DNSC a transmis către Oficiul de stiri un drept la replică referitor la articolul „Declarații controversate ale DNSC: Sistemul de sănătate, acuzat de lipsă de digitalizare, deși este unul dintre cele mai tehnologizate domenii din România”.
DNSC a transmis către Oficiul de stiri un drept la replică referitor la articolul „Declarații controversate ale DNSC: Sistemul de sănătate, acuzat de lipsă de digitalizare, deși este unul dintre cele mai tehnologizate domenii din România”, publicat în data de 26 martie 2025.
Întrucât respectăm dreptul la opinie și pentru o corectă informare a cititorilor noștri, conform legii, redăm textul transmis redacției.
Drept la replică DNSC pentru Oficiul de stiri
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a transmis către Oficiul de stiri, un mesaj în care precizează că „își exercită dreptul la replică prevăzut de lege.”. Întrucât Oficiul de stiri respectă legea și dreptul la opinie, dar și pentru o corectă informare a cititorilor noștri, redăm textul transmis redacției, legat de articolul „Declarații controversate ale DNSC: Sistemul de sănătate, acuzat de lipsă de digitalizare, deși este unul dintre cele mai tehnologizate domenii din România”, publicat în data de 26 martie 2025.
„Drept la replică referitor la articolul „Declarații controversate ale DNSC: Sistemul de sănătate, acuzat de lipsă de digitalizare, deși este unul dintre cele mai tehnologizate domenii din România” publicat în data de 26 martie 2025 pe site-ul https://oficiuldestiri.ro/ de către doamna Aida-Izabela Buduroi
Stimată doamnă Aida-Izabela Buduroi,
Referitor la articolul publicat astăzi, 26 martie 2025, cu titlul „Declarații controversate ale DNSC: Sistemul de sănătate, acuzat de lipsă de digitalizare, deși este unul dintre cele mai tehnologizate domenii din România”, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC sau Directoratul) își exercită dreptul la replică prevăzut de lege.
Astfel, fără a răspunde în mod punctual tuturor informațiilor scoase din context și prezentate incomplet și superficial în articolul „Declarații controversate ale DNSC: Sistemul de sănătate, acuzat de lipsă de digitalizare, deși este unul dintre cele mai tehnologizate domenii din România” publicat în data de 26 martie 2025 pe site-ul https://oficiuldestiri.ro/ de către doamna Aida-Izabela Buduroi, facem doar unele precizări, necesare pentru o informare corectă a opiniei publice.
Atribuirea unor afirmații neverificate și scoaterea lor din context afectează credibilitatea jurnalistică și creează confuzie în rândul opiniei publice.
De asemenea, semnalăm următoarele:
- – Titlul „Declarații controversate ale DNSC: Sistemul de sănătate, acuzat de lipsă de digitalizare, deși este unul dintre cele mai tehnologizate domenii din România” și subtitlul „Sistemul de sănătate, acuzat de lipsă de digitalizare. Declarațiile recente ale directorului DNSC, Dan Cîmpean, privind nivelul scăzut de digitalizare și securitate cibernetică din sistemul de sănătate românesc stârnesc controverse.”
Prima observație care se impune a fi făcută este chiar titlul articolului, care este incorect, tendențios și induce în eroare cititorii. Idem pentru subtitlul menționat.
În cadrul conferinței de încheiere a proiectului „Romanian Cyber Care Health” (RO-CCH), nu s-au facut afirmații privind lipsa de digitalizare a sistemului de sănătate din România sau din statele membre ale Uniunii Europene. S-au făcut doar afirmații privind lipsa de maturitate a securității cibernetice a acestui sector.
- – Aserțiunea „Proiectul „Romanian Cyber Care Health” (RO-CCH), coordonat de DNSC, are ca scop reducerea riscurilor cibernetice în sistemul de sănătate. Valoarea totală a proiectului este de 578.870 de euro, dintre care 289.435 de euro fonduri nerambursabile. În cadrul acestuia, DNSC promite implementarea unor măsuri de securitate cibernetică, însă rămâne întrebarea: vor fi aceste fonduri utilizate eficient pentru protecția sistemului deja digitalizat sau doar pentru noi studii și reglementări?”
Informația potrivit căreia „DNSC promite implementarea unor măsuri de securitate cibernetică” în cadrul proiectului RO-CCH precum și întrebarea „…vor fi aceste fonduri utilizate eficient pentru protecția sistemului deja digitalizat sau doar pentru noi studii și reglementări?” sunt incomplete, scoase din context și tendențioase.
Uniunea Europeană nu a finanțat implementarea de către DNSC a unor măsuri de securitate cibernetică în infrastructurile unităților din sectorul sănătății, acestea fiind în sarcina administratorilor acestor infrastructuri.
Obiectivele specifice ale proiectului RO-CCH, așa cum sunt definite prin cererea de finanțare, sunt:
- identificarea portofoliului de amenințări cibernetice specifice sectorului medical;
- identificarea vulnerabilităților cibernetice în instituțiile de sănătate;
- rolul factorului uman în securitatea cibernetică;
- definirea strategiilor organizaționale privind securitatea cibernetică în sectorul medical;
- definirea schemelor de instruire și conștientizare în materie de securitate cibernetică dedicate actorilor din domeniu;
- interacțiunea cu părțile interesate din domeniul securității cibernetice și din domeniul sănătății.
Livrabilele proiectului RO-CCH au fost, așa cum sunt definite prin cererea de finanțare:
- 2 – Cyber organisational maturity and operational models for healthcare and health institutions
- 3 – Guidelines for defining cyber security strategies, awareness campaigns and trainings for healthcare and health institutions
- 1 – Cyber security Vulnerabilities Report for healthcare and health institutions
- 2 – Cyber awareness campaigns and training schemes for healthcare
- 3 – Cyber security training paths for professionals in healthcare and health institutions
- 1 – Report on analysis of cyber security human factors in healthcare and health institutions
- 2 – Overview of cybersecurity scenarios applicable to healthcare and health institutions
- 3 – Key performance indicators for cyber security applicable to healthcare and health institutions
- 2 – Report on analysis of cyber security needs of healthcare and health institutions
- 3 – Inventory of cyber security tools and technologies suitable for or dedicated to healthcare and health institutions
Așa cum s-a precizat în cadrul conferinței de încheiere a proiectului RO-CCH, livrabilele principale destinate actorilor din domeniul sănătății sunt disponibile gratuit pentru a fi downloadate și utilizate, la: https://rocch.ro/diseminare/livrabile
Îi îndemnăm pe toți cei interesați de specificul și rezultatele proiectului RO-CCH să consulte sursele oficiale de informare ale DNSC precum și https://rocch.ro. De asemenea, ne exprimăm totodată deschiderea pentru clarificări și dialog constructiv cu reprezentanții mass-media care respectă deontologia profesională și verificarea informațiilor înainte de publicare.
În concluzie, considerăm că atât titlul materialului de presă la adresa căruia solicităm publicarea dreptului la replică, cât și informațiile prezentate în cuprinsul acestuia sunt incorect prezentate, tendențioase, nedocumentate și de natură a induce în eroare cititorii.
Cu deosebită considerație,
Dan Cîmpean
Directorul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC).”.