Duminică este ziua în care România își poate schimba definitiv destinul, pentru că de componența viitorului Parlament depinde și dacă viitorul președinte al României Călin Georgescu va conduce țara alături de un guvern prietenos sau alături de un guvern ostil.
PSD și PNL sunt în accentuat trend descrescător
După ce conducătorii celor două partide mamut din România, respectiv PSD și PNL au părăsit corabia este foarte clar că va exista și o migrație masivă a electoratului spre alte formațiuni politice, în speță AUR și USR. Cum programul doamnei Lasconi nu este nici pe departe unul pe placul românilor, greșelile făcute la guvernare în timpul pandemiei, dezastrul PNNR, scandalul fostului ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, scandalul cu Clotilde Armand, cea care a dobândit prin furt funcția de primar al sectorului 1 precum și celelalte scandaluri de notorietate, ca acel din jurul lui Dan Barna, fac ca un câștig electoral al celor de la USL să fie puțin probabil. Votul către Călin Georgescu arată clar orientarea națională a majorității electoratului, atât din țară cât și în diaspora. O socoteală pur aritmetică arată că AUR poate depăși în acest moment PSD-ul câștigând detașat alegerile. Mai sunt câteva zile decisive pentru componența viitorului Parlament și dacă analizez prestațiile vocilor autorizate de la USR în comparațiile cu vocile autorizate de la AUR (și am exclus deliberat pe cei de la PSD) balanța înclina favorabil partidului condus de George Simion.
Parlamentarii PSD vor face diferența
Se configurează o eventuală coaliție AUR-PSD
Deși decapitat de câteva zile și lăsat fără triumviratul Ciolacu-Grindeanu-Tudose, PSD pare a fi un partid în derivă. Nu este deloc adevărat. PSD are încă organizații locale puternice iar primarii PSD pot influența decisiv înclinarea balanței în favoarea partidului dominant din ultimii 34 de ani. În cazul în care AUR va deveni partidul cu cele mai multe mandate în Parlamentul României este foarte clar că va fi obligat să facă o alianță. Mă îndoiesc că va face alianță cu USR-ul, pentru că programele lor sunt diametral opuse, cu PNL-ul nici atât, pentru că nu-l văd pe Ilie Bolojan discutând cu George Simion, așa că singura variantă rămâne o alianță AUR-PSD, mai ales că plecarea lui Ciolacu îi dă lui George Simion posibilitatea să-și regândească strategia față de Partidul Social Democrat. Victor Negrescu care în acest moment este românul cu cea mai mare funcție la nivel european, fiind vicepreședinte al Parlamentului european și cel care a preluat interimatul conducerii PSD-PNL poate fi un partener acceptat de către conducerea AUR, mai ales că există suficient de multe puncte comune agenda celor două partide care să justifice o alianță agreată și de viitorul președinte Călin Georgescu.
Celelalte variante mi se par puțin previzibile, inclusiv o victorie masivă a PSD, partidul condus până acum câteva zile de Marcel Ciolacu, PSD fiind unul dintre principalii artizani a dublării prețului la alimente, a creșterii nemăsurate a prețului la combustibil și energie, a unei politici deficitare în ceea ce privește pensiile și a dezastrului economic fără precedent. Alături de PNL, PSD va trebui să plătească oalele sparte, mai ales că PNL este vinovat și de mega dezastrul din timpul guvernării alături de USR și de ploconala în fața incapabilului președintelui Iohannis și are o covârșitoare vino în promovarea unor legi și a unor hotărâri de Guvern împotriva mediului de afaceri, chiar dacă aparent doctrina liberală prevede protejarea investitorilor și a celor care fac parte din clasa de mijloc.
Cum subiectul Călin Georgescu meteoritul politic umbrește în acest moment toate celelalte subiecte și lasă în umbră alegerile parlamentare, care, repet, sunt cele mai importante din ultimii 24 de ani este de așteptat ca surprizele să se țină lanț, iar marți sau miercuri, atunci când se vor anunța rezultatele oficiale să ridicăm sprâncenele a mirare, pentru că în sondajele de opinie nu mai putem avea încredere nici cât în alba neagra de pe stradă. Duminică, la vot că altă șansă nu avem. Asa să ne ajute Dumnezeu!