Halloween-ul este considerat, de către țările care marchează sărbătoarea, cea mai înfricoșătoare noapte a anului. Totul se petrece în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie, iar sărbătoarea are multiple conotații, majoritar ciudate – potrivit Business Insider.
În primul rând, sărbătoarea apreciată peste Ocean, are un avantaj pentru industria de retail, potrivit Federației Naționale de Retail din SUA, cheltuielile de Halloween în State au ajuns la 8 miliarde de dolari în 2020 – pe pandemie!
Febra de Halloween este departe de a fi limitată în SUA. De fapt, oamenii din întreaga lume marchează această sărbătoare cu origini destul de întunecate în moduri diferite. „Dar de unde au venit toate aceste practici ciudate?”, întreabă Business Insider.
Se pare că multe dintre aceste obiceiuri datează de secole. Sărbătoarea s-a schimbat de-a lungul timpului, transformându-se dintr-o tradiție străveche, în „sărbătoarea fricii” pe care o cunoaștem și pe care mulți o „iubesc” astăzi. Să aruncăm o privire asupra unora dintre tradițiile de Halloween.
Cuvântul „Halloween” a fost popularizat pentru prima dată într-o poezie. Poetul scoțian Robert Burns a ajutat la popularizarea cuvântului „Halloween” cu poemul său din 1785, cu același nume. Deci, de unde vine numele în sine? Potrivit Dicționarului de etimologie online, de fapt sunt două cuvinte zdrobite împreună. „Sfințire” – sau persoană sfântă – se referă la sfinții sărbătorite în Ziua Tuturor Sfinților, care este 1 noiembrie. Partea „een” a cuvântului este o contracție a „ear” – sau seara înainte.
Deci, practic, Halloween-ul este doar un mod de modă veche de a spune „noaptea dinaintea Zilei Tuturor Sfinților” – numit și Hallowmas sau All Hallows’ Day. Acest lucru vine de la faptul că 1 noiembrie este Ziua Tuturor Sfinților, o sărbătoare creștină dedicată sărbătoririi credincioșilor răposați, inclusiv a tuturor sfinților. În tradiția creștină, oamenii încep să sărbătorească cu o seară înainte – „luați Ajunul Crăciunului, de exemplu”, mai evidenţiază Business Insider.

Nu dovleac, ci măr de Halloween
Istoricii au legat Halloween-ul de Samhain, festivalul celtic al sfârșitului verii, celebrat în Irlanda, Scoția și Insula Man. Conform mitologiei celtice, vălul dintre Lumea de dincolo și lumea noastră se subțiază în timpul Samhainului, facilitând întoarcerea spiritelor și a sufletelor morților. Oamenii făceau ofrande de mâncare pentru a fi de partea bună a acestor spirite și strămoși plecați.
Allhallowtide, care include Ajunul Tuturor Sfinților, Ziua Tuturor Sfinților și Ziua Tuturor Sufletelor ulterioară, a fost sărbătorită inițial în primăvară, în primii ani ai Bisericii. Papa Grigore al IV-lea l-a schimbat la data actuală în 837, potrivit Britannica. Motivele lui au fost neclare, deși influența facțiunilor celtice ale bisericii și faptul că are sens să comemorați moartea în timpul toamnei sunt posibilități.
Halloween-ul a ajuns să fie cel mai strâns asociat cu dovleacul, dar merele au jucat un rol important în istoria sa. La urma urmei, merele fac numeroase apariții în mitologia celtică și sunt adesea conectate cu lumea de dincolo, mai spune sursa menționată. Bobing for Apples rămâne un joc de petrecere popular. Motivul? Ei bine, practica era considerată o formă de divinație efectuată în preajma Halloween-ului, potrivit NPR. Așa este – oamenii își scufundă capul într-o cuvă de apă și încercau să muște fructele plutitoare într-o încercare de a-și da seama care e viitorul soț.
Doamnele marcau un măr și îl aruncau în cadă. Gândul a fost că vor fi destinați oricui le-ar fi scos din apă.
Dovlecii – de rău augur
„Dacă întâlnești vreodată Diavolul pe un drum întunecat, nu încerca să-l păcălești să se cațere într-un copac. În caz contrar, s-ar putea să ajungi ca personajul popular irlandez Jack O’Lantern”, mai scrie Business Insider. În zilele noastre, creațiile din dovleac, cu design complex, sunt impresionante. Dar, pe vremuri, oamenii din Irlanda și-au botezat napii sculptați, „lanterne” mulțumită în parte unei legende de rău augur.
Într-o noapte, pe un bețiv local, pe nume Jack, l-a prins prințul întunericului făcând un semn al crucii în scoarța unui copac, conform BI. Se pare că între cei doi era o prietenie ciudată și Jack îl păcălea mai mereu pe întunecat, ba chiar l-ar fi pus să jure că nu-i va revendica niciodată sufletul. Jack a continuat să se comporte ca un ticălos toată viața. Când a murit, nu avea voie în rai. Așa că a încercat să se întoarcă la vechiul său prieten…Dar întunecatul a aruncat o bucată de cărbune din iad asupra mortului. Jack a pus cărbunele aprins într-un nap pentru a-l folosi ca lanternă. Omul mort a pornit la drum apoi, condamnat fiind să rătăcească până va putea găsi un loc de odihnă veșnic. De aceea se spune că, în acest caz, dovleacul poartă ghinion.
Totul e întunecat
Celții sunt cei care „s-au îmbrăcat în spirite rele pentru a încurca demonii”, potrivit revistei Smithsonian. În Anglia medievală, așa numiții „soulers” se plimbau cerșind pe la oameni bogați pentru „prăjituri cu suflet” de Halloween.
De-a lungul Europei medievale, acest personaj deghizat care vizita cartierele în timp ce dansa, cânta și făcea trucuri – era popular în zilele importante de sărbătoare. Time a scris despre faptul că imigranții irlandezi și scoțieni au adus acest personaj în Statele Unite în anii 1800. Dar „trucurile” nu au prins în SUA până în anii 1920. Practica a fost însă destul de controversată în anii 1950. Potrivit publicației American Journal of Play „Gangsters, Pranksters, and the Invention of Trick-or-Treating”, reprezintă ceva controversat, deoarece sunt privite ca o formă de șarlatanie.
Nu în ultimul rând, Business Insider abordează și problema unui anumit costum de Halloween. Și anume cel de pisică neagră – deosebit de popular.
„În Evul Mediu, pisicile negre erau adesea descrise ca fiind familiare vrăjitoarelor, ceea ce este probabil să fie la originea neîncrederii cu care sunt privite în America. Acolo unde primii coloniști puritani au respins orice lucru asociat cu Diavolul și vrăjitoarele, potrivit cărții „Black Cats and Evil Eyes: A Book on Old-Fashioned Superstition”.
Potrivit History.com, se credea și în Evul Mediu că vrăjitoarele se transformau în pisici negre pentru a se ascunde.
Oricum ar fi, poveștile întunecate legate de Halloween sunt departe de a fi puține.
Citiți și: Uitați de Halloween – Dovleacul e bun pentru sănătate