Situația din Budapesta devine critică, după ce nivelul Dunării a crescut cu 15 centimetri față de ziua precedentă, inundând orașul, inclusiv faleza din fața Parlamentului. Premierul Viktor Orban a declarat stare de urgență și a scos armata pe străzi pentru a coordona eforturile de protecție împotriva inundațiilor.
Nivelul apei crește, autoritățile se pregătesc pentru ce e mai rău
Specialiștii estimează că fluviul își va dubla debitul în următoarele zile, ceea ce a dus la luarea unor măsuri drastice. Începând de astăzi, stația de metrou Batthyány a fost închisă, iar de vineri, alte stații vor fi oprite pentru a preveni riscurile.
Primarul Budapestei a transmis un mesaj pe rețelele sociale, explicând că orașul este pregătit pentru valul de inundație, însă dificultățile abia acum încep.
„Au fost ridicate baraje temporare pe linia principală de apărare până la 9 metri, în locurile unde era necesar. Am realizat armare suplimentară a lucrărilor de protecție pentru a crește siguranța. Serviciul de monitorizare a Lucrărilor de Canaling din Capitală verifică constant barajele, iar unitățile noastre de standby pot fi desfășurate imediat dacă situația o cere”, a precizat acesta.
Dunărea a inundat Budapesta. Mii de soldați și voluntari lucrează la ridicarea digurilor
Armata, împreună cu aproape 10.000 de muncitori și 15.000 de voluntari, a fost mobilizată pentru a ridica diguri din saci de nisip, menite să protejeze orașul de viitoarele creșteri ale nivelului apei. Viktor Orban a cerut tuturor parlamentarilor, voluntarilor și primarilor să supravegheze constant situația și să mențină patrulele în zonele critice.
„Vârful valului de inundații va fi în zona Komárom. Până acum ne-am concentrat pe porțiunea superioară a Dunării, dar acum trebuie să verificăm și apărările din sudul Budapestei, în locuri precum Báta, Dunaszekcső și Baja”, a declarat premierul Ungariei.
Parlamentul din Budapesta, apărat cu porți de protecție din fier împotriva inundațiilor
Una dintre cele mai importante zone afectate de inundațiile provocate de Dunăre este faleza din fața Parlamentului Ungariei. Gábor Horváth, maistru mecanic al Oficiului Parlamentului, a explicat măsurile luate pentru protejarea clădirii istorice într-un videoclip publicat pe pagina oficială de Instagram a instituției.
„Două porți de protecție împotriva inundațiilor protejează Parlamentul. Acestea au fost construite în 2013, împreună cu garajul subteran și centrul de vizitatori. Porțile sunt din fier, una având 8,5 metri lungime și 3,5 metri înălțime, iar cealaltă 5,5 metri lungime și 3,5 metri înălțime.”
Potrivit lui Gábor Horváth, porțile au fost trase pe role și sunt fixate pe o structură de etanșare din cauciuc pentru a preveni infiltrarea apei.
„Poarta secundară, aflată în spatele lor, este o instalație de protecție cu structură de aluminiu, destinată să oprească apa dacă prima poartă cedează. Între cele două porți pot fi amplasate pompe, dacă situația o impune”, a adăugat el.
Deși porțile nu au fost testate în condiții reale de inundație, pompierii le-au verificat deja cu apă la presiune mare.
Mobilizare generală: stațiile de metrou închise și monitorizare non-stop
Pentru a preveni o catastrofă în oraș, autoritățile au decis închiderea mai multor stații de metrou. În același timp, lucrările de protecție sunt monitorizate permanent.
„Specialiștii monitorizează evoluția inundațiilor non-stop”, a subliniat primarul Budapestei.
În fața acestei crize, guvernul ungar, armata și locuitorii din Budapesta fac eforturi colosale pentru a limita pagubele și a proteja capitala de furia Dunării.
Situația rămâne critică, însă autoritățile din Ungaria continuă să acționeze pentru a preveni un dezastru major.
The overflowing Danube flooded the Budapest embankment, where the famous Hungarian parliament building is located pic.twitter.com/ycFSm9ttuu
— NEXTA (@nexta_tv) September 19, 2024