Veste bună pentru șoferi. CNIR anunță construcția unui nou drum expres care va facilita traficul între două mari muncipii din nordul Moldovei. Investiția se ridică la suma uriașă de 6 miliarde de lei, echivalentul a 1,2 miliarde de euro.
Însă, drumul expres cu o lungime de 51 de kilometri va lega două municipii mari din nordul Moldovei. Bacău și Piatra Neamț.
Un nou Drum Expres construit în România
Licitația pentru proiectarea, respectiv execuția proiectului de infrastructură rutieră a fost aprobată joi, 14 noiembrie de Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR). Statul român va investi până la 6 miliarde de lei pentru finalizarea drumului de expres.
Cu o lungime totală de 51 de kilometri, șoseaua expres Bacău-Piatra Neamț va fi construită astfel încât să asigure condiții moderne de transport între două dintre cele mai importante municipii din Moldova. De asemenea, reprezentanții CNIR au precizat că odată finalizat proiectul de infrastructură rutieră, traficul greu și de tranzit dintre cele două orașe se va reduce.
De asemenea, Drumul Expres va permite conectarea municipiului Piatra Neamț cu Autostrada Moldovei A7. Separat de aspectele care țin de îmbunătățirea circulației, compania de infrastructură rutieră a evidențiat și aspectele economice.
Investiție de peste 1 miliard de euro
Peste 1.800 de locuri de muncă vor fi create pe durata desfășurărilor de execuție a Drumului Expres. Care vor fi licitate într-un singur lot. Durata de realizare a drumului a fost estimată la 48 de luni. Dintre care 12 pentru proiectare și alte 35 de luni pentru execuția propriu-zisă.
Drumul Expres Bacău- Piatra-Neamț va fi gata în 48 de luni
Potrivit caietului de sarcini, câștigătorul licitației va fi obligat să construiască mai multe capacități tehnice, după cum urmează:
- „30 structuri (poduri, pasaje, viaducte) cu o lungime totală de aprox. 16 kilometri. Din cele 30 de lucrări de artă, două structuri au peste 1000 de metri, cel mai lung fiind viaductul de 1072 metri la nodul rutier de conexiune cu Autostrada Moldovei A 7, secțiunea Bacău-Pașcani;
- 5 noduri rutiere : nod rutier tip ,,trompetă” -conexiune A7 la km 0, nod rutier Racova pentru conexiunea cu DN 15, nod rutier Podoleni, nod Săvinești și nod rutier Piatra Neamț;
- Spațiu de servicii tip S 3;
- Centru de Întreținere și Coordonare (CIC).
- Pe traseul care se desfășoară în județele Bacău și Neamț sunt prevăzute perdele forestiere (aprox. 20 kilometri lungime)”, a anunțat Compania Națională de Investiții Rutiere într-o postare pe Facebook.
Sursa citată mai menționează că necesitatea Drumului Expres Bacău-Piatra Neamț a fost identificată prin Master Planul General de Transport al României și a fost inclus în Programul Investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru 2021-2030.