Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) va avea în plus, la finalul lui 2026, 300 de staţii meteorologice şi 100 pentru agricultură, care vor fi cumpărate prin PNRR. Anunțul a fost făcut, miercuri, de directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, în cadrul Sesiunii Științifice Anuale 2023.
În perioada 15-17 noiembrie 2023, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a organizat, la sediul său din București, Șos. București-Ploiești, nr. 97, Sesiunea Științifică Anuală 2023, care s-a desfășurat în sistem hibrid, pe platforma Microsoft Teams.
“Pe lângă proiectele de infrastructură, avem în coordonare şi programe europene, datorită colegilor care activează în domeniul ştiinţific. Suntem şi beneficiarii Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă prin care, la finele anului 2026, sperăm să ducem la bun sfârşit cu succes şi acest proiect.
Vom mai avea în plus 300 de staţii meteorologice şi 100 pentru agricultură, pentru că, după cum vedeţi, construcţia viitorului Centrului European de Agrometeorologie este în desfăşurare şi avem nevoie de mai multă informaţie în teritoriu”, a menţionat Elena Mateescu, la această sesiune.
Au fost prezentate lucrări științifice și studii de caz
La eveniment au fost invitate personalități din cadrul Administrației Prezidențiale, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Autorității pentru Digitalizarea României, Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe-Ionescu-Șișești”(ASAS), Institutului de Geografie, Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Administrației Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA), experți din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie si reprezentanți mass media etc.
În cadrul Sesiunii au fost prezentate lucrări științifice și studii de caz, precum și rezultatele cercetărilor științifice cele mai recente din domeniile prognozei meteorologice, climatologiei, agrometeorologiei, teledetecției, al metodelor și sistemelor de măsurare și se va realiza diseminarea rezultatelor proiectelor naționale și internaționale aflate în derulare sau care au fost finalizate.
De asemenea, au fost prezentate 40 de lucrări, dintre care 3 de interes general și 37 de prezentări orale. Dintre acestea, 16 lucrări sunt înscrise în competiția pentru premii.
Sub umbrela Organizaţiei Meteorologice Mondiale
„Este important să fim pregătiţi pentru ceea ce înseamnă implementarea sistemelor de avertizare timpurie, o cerinţă în perioada 2023-2027 la nivel internaţional şi în contextul în care România deţine preşedinţia Regiunii Asociative VI (Europa), coordonează la nivelul acestei regiuni, sub umbrela Organizaţiei Meteorologice Mondiale, Planul pentru implementarea acestor iniţiative de către toate serviciile meteorologice naţionale.
Astfel, este foarte important să avem o infrastructură performantă”, a mai adăugat directorul general al ANM.