e-TVA este un nou pas spre digitalizare fiscală, după programul e-Factura, susține ministrul de Finanțe, Marcel Boloș.
”Digitalizarea fiscală se întâmplă. Cu toate că e un drum cu multe obstacole, iată că România trece de la eternele promisiuni la pași concreți, în fiecare zi. Mai este mult de muncă până la punctul în care gestionarea veniturilor curente ale bugetului de stat, dar și organizarea inspecțiilor fiscale să fie complet digitalizată.
Una dintre cele mai mari probleme este gestionarea și analiza cantității uriașe de date, în scopul analizei de risc și pentru atenuarea riscurilor care au un impact negativ major asupra bugetului de stat”, a anunțat Marcel Boloș, pe pagina sa de Facebook.
e-TVA va genera automat deconturi de TVA precompletate
Acesta cataloghează introducerea e-TVA drept un pas foarte important la capitolul digitalizării.
”Un pas vital în acest proces este introducerea sistemului e-TVA. O inovație care, zic eu, va schimba cu totul interacțiunea contribuabililor cu Ministerul Finanțelor și ANAF.
Bazat pe datele din e-Factura și e-Case de marcat, e-TVA va genera automat deconturi de TVA precompletate. Astfel, contribuabilii vor beneficia de un proces simplificat, iar autoritățile fiscale vor avea la dispoziție date mai precise și actualizate, contribuind la lupta împotrivă evaziunii.
Am avut o ședință cu direcțiile din MF și ANAF responsabile de proiect, pentru a vedea dacă progresul către implementarea sistemului este în grafic. Echipa face progrese importante, pentru a respecta termenul asumat de 1 iulie 2024”, mai spune Marcel Boloș.
CITEȘTE ȘI:
e-Factura. Care este termenul de raportare pentru anul contabil 2023. Precizările ANAF