Uniunea Europeană își propune să promoveze un stil de viață mai sănătos prin schimbarea regulilor referitoare la diverse categorii de alimente, printre care gemurile, dulcețurile și mierea.
Ce a stabilit UE pentru miere
O decizie importantă luată de Parlamentul European este legată de miere. Mierea este, în prezent, printre cele mai contrafăcute alimente din lume. Astfel, pentru a proteja atât apicultorii care produc miere naturală, cât și consumatorii, noua regulă impune etichetarea mierii cu țara de proveniență, mai ales atunci când este vorba despre amestecuri de miere provenită din mai multe țări.
Dulceața să aibă mai multe fructe!
În ceea ce privește gemurile și dulcețurile, oficialii europeni insistă ca producătorii să crească conținutul de fructe din compoziție, pentru a obține un produs mai sănătos. Astfel, se propune ca nivelul minim de fructe să crească de la 350 de grame la 450 de grame la un kilogram de produs. Această măsură vine ca o contrabalansare față de sortimentele care conțin mai mult zahăr decât fructe, o alegere pe care producătorii o fac de cele mai multe orii din motive financiare.
Reguli pentru sucurile de fructe
La categoria sucuri de fructe, regulile se referă la etichetarea acestora în funcție de conținutul de zahăr. Cele care obțin dulceața exclusiv din fructe naturale vor putea fi etichetate ca „conținând doar zahăr natural”. Sucurile procesate vor trebui să fie etichetate ca „suc de fructe cu zahăr redus” doar dacă cel puțin o treime din zaharurile naturale au fost eliminate, fără a folosi îndulcitori pentru a masca reducerea de zahăr.
În cât timp trebuie să se conformeze producătorii
Aceste noi reguli, numite Directiva pentru mic dejun, au fost aprobate de Parlamentul European cu o majoritate covârșitoare și urmează să fie implementate în întreaga Uniune Europeană în următorii doi ani. Astfel, se urmărește promovarea unor opțiuni alimentare mai sănătoase, iar consumatorii vor lua decizia de a cumpăra sau de a consuma un astfel de aliment în cunoștință de cauză.