România ar putea adopta praguri pentru consumul de droguri la volan, similar cu cele existente pentru consumul de alcool, conform unei propuneri a medicilor legiști. Consiliul Superior de Medicină Legală (CSML) susține că aceste praguri ar permite pedepsirea mai blândă a șoferilor care, deși au consumat droguri, încă au capacitatea de a conduce.
Drogurile la volan, cu prag, ca la consumul de alcool. Propunerea medicilor legiști
Consiliul Superior de Medicină Legală (CSML) susține că este esențial să se stabilească exact starea șoferului, mai exact dacă este prezentă o substanță interzisă în corpul lui și dacă aceasta i-a afectat capacitatea de a conduce. Consiliul propune stabilirea unui prag clar care să determine dacă șoferii își pierd sau nu permisul de conducere și dacă se aleg cu dosar penal.
„Trebuie să fie pedepse mai ușoare pentru cei care încalcă doar anumite limite, dar se vede cu ochiul liber că au capacitatea de a conduce”, au declarat reprezentanții CSML.
Expert antidrog: „Cred că acestea sunt bune, dar vor fi foarte dificil de stabilit”
Cătălin Țone, expert antidrog, a explicat dificultățile pe care le întâmpină autoritățile în implementarea acestui proiect.
„Acest document este o lecție, un curs de toxicologie pentru cei care nu cunosc. Ei nu fac o propunere concretă nici în concluzii, dar fac trimitere, în cuprinsul materialului, la câteva noțiuni pe care le știam și sunt firești”, a precizat Țone.
Expertul antidrog a subliniat că definirea stării de influență a drogurilor implică mai multe aspecte complexe, inclusiv capacitățile fizice și psihice afectate, reducerea abilităților de a gândi și de a raționa, precum și alte definiții precum limita inferioară a efectului, pragul de risc și limita de detecție.
„Cred că acestea sunt bune, dar vor fi foarte dificil de stabilit”, a adăugat Țone, la Digi24.
Ordonanța controversată a Guvernului
Guvernul României a adoptat recent normele de aplicare a ordonanței de urgență privind suspendarea permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.
„Hotărârea de guvern finalizează pachetul de reglementări privind siguranța circulației rutiere”, a precizat Constantin.
Hotărârea stabilește modalitatea de organizare a activităților la nivelul Poliției Române și al instituțiilor medico-legale, respectând termenul de 72 de ore prevăzut în OUG 97/2024.
Totodată, Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne (MAI) vor institui o comisie care va stabili instituțiile medico-legale ce vor efectua analizele toxicologice și programul de asigurare a permanenței în zilele libere.
Dispută politică între premierul Marcel Ciolacu și Cătălin Predoiu, ministrul de Interne
Adoptarea acestei ordonanțe a generat dispute politice în coaliție. Premierul Marcel Ciolacu i-a reproșat ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, că „a pus căruța înaintea cailor” când a fost adoptată prima formă a ordonanței. În replică, Predoiu a răspuns că ordonanța a fost în dezbatere încă de anul trecut, implicând mai multe instituții guvernamentale.
Necesitatea unor standardizări internaționale
Cătălin Țone a subliniat și necesitatea de a lua în considerare experiența altor țări în stabilirea acestor praguri.
„Cred că trebuie să ne uităm și în Occident să vedem, Germania are ceva experiență în această zonă”, a spus expertul antidrog.
Acesta consideră că un studiu comparativ cu alte state europene ar putea oferi soluții viabile pentru implementarea unor standarde similare în România.