E real: peste 2.200 de militari, între care aproape 400 străini, cu 135 de mijloace tehnice, se antrenează în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române. Este vorba despre exercițiul multinațional Sea Shield 24 – un complex eveniment NATO, organizat și condus de Forțele Navale Române, care se desfășoară la Marea Neagră.
Trei obiecte din Marea Neagră, care ar putea fi mine din cel de-Al Doilea Război Mondial sunt folosite ca antrenament de militarii care deservesc vânătorul de mine M 270 Sublocotenent Ion Ghiculescu, în timpul exercițiului multinațional Sea Shield 24.
Minele reprezintă dispozitive explozive plasate în apă sau pe teren pentru a împiedica mișcarea navelor, vehiculelor sau trupelor inamice. Aceste artefacte pot fi acționate manual sau prin sisteme de detecție și declanșare la distanță. În timpul războiului, minele sunt utilizate pentru a bloca accesul inamicilor în zone strategice sau pentru a provoca pagube navei acestora.
În cadrul exercițiului Sea Shield 24, posibile locații ale minelor pot fi identificate în diverse zone din Constanța, inclusiv în apele teritoriale ale Mării Negre.
Până pe 19 aprilie, Fregata Regele Ferdinand participă la faza multinațională a exercițiului.
E real: Secvență de neutralizare a unei mine marine derivante
Secvențele desfășurate pe mare au început cu interdicția maritimă, un exercițiu de inspecție și control a unei nave comerciale suspectate de a desfășura acțiuni interzise pe mare, la care au participat Forțele pentru Operații Speciale și scafandrii de luptă și incursiune EOD, alături de gruparea de boarding a navei.
A urmat apoi o secvență de neutralizare a unei mine marine derivante, la care au luat parte Vânătorul de mine Sublocotenent Ion Ghiculescu, recent intrat în serviciul Forțelor Navale Române, și un alt vânător de mine al forțelor bulgare, potrivit Radio România Actualități.
„Aceste pericole, minele aflate în derivă, aeronave fără pilot care pot acționa în proximitatea teritoriului național al României, bruiajul GPS pe care îl resimțim aproape pe tot parcursul zilei și în toată zona de operații fac să ne antrenăm foarte aproape de realitatea unui câmp de luptă adevărat și ne pun în postura de a căuta și găsi soluții de a combate toate aceste amenințări, bineînțeles, cu mijloacele pe care le avem acum la dispoziție”, spune Victor Durea, comandor, comandantul grupării de forțe din cadrul “Sea Shield 24” care acționează în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române.
E real: Exerciții de respingere a aviației inamice
De la bordul fregatei s-a executat și un exercițiu real de tragere cu instalația de 76 de milimetri asupra unei ținte fictive, dar și exerciții de respingere a aviației inamice și a navelor de suprafață inamice. Sea Shield 24 se va încheia pe 21 aprilie.
În cadrul exercițiului, autoritățile implicate au luat măsuri de siguranță pentru a proteja atât populația, cât și mediul înconjurător din Constanța. Prin implementarea unor strategii bine definite, se asigură că riscul de accidente este minimizat.
Una dintre măsurile esențiale constă în informarea și educarea adecvată a locuitorilor din zonă cu privire la posibilele pericole reprezentate de minele utilizate în cadrul exercițiului. Astfel, se urmărește creșterea gradului de conștientizare și pregătire a comunității locale.
Prima ediţie a exerciţiului multinaţional “Sea Shield” a avut loc în anul 2015. Este un exerciţiu cu tradiţie în Forţele Navale române. Planificat din timp, implică multe forţe şi acţiuni. Astfel, a devenit un exerciţiu întrunit şi multinaţional.
Citiți și: