Echinocțiul de primăvară 2024 va fi în data de 20 martie, la ora 5.06, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.
Echinocțiul reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare. Începând de la această data, durata zilei, în continuă creştere, este mai mare decât cea a nopţii, care scade. Momentul marchează începutul primăverii astronomice, pentru o perioadă de circa 92 de zile.
La momentul în care, în emisfera nordică, se produce echinocțiul de primăvară, în emisfera sudică este cel de toamnă
Cuvântul „echinocţiu” derivă din cuvântul francez „équinoxe”. Acesta provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus” – „egal” şi „nox”, „noctis” – „noapte”. La momentul echinocțiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc. Fenomenul determină, la dată respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine. În ziua echinocțiului, soarele răsare exact din est și apune în vest pentru toți locuitorii Pământului.
Tradiții, superstiții cu ocazia Echinocțiului de primăvară
Pe 20 martie începe noul an agrar. Pe vremuri, copiii ”băteau” pământul cu bețe, pentru a alunga frigul. În unele zone, copii și tinerii se adunau în grupuri și împodobeau cu flori o creangă de copac. Apoi colindau în casele gospodarilor și primeau în schimb o floare, bani, ouă sau cadouri. Fetele purtau în păr florile primite. Se spune că în această zi nu este bine să te cerți. Altfel, vei strica armonia și liniștea așteptate. Astrologii spun că momentul când ziua devine egală cu noaptea simbolizează o stare de armonie, o stare de transformare profundă atât a naturii exterioare, cât şi o transformare benefică a naturii noastre umane