„Sărutul” lui Brâncuși nu mai are nevoie de vreo prezentare, e o operă de importanță internațională, fiind considerată prima sculptură modernă a secolului XX. A fost expusă în marile muzee și galerii de artă din lume, printre care Muzeul Guggenheim – New York, Fundaţia Cartier – Paris, Centrul Pompidou – Paris, Muzeul de artă din Philadelphia, Centrul pentru arte BOZAR din Bruxelles etc. Iată că acum vine la București…
Celebra sculptură „Sărutul” (1907) de Constantin Brâncuși (1876-1957), prima din ciclul Săruturilor, poate fi văzută la Art Safari Love Edition, doar pentru 10 zile. Pe durata acestei expoziții temporare, Art Safari are program special de vizitare: zilnic, între 21 și 30 august, 12:00-21:00, și program obișnuit de Night Tours (vineri și sâmbătă, 22:00-1:00).
Comoara cu valoare de asigurare de 22 de milioane de euro va fi transportată de la Muzeul de Artă Craiova la București în condiții de maximă securitate cu o firmă specializată în transportul de fine art și va fi escortată de Jandarmeria Română. Capodopera va fi păzită non-stop la Art Safari.
„Sărutul” revine la București după 5 decenii, cea mai recentă expunere la o expoziție în București a fost în anul 1976.
Se spune că primul sărut nu se uită niciodată…
„Sărutul lui Brâncuși, primul din celebrul ciclu dedicat iubirii, își găsește perfect locul între capodoperele de la National Portrait Gallery. Mulțumim Muzeului de Artă Craiova pentru deschiderea de a ne împrumuta timp de 10 zile o capodoperă care întregește expoziția Love Stories pe care o găzduim în acest sezon. Este o premieră pentru Art Safari, dar și pentru Capitală. Cu această ocazie, Art Safari va avea un program de vizitare special, fiind deschis zilnic pentru ca publicul să o poată admira în număr cât mai mare. Se spune că primul sărut nu se uită niciodată, așa că vă invităm să îl vedeți la Art Safari.”, a declarat Ioana Ciocan, CEO Art Safari și Comisar al României la Bienala de la Veneția.
„Ceea ce are, într-adevăr, rost în artă este bucuria. Nu ai neapărată nevoie să înţelegi teoretic. Te face fericit ceea ce vezi? Asta e totul!”, a declarat Emilian Ștefârță, directorul Muzeului de Artă Craiova.
Sărutul care cucerit o lume întreagă
Sărutul expus la Art Safari, aflat în colecția Muzeului de Artă din Craiova, este realizat din piatră de marnă în 1907 și este prima sculptură din seria atât de iubită a Săruturilor, la care Brâncuși a lucrat timp de 40 de ani. „Sărutul” este una dintre cele mai cunoscute capodopere ale artistului, alături de „Muza adormită” (1908), „Prometeu” (1911), „Domnișoara Pogany” (1913), „Nou-născut” (1915), „Pasărea în spațiu” (1919) și „Coloana fără sfârșit” (1938).
Opera a fost sculptată într-o manieră aparent simplă, neavând nevoie de detalii anatomice și surprinzând esența mesajului. Brâncuși folosește o tehnică personală de tăiere a pietrei.
Sărutul este mai mult unul al privirilor decât al buzelor. Câmpul vizual al fiecărui personaj cuprinde doar ochii partenerului, un accent de forță exprimat prin apropierea neverosimilă a orbitelor personajelor.
În Sărutul brâncușian, niciunul dintre parteneri nu îl domină pe celalalt, între ei existând un raport de egalitate. Acest lucru se poate observa din dimensiunile perfect identice ale celor două siluete, care, în termini fizici, exprimă o echivalență de statut. Brâncuși chiar a afirmat pe parcursul întregului ciclu al Sărutului (1907-1945) faptul că femeia și bărbatul sunt egali.
O versiune a Sărutului din 1910 servește drept piatră funerară în cimitirul Montparnasse din Paris, Franța, în timp ce altă versiune poate fi văzută la Muzeul de Artă din Philadelphia.
Sărutul întregește expoziția Love Stories de la National Portrait Gallery, Londra
Capodopera va fi expusă în cadrul expoziției „Love Stories”, realizată în colaborare cu National Portrait Gallery, Londra, fiind parte din inserția de artă românească dedicată dragostei. În Art Safari sunt expuse și scrisorile de dragoste dintre Constantin Brâncuși și muza sa cu 35 de ani mai tânără, dansatoarea americană Florence Meyer. Pe una dintre ele, Brâncuși chiar a desenat o schiță a Sărutului.
Constantin Brâncuși este cel mai mare artist român și unul dintre cei mai importanți artiști ai artei universale, care a contribuit la înnoirea sculpturii contemporane și a revoluționat arta modernă.
Biletele pot fi achiziționate pe artsafari.ro sau direct de la intrare, în Palatul Dacia-România, strada Lipscani, nr. 18-20, București.
Palatul Dacia-România a devenit…instagramabil
Sezonul de vară Art Safari este despre dragoste! Astfel, la Palatul Dacia-România din Capitală se perindă numeroasele povești din expoziția Love Stories, cu aventuri, cupluri surprinse de-a lungul istoriei și secrete…Dacă vreți, un fel de poveste a dragostei „spusă” cu artă.
Și pentru că vremurile sunt și instagramabile, pentru această ediție Palatul Dacia-România a devenit…instagramabil în mod inedit: predomină nuanțele de roz la palat, urșii de plus și păsările flamingo de decor! Iubirea, bat-o vina. Sau mai bine rețelele sociale, deoarece știți ce se va întâmpla: toată lumea se va fotografia în acest decor idilic, la Art Safari, de pe 30 iunie, până pe 10 septembrie.
Să revenim. În cadrul noului sezon, Art Safari aduce în premieră națională expoziția „” de la National Portrait Gallery, Londra, unul dintre cele mai importante muzee internaționale, cu cea mai extinsă colecție de portrete din lume. „Love Stories” prezintă potrete cu membrii familiei regale britanice, John Lennon, Mick Jagger, Joan Collins, Victoria şi David Beckham, Andrey Hepburn, Laurence Olivier şi Vivien Leigh, Naomi Campbell. Portretele sunt semnate, între alţii, de Andy Warhol, Terry O’Neill, Simon Frederick, Man Ray, Cecil Beaton, Angus McBean, Sam Taylor-Johnson, John Lennon, Alexi Lubomirski, Norman Parkinson. Între cei portretizaţi se regăsesc: Salvador Dali şi Gala, Virginia Woolf, Sylvia Plath, Oscar Wilde, Gertrude Stein, Mick Jagger, David Beckham (apropo – priviți cu atenție fotografia cu Beckham dormind…).
Portretele, înregistrări vizuale ale dragostei
Expoziția reprezintă și o incursiune interesantă în viața personalităților, prin intermediul unor instantanee pe care unii dintre noi le știam și le-am uitat sau de-abia acum le vedem. De asemenea, pentru cei interesați de arta fotografică (și nu numai): de studiat modul în care, fotografii acelor vremuri s-au „chinuit” pentru a obține efecte remarcabile (care acum se pot obține cu o „aruncătură” de photoshop) – a se privi fotografia-triptic cu Andrey Hepburn.
„Love Stories” cuprinde şi o secţiune românească cu opere semnate de artişti români, printre care marele pictor Nicolae Grigorescu, dar şi corespondenţa de dragoste dintre Constantin Brâncuşi şi una din marile sale iubiri, dansatoarea Florence Meyer. O notă specială: există în expoziție și un portret al Reginei Maria a României, care a fost realizat de H. Walter Barbett, pe foiţă de argint cu gelatină.
„Din secolul al XVI-lea până în prezent, portretul a fost strâns legat de ideea de iubire şi dorinţă şi de recunoaştere socială a relaţiilor. Portretele sunt înregistrări vizuale ale dragostei, rudeniei, amintiri ale persoanelor dragi decedate sau absente, şi au fost oferite dintotdeauna în semn de dragoste. Dragostea şi relaţiile reprezintă astfel o temă cu tradiţie în istoria portretului, care va fi explorată şi în Love Stories, printr-o selecţie de lucrări-cheie din colecţia National Portrait Gallery, Londra”, a explicat Lucy Peltz, curator „Love Stories”.
Expoziţie impresionantă dedicată lui Constantin Arachino, grădinile suspendate ale lui Alin Gheorghiu, creaţiile contemporane semnate Ondine Slimvoschi şi Paul Marat Baraka
Ediţia de vară a pavilionului de artă conţine o expoziţie impresionantă dedicată lui Constantin Arachino, un maestru al orientalismului românesc, de marcă dobrogeană.
Operele lui Constantin Artachino (1870 – 1954) sunt evidenţiate într-o punere în scenă de atmosferă orientală. Felicitări curatorului acestei expoziții – dr. Elena Olariu. De asemenea felicitări scenografului Cosmin Florea, (unul dintre cei mai apreciaţi scenografi de teatru din România). Tablourile acestui pictor deosebit (cu ai lui crini minunați și nu numai), însoțite de muzica sugestivă și obiecte care i-au aparținut fac acest „colț” de Art Safari atât de real, încât poți fi convins că teleportarea funcționează…Mai multe despre această expoziţie realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, într-un articol viitor.
Nu în ultimul rând, o amplă expoziţie a lui Ion Alin Gheorghiu (curator Ana-Maria Smigelschi), unul dintre cei mai importanți artiști postmoderniști ai României, a fost instalată la etajul II. Acolo unde organizatorii au reprodus atelierul artistului în jurul „grădinilor sale suspendate”. „Am făcut curat în odaie…” – așa începe o poezie a artistului, ca un jurământ de credință picturii. La fel, mai multe veți citi într-un articol special dedicat lui (am avut revelația faptului că l-a cunoscut pe genialul Arcimboldo și, printre multe altele, am aflat despre el că nu a fost acceptat în expoziţiile oficiale, fiind nevoit să descarce noaptea cartofi în Obor).
Să nu omitem creaţiile semnate de Ondine Slimvoschi şi Paul Marat Baraka, care reprezintă partea contemporană a pavilionului de vară Art SafarI, într-o expoziţie neconvențională.
Patru expoziţii unde dragostea e un fir roz
“Această expoziţie este dedicată dragostei. De data aceasta, avem patru expoziţii unde dragostea este un fir roz care le uneşte, fie că vorbim de dragostea doamnei Ana-Maria Smigelschi pentru Ion Alin Gheorghiu, fie că vorbim de bătălia dintre bine şi rău, pe care o vedeţi în foarte complicata expoziţie curatoriată de Ruth Hibbard, sau dacă vorbim de minunatele picturi simboliste din expoziţia curatoriată de Elena Olariu, sau, bineînţeles, dacă vorbim de inima Art Safari Love Edition, curatoriată de Lucy Peltz, Love Stories'”, a spus Ioana Ciocan, CEO Art Safari şi comisar al României la Bienala de Artă de la Veneţia, la conferinţa de presă de inaugurare a acestei ediţii.
Ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble, prezent de asemenea la inaugurare, a vorbit despre expoziţia de la National Portrait Gallery din Londra la Bucureşt: „National Portrait Gallery tocmai s-a redeschis în Londra şi este deschisă iată şi în România, în centrul istoric al Bucureştiului. Cred că este pentru prima dată când National Portrait Gallery face o expoziţie în fiecare ţară din estul Europei. Mă gândesc că muzeele londoneze reprezintă o sursă clară de colaborare. Sunt oameni din toată lumea care vin să vadă muzeele şi galeriile noastre şi este vital ca acestea să împărtăşească din experienţa lor”.
Emoţii puternice, fluturi în stomac, dragoste platonică sau ce? Dragostea lovește cu artă și puteți afla răspunsul!