre-Olivier Gourinchas, economistul-șef al FMI, reporterilor, potrivit Reuters, adăugând că multe țări au sfidat previziunile sumbre ale recesiunii, pe măsură ce băncile centrale au majorat ratele dobânzilor pentru a lupta împotriva inflației.
Multe țări prezintă, de asemenea, mai puține „cicatrici” din cauza pandemiei de COVID-19 și a crizelor legate de costul vieții, revenind la nivelurile de producție pre-pandemie mai repede decât se prevedea anterior, a spus FMI în raportul său.
Inflația este în scădere, dar progresul în readucerea acesteia la țintele băncii centrale a încetinit în ultimele luni, a spus Gourinchas, menționând că datele recente din SUA arată o cerere robustă.
„Traiectoria generală rămâne în continuare una în care ne așteptăm ca inflația să scadă pe parcursul anului și să pună Rezerva Federală într-o poziție în care va putea începe să reducă ratele de politică”, a declarat el pentru Reuters. „Poate nu atât de repede pe cât se așteptau piețele”.
FMI estimează o creștere a SUA pentru 2024 de 2,7%, comparativ cu 2,1% cât se proiecta în ianuarie, în urma ocupării forței de muncă și a cheltuielilor consumatorilor mai puternice decât se aștepta la sfârșitul anului 2023 și în 2024. Se așteaptă ca efectul întârziat al politicii monetare și fiscale mai stricte să încetinească. Creșterea SUA la 1,9% în 2025, deși aceasta a fost și o revizuire în sus față de estimarea de 1,7% din ianuarie.
Dar cele mai recente previziuni ale FMI au arătat divergențe puternice cu alte țări, inclusiv în zona euro, unde prognoza de creștere pentru 2024 a fost revizuită în scădere la 0,8% de la 0,9% în ianuarie, în primul rând din cauza sentimentului slab al consumatorilor din Germania și Franța. Prognoza de creștere a Marii Britanii pentru 2024 a fost, de asemenea, revizuită în scădere cu 0,1 puncte procentuale, până la 0,5%, în timp ce țara se luptă cu rate ale dobânzilor ridicate și o inflație mare.
China este în declin
FMI și-a lăsat neschimbată prognoza pentru ca creșterea Chinei în 2024 să scadă la 4,6% de la 5,2% în 2023, cu o nouă scădere la 4,1% pentru 2025. Dar a avertizat că lipsa unui pachet cuprinzător de restructurare pentru sectorul imobiliar cu probleme din țară ar putea prelungi o scădere a cererii interne și o înrăutățire a perspectivelor Chinei.
O astfel de situație ar putea, de asemenea, intensifica presiunile deflaționiste în economia Chinei, ducând la o creștere a exporturilor ieftine de bunuri manufacturate care ar putea stimula represaliile comerciale din partea altor țări – un scenariu despre care secretarul de Trezorerie al SUA, Janet Yellen, și-a exprimat deja temerile în timpul unei călătorii în China la începutul acestei luni.
Însă creditorul global a observat puncte luminoase în alte țări mari de pe piețele emergente, ridicându-și previziunile de creștere pentru economia Braziliei în 2024 cu jumătate de punct procentual, la 2,2% și crescând prognoza pentru creșterea economică a Indiei cu 0,3 puncte procentuale, până la 6,8%.
Acesta a remarcat că Grupul celor 20 de țări mari pe piețe emergente joacă acum un rol mai important în sistemul comercial global și au capacitatea de a suporta mai mult povara creșterii în viitor.
Dar FMI a spus că țările în curs de dezvoltare cu venituri mici continuă să se lupte cu ajustările post-pandemie și cu niveluri mai mari de „cicatrici” economice decât piețele emergente cu venituri medii. Ca grup, aceste țări în curs de dezvoltare cu venituri mici și-au văzut prognoza de creștere pentru 2024 redusă la 4,7% de la o estimare de 4,9% în ianuarie.
Rusia rămâne rezilientă
Într-una dintre cele mai mari surprize, prognoza de creștere a Rusiei pentru 2024 a fost majorată la 3,2% de la 2,6% estimată în ianuarie. Raportul atribuie creșterea, parțial, pe seama veniturilor puternice din exporturile de petrol pe fondul creșterii prețurilor globale ale petrolului, în ciuda mecanismului de plafonare a prețurilor impus de țările occidentale, precum și a cheltuielilor guvernamentale puternice și a investițiilor legate de producția de război, împreună cu cheltuielile mai mari ale consumatorilor într-o piață de muncă restrânsă. FMI a îmbunătățit, de asemenea, prognoza de creștere a Rusiei pentru 2025 la 1,8% de la 1,1% în ianuarie.
Creșterea Ucrainei, care depinde în mare măsură de ajutorul economic din partea Occidentului, este estimată să încetinească la 3,2% în 2024 și să se accelereze la 6,5% în 2025.
În timp ce creșterile inițiale ale prețurilor la cereale, petrol și alte mărfuri s-au estompat de la invazia Rusiei din 2022 a Ucrainei, o extindere a conflictului ar putea duce la intensificarea acestora.
Similare