Dosarul Revoluției decizie importantă la Înalta Curte. Judecătorii au hotărât ca dosarul în care sunt inculpați Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu să fie trimis înapoi la Parchetul Militar. Este a trei oară când se întâmplă acest lucru. Hotărârea este definitivă.
Prin hotărâre definitivă, Dosarul Revoluției a fost retrimis la parchet pentru a treia oară de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Decizia a fost luată vineri, 20 septembrie. Instanța supreme și-a motivate hotărârea prin faptul că procurorul nu a rectificat rechizitoriul, așa cum ceruseră pe data de 14 iunie, așa cum se arată în minuta publicată pe portalul Justiției.
Dosarul Revoluției decizie la Înalta Curte
În minuta de la Înalta Curte cu privire la Dosarul Revoluției se arată:
„Dispune restituirea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare a cauzei privind pe inculpaţii Iliescu Ion, Voiculescu Voican Gelu, Rus Iosif trimişi în judecată prin rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022. Decizia este definitivă”.
Totodată, transmite Înalta Curte, „în majoritate, Constată că procurorul nu a respectat obligația procedurală de a regulariza rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, ce fusese instituită cu caracter definitiv prin încheierea din 14 iunie 2024 pronunțată de completul de judecători de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curți de Casațe și Justiție, în dosarul nr. 1687/1/2022/a2. În baza art. 347 alin. (3) Cod procedură penală raportat la art. 346 alin. (3) lit. a) Cod procedură penală dispune restituirea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare a cauzei privind pe inculpaţii Iliescu Ion, Voiculescu Voican Gelu, Rus Iosif trimişi în judecată prin rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al acestei unităţi de parchet, faţă de inaptitudinea rechizitoriului de a învesti instanţa, nefiind posibilă stabilirea obiectului şi limitelor judecății. În baza art. 275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.”.
Judecător cu opinie separată
Față de hotărârea de la Înalta Curte, un judecător a avut o opinie separată în Dosarul Revoluției. În minută se arată:
„Cu opinia separată a doamnei judecător Elena Barbu, în sensul constatării, în temeiul art.346 alin. (4) din Codul de procedură penală, a legalității sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 11/P/2014 din 29.07.2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secția Parchetelor Militare, a administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală și în sensul dispunerii începerii judecăţii de către Curtea de Apel Bucureşti.”.
Ce au hotărât judecătorii
Decizia de la Înalta Curte survine după ce judecătorii au decis în 14 iunie că rechizitoriul din Dosarul Revoluţiei, în care este acuzat fostul preşedinte Ion Iliescu, conţine nereguli. Magistrații au dat un termen de cinci zile Parchetului Militar să spună dacă menţine trimiterea dosarului în instanţă sau reface ancheta. Pe 25 octombrie 2023, Curtea de Apel Bucureşti a decis începerea judecării pe fond în Dosarul Revoluţiei. În acest dosar, fostul președinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii. Instanţa a constatat atunci că rechizitoriul întocmit de procurorii militari este legal.
Dosarul Revoluției, plimbat patru ani prin instanțe
Dosarul Revoluţiei s-a plimbat peste patru ani între instanţele şi parchetele bucureştene pe motive de procedură, înainte de a ajunge la Curtea de Apel Bucureşti. În prima fază, Ion Iliescu a fost trimis în judecată de Parchetul Militar în aprilie 2019, însă dosarul a fost restituit la Parchet peste doi ani de către judecătorii de la ICCJ, fiind invocată existenţa unor nereguli în rechizitoriu. Înalta Curte a decis atunci excluderea din materialul de urmărire penală a mai multor probe, printre care „declaraţii” ce conţin relatările făcute de Gelu Voican Voiculescu şi Ion Iliescu în faţa Comisiei senatoriale, rapoarte ale Parlamentului, un punct de vedere de la SRI sau documente de arhivă de la MApN, transmite HotNews.
CITIȚI ȘI: Dosarul Revoluției. Rămâne cum am stabilit. Decizie la Înalta Curte