România se confruntă cu o alertă dublă în perioada următoare. Ministrul Mediului a anunțat că debitul Dunării va crește de aproape trei ori față de normalul acestei perioade, cu punctul critic pe 1 octombrie. Totodată, ciclonul Ashley, care traversează Europa, va aduce un val de aer polar și vijelii puternice. Acest context va crește riscul de inundații, punând autoritățile în alertă maximă.
Dunărea și ciclonul Ashley amenință cu inundații severe. Debituri critice pe Dunăre
Potrivit Administrației Naționale “Apele Române”, debitul Dunării la intrarea în țară este miercuri de 6.600 de metri cubi pe secundă, dublu față de media obișnuită din septembrie, de 3.800 de metri cubi pe secundă. Specialiștii estimează că debitul va crește la 8.000 de metri cubi pe secundă până la 1 octombrie, momentul considerat cel mai critic.
Acest lucru a fost confirmat și de ministrul Mediului, Mircea Fechet, care a precizat: „Estimăm că maximul debitului la intrarea în România va fi atins pe 1 octombrie, cu o valoare de aproximativ 8.000 de metri cubi pe secundă. Aceste prognoze vor fi actualizate în funcție de precipitațiile anunțate.”
Viitura va ajunge mai târziu în România
Ministrul a explicat că valul de viitură va ajunge mai târziu decât se aștepta inițial, datorită atenuării în zonele inundabile naturale din Serbia.
“Datorită acestei atenuări, data de intrare în țară a viiturii s-a decalat pe 1 octombrie”, a explicat ministrul.
În plus, autoritățile urmăresc cu atenție bazinul hidrografic al râurilor Jiu, Olt și Argeș-Vedea, deoarece acestea ar putea contribui la creșterea debitului Dunării.
Pregătiri pe teren: 1.100 km de diguri verificatede Apele Române
În fața acestui pericol, autoritățile au luat deja măsuri importante. Mii de saci cu nisip, materiale și utilaje au fost mobilizate în zona Dunării. Cei 1.100 de kilometri de diguri aflate sub administrarea “Apelor Române” au fost inspectați, iar punctele vulnerabile au fost consolidate. Specialiștii de la “Apele Române” monitorizează permanent situația și sunt pregătiți să intervină.
La Galați și Tulcea, s-au umplut saci cu nisip și se fac pregătiri
La Galați, autoritățile locale au fost mobilizate pentru a proteja zona faleza orașului. Societățile de interes public au adus saci de nisip, iar două pompe de mare capacitate sunt pregătite pentru a evacua apa în caz de inundații.
De asemenea, administratorii restaurantelor de pe faleză au fost avertizați să fie pregătiți să întrerupă alimentarea cu energie electrică și să evacueze personalul în caz de pericol, relatează ProTV. Același lucru se va întâmpla și la Tulcea.
Risc major cauzat de ciclonul Ashley
Un alt factor care complică situația este ciclonul Ashley, care se îndreaptă spre România. Furtuna aduce vânturi puternice și un val de aer polar, iar riscul de inundații crește și mai mult din cauza ploilor prognozate. Administrația Națională de Meteorologie a avertizat că precipitațiile abundente pot agrava situația. În acest context, se așteaptă ca avertizările hidrologice să fie intensificate în următoarele zile.
„Facem un apel la cetățeni să respecte recomandările autorităților și să fie vigilenți în această perioadă. Inundațiile și fenomenele meteorologice extreme pot afecta comunitățile foarte repede.”, a spus ministrul Mediului.
România se pregătește pentru una dintre cele mai mari provocări hidrologice din ultima perioadă, cu toate resursele mobilizate pentru a preveni o catastrofă care ar putea fi provocată de Dunăre, din cauza debitului neobișnuit de mare. O altă cauză este ciclonul Ashley, care va aduce, pe lângă un val de aer polar, care va scădea simțitor temperaturile, și cantități mari de precipitații.
Ashley va lovi și Capitala
Conform simulărilor meteorologice, furtuna Ashley va ajunge în România sâmbătă seara, după ce va traversa zonele din Ungaria deja afectate de inundații. În jurul orei 18:00, se așteaptă ca furtuna să lovească partea de vest a țării, în special în zona Timișoara-Arad. Pe parcursul nopții, furtuna va avansa către centrul țării, iar în zona Clujului sunt prognozate ploi abundente.
Duminică, începând de la prânz, furtuna va continua să se deplaseze către sud, afectând cu ploi și vijelii zone din centrul și sudul țării, în special județele Olt, Dolj, Argeș și Prahova. În același timp, se așteaptă o creștere a nivelului Dunării, unde este prognozată și o viitură.
Vârful furtunii este anticipat pentru duminică seara, între orele 20:00 și miezul nopții. În acest interval, furtuna Ashley va ajunge și în București, unde simulările indică ploi abundente, relatează Antena3.