Dumitru Prunariu devenea, pe 14 mai 1981, cel de-al 103-lea pământean care a ajuns în Cosmos, „învârtindu-se” în jurul Pământului. Nu întâmplător primul cosmonaut al României va fi invitat la un eveniment ieșit din comun.
Pe 31 octombrie, de la ora 19:00, pe scena Sălii Radio va avea loc concertul intitulat Reaching for the Moon. Concertul va cuprinde piese create de compozitori inspirați de…Lună! Astfel, evenimentul va puncta 55 de ani de la aselenizare și veți asculta piese precum Moon River, Fly Me to the Moon, The Moon Tune, dar și o variantă orchestrală a lucrării Clair de Lune de Claude Debussy, orchestrată special pentru acest concert de către Simona Strungaru.
Publicul de la Sala Radio se va putea bucura și de proiecțiile video realizate de artista Ioana Halunga, ce vor completa atmosfera „astrală” a muzicii. Big Band-ul Radio dirijat de Simona Strungaru revine pe scena Sălii Radio alături de invitați speciali: New Vegas Show (Petru Călinescu și Maximilian Muntean). New Vegas Show, un two-man show vocal cu o vastă experiență pe scena românească de jazz și swing aduce, de aproape 10 ani, un concept exclusivist bazat pe rafinament și bun gust. Spectacolele prezentate de New Vegas Show transpun publicul în atmosfera legendarelor spectacole de jazz și swing ale anilor 1940, 1950 și 1960, aducând la viață repertoriul Great American Songbook, cu piese compuse de legende precum Cole Porter, Jerome Kern, Harold Arlen și Johnny Mercer, interpretate de nume iconice, inclusiv Ella Fitzgerald, Dean Martin, Tony Bennett și Frank Sinatra.
Dumitru Prunariu, o prezență specială
Petru Călinescu este cântăreț, actor și compozitor, absolvent al The Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA), unde a studiat sub îndrumarea legendarului Sir Paul McCartney. A jucat rolul principal în musicalul Love for Sale și, pe lângă activitatea sa în cadrul New Vegas Show, poate fi văzut pe scenă în musicaluri, precum cele realizate în colaborare cu Opera Comică pentru Copii din București. Începând cu luna decembrie, va interpreta rolul Arhidiaconului Claude Frollo în musicalul Cocoșatul de la Notre Dame.
Maximilian Muntean a crescut într-o familie muzicală, studiind pianul încă de mic, iar mai târziu a urmat cursurile Școlii de Artă București, specializându-se în Canto Muzică Ușoară. A fost unul dintre concurenții apreciați ai primului sezon Vocea României și a participat la preselecția națională Eurovision 2013. Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.
O prezență cu totul specială la evenimentul de la Sala Radio va fi cea a cunoscutului cosmonaut român Dumitru Prunariu. El este cel care a obținut o diplomă în inginerie aerospațială de la Universitatea Politehnică din București în 1976. În 1978 a devenit locotenent superior în forțele aeriene și a fost selectat pentru pregătire pentru zboruri spațiale în cadrul programului Intercosmos. Cosmonauții non-sovietici ai Intercosmos au zburat alături de echipaje sovietice în misiuni menite să demonstreze unitatea dintre Pactul de la Varșovia și alte țări simpatice pentru Uniunea Sovietică. Prunariu și-a terminat pregătirea la vârful clasei sale și a fost ales să însoțească cosmonautul sovietic Leonid Popov pentru un zbor spațial comun.
În 1981, Prunariu și Popov s-au andocat cu stația spațială Salyut 6
Prunariu și Popov s-au lansat pe 14 mai 1981, la bordul Soyuz 40 și s-au andocat cu stația spațială Salyut 6. Echipajul a petrecut aproape opt zile în spațiu realizând experimente în domeniile biologiei, medicinei și fizicii. S-au întors pe Pământ pe 22 mai 1981.
Prunariu a revenit în aviația română în calitate de inspector șef pentru activități aerospațiale și a predat cursuri de inginerie aerospațială la Universitatea Politehnică. Din 1992 până în 1995 a fost secretar al Agenției Spațiale Române (ASR). De asemenea, a fost inspector-șef pentru activități aerospațiale la Statul Major al Aviației și Apărării Aeriene din 1991 până în 1998. În 1999 a absolvit Colegiul Național de Apărare din București cu titlul de doctor. în dinamica zborului spațial. Din 1998 până în 2004 a fost președinte al ASR, iar din 2004 până în 2005 a fost ambasadorul României în Rusia și președintele Subcomitetului științific și tehnic al Comitetului Națiunilor Unite pentru explorarea pașnică a spațiului cosmic.
În ceea ce privește cei 55 de ani de la aselenizare, pe 20 iulie 1969, la ora 23 și 17 minute a României, un om punea pentru prima oară piciorul pe altă suprafață decât cea a planetei noastre: Neil Armstrong devenea primul om care pășea pe Lună. Programul istoric Apollo al Agenţiei Spaţiale Americane (NASA) a constat dintr-o serie de zboruri în cosmos cu echipaj uman, realizate în anii ’60-’70, având ca scop principal aselenizarea unui om şi întoarcerea sa în siguranţă pe Pământ. Obiectivul a fost îndeplinit de Apollo 11, la 20 iulie 1969, când astronautul american Neil Armstrong a făcut primul pas pe Lună.
Una dintre faimoasele replici rămase în istoria omenirii este cea pe care a rostit-o Neil Armstrong, în momentul aselenizării: „Un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire”.
Citiți și: Cercetătorii români produc componente care ajung în Cosmos /FOTO