E Călin Georgescu așteptatul un mesia politic sau e un impostor? E întrebarea pe care mi-o pun de fiecare dată în momentul în care mă uit la discursurile lui curios patriotarde de la Realitatea Plus. Acum trei luni habar nu aveam că pe lume există acest domn și că el va deveni unul dintre cele mai importante subiecte politice ale agendei acestor zile.
Călin Georgescu e încă un mit. În octombrie nici prin cap nu-mi trecea că acest domn va reuși să scoată în alegerile prezidențiale un scor de excepție, depășind cu mult personalități experimentate politic precum Marcel Ciolacu, George Simion sau Mircea Geoană. Pe Elena Lasconi o trec la amatori. Intrigat de ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni am încercat să-mi păstrez echidistanța și am luat la bani mărunți mitul acestui domn punând în balanță adevărul și minciuna. Iată ce am găsit.
Călin Georgescu este încă o mare necunoscută
Călin Georgescu este un produs exclusiv mediatic cu expunere excepțională pe rețelele de socializare, având ca vârf de lance rețeaua chinezască Tiktok. Fără rădăcini în lumea politică românească, Georgescu este o mare necunoscută. În afară de faptul că a condus o obscură agenție a Națiunilor Unite, nimic nu-l califică pentru un post atât de înalt ca cel de președinte al României. A fost propus ca prim ministru de către AUR acum vreo trei ani, dar propunerea a rămas în coadă de pește. Discursul lui Georgescu este mult prea împănat cu idei naționaliste la limitele credibilului.
Discursurile lui Georgescu seamăna mult cu cele ale lui Ceaușescu
Deși extrem de raționale și mustind de emoție, discursurile lui Călin Georgescu au și câteva puncte slabe. Exacerbarea naționalismului și obsesiva sa referire la poporul român, ca punct crucial al deciziei și existenței, fără corespondență in realitatea imediată, mă duce cu gândul la discursurile lui Nicolae Ceaușescu gândite de propaganda de partid. Nu e nimic rău sau de blamat în a fi patriot și a spune asta tare și apăsat. Dar în momentul în care idolatrizezi noțiunea de “popor român”, trecând-o dincolo de limitele acceptabile ale bunului simț începi să ai o problemă.
Discursurile lui Călin Georgescu sunt foarte bine articulate din punct de vedere emoțional, dar de la un punct încolo încep să devină ca ceața, o vezi dar nu poți pune mâna pe ea. E ca și cum ai încerca să mănânci cu mâna o baclava năclăită în prea mult sirop.
Georgescu poate fi o soluție
Călin Georgescu este perceput de o parte a poporului român ca un adevărat mesia politic și oamenii nu sunt prea departe de adevăr. Călin Georgescu poate deveni o soluție. Am scris “poate deveni” și nu “este” pentru că el nu are în spate o experiență politică atât de necesară asumării acestei imense responsabilități de a conduce România. Vorbele lui sunt frumoase, dar au aceeași frumusețe imaterială pe care o au îngerii. Soluțiile lui Călin Georgescu la problemele spinoase ale României sunt de multe ori de domeniul științifico-fantasticului, aplicabile într-un stat ideal, nu într-un stat eșuat, condus de o dictatură de catifea. Pe măsură ce Călin Georgescu iese mai mult în public și încearcă să se implice viața politică și socială, realizezi că lucrurile nu stau chiar așa cum ne arată domnia sa. Să fie foarte clar. Pentru mine Călin Georgescu este acum o opțiune de neratat pentru funcția de președinte al României, dar nu pot înghiți pe nemestecate propaganda patriotardă, de multe ori lipsită de conținut, pe care o afișează. Probabil, undeva la sfârșitul lunii februarie se vor limpezi apele și mulți dintre români se vor decide dacă îl vor vota pe Georgescu sau nu. Asta în cazul în care dictatura johannesciană îl va lăsa să candideze. Este cert, în cazul în care Călin Georgescu nu va candida, viitorul președinte al României va fi cel care va beneficia de sprijinul necondiționat al lui Călin Georgescu. Eu mă mențin pe poziția mea și spun că în acest moment Petrișor Peiu, senator AUR, profesor de economie și redutabil specialist în zona macro-economică este o opțiune viabilă pentru stânga suveranistă. Astăzi, ca și întotdeauna Gică Contra vă urează Hakuna matata!