Implementarea sistemului E-factura a stârnit diverse reacții și controverse în lumea antreprenorială. Mulți experți din zona economică au afirmat că sistemul este făcut pe genunchi, iar graba cu care a fost implementat nu face decât să adâncească lipsa comunicării dintre instituțiile statului și contribuabili.
Consultantul fiscal Valentina Saygo a vorbit, într-o analiză pentru Gândul, cum a funcționat până acum E-factura, sistemul de facturare electronică, devenită obligatorie de la 1 ianuarie 2024. Și ce ne așteaptă de acum înainte.
Firmele de transport reclamă că nu pot accesa codurile din sistemul informatic ANAF
Și șoferii de TIR-uri se plâng că rămân blocați în vămi cu mărfuri perisabile, pentru că nu pot accesa codurile de care au nevoie de pe site-ul ANAF. Aceștia reclamă că nu reușesc să intre în posesia codurilor unice prin intermediul site-ului ANAF, potrivit informațiilor Antena 3.
În plus, transportatorii acuză faptul că vameșii nu îi lasă să treacă, iar mărfurile perisabile se strică în vămi, atât la intrarea în țara noastră, cât și la ieșire.
Mai mult, transportatorii arată că sistemul vine la pachet și cu o serie de amenzi, însă nu și cu soluții la aceste probleme care le blochează activitatea.
Sistemul E-FACTURA nu este obligatoriu și pentru ANAF?
Valentina Saygo susține că, paradoxal, deși instituțiile de stat desfășoară activități economice, ele nu sunt obligate să implementeze sistemul E-factura. Așa se face că la secțiile ANAF, în continuare se completează în continuare factura cu pixul pe hârtie.
„Evaziunea fiscală nu este aici și nu o să fie eradicată. Evaziunea fiscală știu ei unde este și va lăsată în pace în continuare. Cei care întocmeau facturi, întocmesc și acum, doar că acum le ia mai mult timp și mai mulți nervi. Pe timpul, pe nervii și pe banii noștri se întâmplă toate astea.
Site-ul ANAF nu funcționează de o săptămână, ne paște un blocaj economic. Nu poți să implementezi o asemenea măsură ca Făt-Frumos în trei zile, respectiv în trei luni cu biciul. Pentru că oamenii nu se vor conforma cu ușurință. Oamenii au nevoie de explicații și de comunicare deschidă. Nu ne înțelege și nu ne aude nimeni.
În OUG 115/ publicată pe 15 decembrie ANAF are obligația să comunice pe site perioadele de nefuncționare ale serverului ANAF. Dar nu face asta. În plus, instituțiile de stat, chiar dacă desfășoară activități economice, nu sunt obligate să implementeze sistemul E-factura. În continuare, la secțiile ANAF, dacă vrei să-ți cumperi un Registru Unic de Control suntem în Evul Mediu, se completează factura cu pixul pe hârtie. Pentru unii mumă, pentru alții ciumă!”, a explicat Valentina Saygo, consultant și expert fiscal.
Cine trebuie să utilizeze e-Factura?
E-factura este reglementată de Legea 139/2022, respectiv OUG 41/2022, și se aplica doar pentru anumite categorii de tranzacții (comercializare bunuri cu risc fiscal ridicat, relații comerciale cu instituții de stat, unitățile de cazare care acceptă plata cu tichete de vacanță). Începând cu 1 ianuarie 2024, e-Factura devine obligatorie pentru restul relațiilor comerciale.
• Toți operatorii economici în relațiile comerciale B2B și B2G, care se desfășoară pe teritoriul României
• Operatorii economici care au tranzacții cu societăți nerezidente în România dar care au locul livrării sau prestării serviciului pe teritoriul României
Ce înseamnă B2B, B2G și B2C?
• Business to Business (B2B) – relații comerciale cu alte companii – se aplică e-Factura începând cu 1 ianuarie 2024
• Business to Government (B2G) – relații comerciale cu instituții de stat – se aplică e-Factura din iulie 2022
• Business to Client (B2C) – relații comerciale cu persoane neimpozabile (persoane fizice) – pentru acestea nu se aplică e-Factura
Care este termenul pentru transmiterea e-Facturilor?
• e-Factura se transmite în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii, dar nu mai mult de 5 zile lucrătoare de la data prevazută pentru emiterea facturii (Atenție la termenul de facturare a bunurilor livrate și/sau serviciilor efectuate de la 15 a lunii următoare!)
• Termenul de 5 zile este valabil doar pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024, urmând să fie eliminat după 1 iulie 2024
• În această perioadă facturile pot circula și în format normal sau tradițional (pdf, excel, etc)
Ce se va întâmpla după 1 iulie 2024?
• Se elimină termenul de 5 zile pentru transmiterea e-Facturilor
• Facturile vor putea circula doar în format e-Factura
• Facturile transmise în alte formate către parteneri nu vor fi considerate documente fiscale
• Facturile înregistrate în contabilitate nu vor fi considerate deductibile (inclusiv TVA-ul aferent), dacă nu vor fi descărcate din SPV și nu vor conține sigiliul ANAF.
Toți operatorii economici vor fi obligați să se înscrie în sistemul RO e-Factura prin depunerea declarației 084?
• Nu este necesară înregistrarea în sistemul RO e-Factura prin intermediul D084
• Pentru accesarea sistemului sunt necesare certificatul digital calificat (semnătura electronică) și contul SPV
Cum și de unde obțin semnătura electronică?
Certificatul digital calificat pentru semnătura electronică se obține de la unul dintre furnizorii de certificare acreditați în condițiile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică.
Aceștia sunt:
• Certsign SA – www.certsign.ro
• Digisign SA – www.digisign.ro
• Trans Sped SRL – www.transsped.ro
• Alfatrust Certification SA – www.alfasign.ro
Cum înrolez semnătura electronică la ANAF?
• Documentul de confirmare se descarcă de pe portalul ANAF, se completează și se transmite pe e-mail la furnizorul certificatului digital.
• După primirea documentului de confirmare, semnat de furnizorul certificatului, se poate face înscrierea în Spațiul Privat Virtual.
Trebuie să am cont de SPV dacă nu fac parte din categoria contribuabililor obligați să emită e-Factura?
• Da, deoarece vor trebui descărcate facturile primite de la furnizori și pentru că toată corespondența se va realiza prin intermediul contului SPV (corecții, anulări, stornări facturi)
Cum se deschide contul în Spațiul Privat Virtual?
- Pe site-ul www.anaf.ro la secțiunea Servicii online/Spațiu privat virtual/Înregistrare/Înrolare persoane fizice/juridice și alte entități fără personalitate juridică în Spațiul Privat Virtual/Înregistrare utilizatori persoane și alte entități fără personalitate juridică/Înregistrare utilizatori cu certificat digital.
Se completează infomațiile solicitate în pagina care se deschide.
În 1-3 zile lucrătoare urmează să primiți pe e-mail confirmarea aprobării contului de SPV sau refuzul, dacă este ceva în neregulă. După primirea confirmării, se va putea accesa contul de SPV.
Care sunt sancțiunile ce se aplică în situația netransmiterii în termen a e-Facturilor?
• Pentru perioada ianuarie – martie 2024 nu se aplică sancțiuni
• Pentru perioada aprilie – iunie 2024 sancțiunile sunt următoarele:
Amenda între 5.000 și 10.000 lei pentru marii contribuabili
Amendă între 2.500 și 5.000 lei pentru contribuabilii mijlocii
Amendă între 1.000 și 2.500 lei pentru contribuabilii mici, ONG, PFA
Începând cu 1 iulie 2024 aceste sancțiuni vor fi eliminate
- Nu vor mai fi penalizați emitenții facturilor – vor fi penalizați beneficiarii facturilor, respectiv cei care vor înregistra în evidența contabilă facturi neprimite prin sistemul RO e-Factura.
- Facturile înregistrate în forma tradițională NU vor fi considerate documente fiscale deductibile.
- Cuantumul amenzii va fi o sumă egală cu valoarea TVA-ului dedus din factura înregistrată în contabilitate dar nu a fost descărcată din SPV și nu conține sigiliul ANAF.
Pentru contribuabilii nerezidenți, înregistrați în scopuri de TVA în România, rămân în vigoare sancțiunile aplicabile în perioada aprilie – iunie 2024, și după 1 iulie 2024.
CITIȚI ȘI: