Sâmbătă, 29 martie 2025, a fost vizibilă o eclipsă parțială de Soare, într-o parte a emisferei de Nord, din estul Canadei şi până în Siberia.
Eclipsă parţială de Soare, vizibilă în Emisfera de Nord din estul Canadei
Luna a ascuns sâmbătă o parte a Soarelui și, astfel, o eclipsă parțială de soare a putut fi observată într-o parte a emisferei de Nord, din estul Canadei şi până în Siberia.
Presa din străinătate titrează că fenomenul a durat în jur de patru ore. Eclipsa a început la ora 8.50 GMT (10.50, ora României) şi s-a încheiat la ora 12.43 (14.43, ora României).
Astronomul Florent Deleflie de la Observatorul Paris-PSL, însărcinat în Franţa cu calculul efemiredelor, a afirmat că eclipsa a putut fi văzută mai întâi de locuitorii Mauritaniei şi Marocului.
”Primii continentali care au văzut-o au fost locuitorii Mauritaniei şi Marocului, iar ultimii cei din nordul Siberiei.”, a declarat astronomul Florent Deleflie de la Observatorul Paris-PSL, conform celor de la AFP.
Eclipsa care s-a văzut mai întâi în Mauritania, Africa, a fost vizibilă şi în Europa, potrivit Laboratorului Timp- Spaţiu al Observatorului din Paris. Ea a atins un maximum la ora 10.47 GMT (12.47, ora României) deasupra nord-estului Canadei şi Groenlandei.
Sursa citată mai arată că, în această zonă, a fost eclipsa cea mai spectaculoasă, acoperind 90% din suprafaţa Soarelui, insuficient însă ca cerul să se întunece.
Când apare eclipsa de soare
Pentru cei care nu știu, eclipsa de Soare apare atunci când Luna trece între Pământ și Soare, obturând astfel total sau parțial discul solar pentru un observator aflat pe Pământ.
Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, spectacolul celest de sâmbătă, care vine la două săptămâni după ce a avut loc o eclipsă lunară totală, a fost vizibil din vestul şi nord-vestul ţării noastre.
„Pentru că ne aflăm la marginea umbrei Lunii, eclipsa va dura foarte puţin, iar acoperirea Soarelui de către discul Lunii va fi de maxim 1%, în regiunile din nord-vestul ţării. Fenomenul începe în jurul orei 13, are maximul în jurul orei 13:20 şi se termină la maxim 20 de minute după ce are maximul.”, au transmis reprezentanţii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Maximul de acoperire al Soarelui s-a văzut din preajma oraşului Satu-Mare, cu 0,84% acoperire. Tot acolo eclipsa a avut cea mai lungă durată, de 39 minute.
Eclipsa a putut fi observată fără instrumente astronomice.