Preşedintele Klaus Iohannis,a transmis luni, ministrului justiţiei, Alina Gorghiu, cererea de urmărire penală a lui Vlad Vasile Voiculescu şi cererea de urmărire penală a Ioanei Mihăilă, foşti miniştri ai Sănătăţii, în dosarul în care sunt acuzaţi de abuz în serviciu, privind achiziţia de vaccinuri, din perioada pandemiei de COVID-19. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestor cereri, anunţă Administraţia Prezidenţială.
”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis luni, 27 noiembrie 2023, ministrului justiţiei, doamna Alina-Ştefania Gorghiu cererea de urmărire penală a domnului Vlad Vasile Voiculescu, în calitate de fost ministru al sănătăţii în perioada 23 decembrie 2020 – 14 aprilie 2021, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 243/P/2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, sub aspectul săvârşirii de către acesta a două infracţiuni de abuz în serviciu, prevăzute de art. 297 alin. (1) raportat la art. 309 din Codul penal şi a unei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, prevăzută de art. 48 alin. (1) raportat la art. 297 alin. (1) din Codul penal şi la art. 309 din Codul penal, toate cu aplicarea dispoziţiilor art. 38 alin. (1) din Codul penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispoziţiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008, se precizează în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.
Klaus Iohannis a transmis de asemenea şi cererea de urmărire penală a doamnei Ioana Mihăilă, în calitate de fost ministru al sănătăţii în perioada 21 aprilie 2021 – 08 septembrie 2021, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 243/P/2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, sub aspectul săvârşirii de către aceasta a infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. (1) raportat la art. 309 din Codul penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispoziţiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008. Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestor cereri, mai arată comunicatul.
”Un lucru pe care mi-aduc aminte că l-am spus când eram în opoziţie”
Premierul Marcel Ciolacu afirmă că achiziţia de vaccinuri în pandemie este doar una dintre ”marile afaceri” făcute în România şi că ”mai sunt şi altele”
”Am fost făcut prost, am fost făcut în toate felurile când spuneam că a fost o decizie aberantă în acel moment”, susţine el. Ciolacu adaugă că reprezentanţii PSD vor vota pentru ridicarea imunităţii în legătură cu acest dosar.
În timp ce noi stăteam în casă, se făceau mari afaceri în România. E una dintre afaceri achiziţionarea vaccinurilor, mai sunt şi altele, gândiţi-vă la izolete, măşti neconforme… Întotdeauna aflarea adevărului duce ca o societate să fie mult mai aşezată şi mult mai liberă”, a afirmat Ciolacu, joi seară, întrebat despre dosarul care vizează achiziţia de vaccinuri în pandemie.
El a adăugat că nu a comentat niciodată o decizie a unui magistrat şi nu o va face nici de această dată.
”Categoric, colegii mei vor vota pentru ridicarea imunităţii”, a subliniat el.
Întrebat despre prejudiciul de 1 miliard de euro, Ciolacu a replicat: ”Dar ştiţi că vorbim de el imediat după pandemie (…) am fost făcut prost, am fost făcut în toate felurile când spuneam că a fost o decizie aberantă în acel moment. Vedem din comunicatul DNA-ului că aveam pârghii de a trece în contract ca să nu se piardă aceşti bani. Vom vedea. Va fi o negociere … Ce pot să vă spun cu certitudine: nu va exista niciun impediment ca să se ştie tot adevărul în spaţiul public”.
DNA a solicitat, joi, Senatului şi Preşedinţiei avizarea cercetării fostului premier Florin Cîţu şi a foştilor miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, ambii fiind la USR la momentul comiterii faptelor. Procurororii îi acuză de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în legătură cu achiziţiile de vaccinuri din pandemie, prejudiciul depăşind un miliard de euro.
Ce a precizat DNA despre acuzațiile aduse
Procurorii DNA au cerut joi ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Oana Mihăilă în dosarul legat de achiziția vaccinurilor anti-Covid. DNA a emis un comunicat în care vorbește despre ridicarea imunității a trei persoane, fără a le menționa însă numele.
Procurorii susțin că ”persoane din Guvernul României” ar fi contractat în perioada ianuarie – mai 2021 un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane. În ianuarie 2021, prim-ministru era Florin Cîțu (PNL), iar miniștri ai Sănătății au fost Vlad Voiculescu și apoi Ioana Mihăilă (ambii USR).
Procurorii susțin că cei trei membri ai guvernului au cumpărat 52 de milioane de vaccinuri de care nu ar fi fost nevoie, în valoare de peste un miliard de euro, deși înainte de 1 ianuarie 2021 fuseseră contractate deja 37 de milioane de doze de vaccin.
DNA susține că achiziția a fost făcută ”cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției”
Florin Cîțu este acum senator, Vlad Voiculescu e președintele USR București și candidat la europarlamentare (locul 2 pe listă), iar Ioana Mihăilă a plecat din USR la REPER.
CITIȚI ȘI: