Programul de guvernare prezentat de PNL la Sinaia include obiective ambițioase, între care creșterea cu aproape 30% a salariului mediu net și crearea a 100.000 de locuri de muncă anual, până în 2028. Promisiunile vizează stimularea economiei și îmbunătățirea nivelului de trai, iar printre măsurile propuse se numără menținerea cotei unice de impozitare, susținerea pilonului doi de pensii și dezvoltarea sistemului de învățământ dual.
PNL promite creșterea salariului mediu și stimularea locurilor de muncă
PNL promite o creștere a salariului mediu net de la 5.000 de lei la 7.000 de lei în următorii patru ani. Potrivit liderului partidului, Nicolae Ciucă, această creștere ar reflecta o guvernare concentrată pe dezvoltare economică, stimularea investițiilor și menținerea stabilității fiscale prin cota unică de impozitare. Ciucă a subliniat că prin „modelul economic liberal” propus, PNL urmărește să consolideze o economie orientată spre sectorul privat și să reducă cheltuielile publice prin reforme instituționale.
„Dacă acela care muncește nu trăiește semnificativ mai bine decât acela care nu muncește, înseamnă că statul este incorect, iar societatea nu va prospera”, a declarat Nicolae Ciucă, citat de Agerpres, accentuând importanța unei economii în care inițiativa privată să fie sprijinită și nu limitată de suprataxare.
Totodată, PNL propune crearea a 400.000 de locuri de muncă până în 2028, prin politici de dezvoltare și investiții în sectoarele cheie ale economiei.
Susținerea pilonului doi de pensii și programul „Prima Casă”
Programul liberal prevede, de asemenea, măsuri pentru protejarea contribuțiilor la pilonul doi de pensii, pe care PNL le consideră esențiale pentru siguranța financiară a românilor. Contribuția la acest pilon ar urma să crească etapizat de la 4,75% la 6%. De asemenea, Nicolae Ciucă a criticat abordările PSD privind impozitul progresiv și intentia de a desființa pilonul doi, afirmând că PNL va proteja în continuare această formă de economisire pentru pensii.
În plus, PNL intenționează să continue susținerea programelor „Prima Casă” și „Noua Casă” pentru a înlesni accesul tinerilor la locuințe, considerând acest aspect o prioritate pentru bunăstarea și stabilitatea demografică.
Învățământ dual și investiții în infrastructură
O altă direcție din programul de guvernare PNL este dezvoltarea învățământului dual. Această metodă de educație practică urmărește pregătirea tinerilor pentru piața muncii, asigurându-le experiență profesională încă din perioada școlii. În planurile PNL, învățământul dual va fi extins în toate județele, cu scopul de a ajuta 100.000 de tineri să obțină o calificare și să intre mai ușor pe piața muncii.
Pe partea de infrastructură, PNL intenționează să continue și să extindă programul „Anghel Saligny”, axat pe modernizarea și extinderea rețelelor de apă, canalizare și gaz. Programul include construirea a peste 2.400 de kilometri de rețele de apă și canalizare și conectarea a 700.000 de gospodării la aceste rețele, o măsură care, în viziunea partidului, va îmbunătăți condițiile de trai în comunitățile locale.
Toate bune și frumoase, așadar, în programul de guvernare prezentat astăzi de șefii PNL. “Vise frumoase”, așa cum ar spune mulți dintre noi la auzul acestor promisiuni. Până una alta, nu trebuie să uităm că ne aflăm în mijlocul campaniei electorale, toate partidele întrecându-se în aceste zile în promisiuni care mai de care!